הפריימריז בעבודה: הקרב על המפלגה - ועל המקום בכנסת
עשרות אלפי מתפקדים יגיעו היום לקלפיות כדי להצביע ל-44 מועמדים שמקווים להיכנס לכנסת ברשימת מפלגת העבודה. הסקרים שלא מחמיאים ככל הנראה יחזירו הביתה חצי מהח"כים המכהנים. הקרבות, הסכינים, רשימות המומלצים וכל מה שצריך לדעת על הפריימריז
היא הייתה פעם המפלגה שהקימה את המדינה, תנועה עם מסורת ושורשים ששלטה במשך עשרות שנים. היום (ב') כשהיא ניצבת על פרשת דרכים באחד מרגעי המשבר הקשים שלה – ייערכו הפריימריז לקביעת רשימת העבודה לכנסת.
כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
כ-58 אלף חברי מפלגת העבודה יכריעו היום את גורלם של 44 מועמדים, שינסו להשתלב במקומות הריאליים המעטים שנשארו למפלגת העבודה להציע. ההערכה היא שאחוזי ההצבעה יהיו נמוכים, מה שיגביר ויגדיל את השפעת הדילים ורשימות המומלצים שהופצו בימים האחרונים.
רשימות החיסול והשריונים
קבוצות שונות, כמו זו של ההסתדרות ופעילים מרכזיים במגזר הקיבוצים, הפיצו רשימות מומלצים, אולם ברבות מהן מופיעים הח"כים הבכירים שמכהנים כבר היום בכנסת. במקרה כזה, החמישייה הראשונה יכולה להסתמן עם איציק שמולי, שלי יחימוביץ', עמיר פרץ, סתיו שפיר, ועמר בר-לב. לפי ההערכות, הח"כיות רויטל סויד ומרב מיכאלי מזנבות בחמישייה הראשונה במטרה להפתיע ולהיבחר במקום גבוה.
המצב ברשימה מסובך. בעשירייה הראשונה ישנם מקומות לשבעה מועמדים בלבד. במקום הראשון נמצא יו"ר המפלגה אבי גבאי. בנוסף לכך, גבאי יכול לשריין שני מועמדים אישיים במקום השני והעשירי. גם אם הסקרים האופטימיים נכונים, מפלגת העבודה תקבל עשרה מנדטים והמשמעות היא שרק שבעה ח"כים מתוך 14 ח"כים מכהנים ייבחרו לרשימה – והשאר ילכו הביתה.
גבאי עצמו החליט בסופו של דבר שלא לפרסם "רשימת מומלצים" אישית שלו, כפי שנחשף ב-ynet, אולם באופן סמוי הוא המליץ על שישה מועמדים ברשימה, בהם שמולי, יחימוביץ', פרץ, שפיר, בר-לב ומיכאלי.
יו"ר העבודה ממתין לראות איך תיראה רשימת המפלגה אחרי הפריימריז ורק אז יחליט אם לממש את שני השריונים שנתנו לו. בכירים בעבודה העריכו שגבאי לא ישתמש בשריונים אם לא יצליח להביא דמות יוצאת דופן לרשימה. במקרה כזה, הוא יעדיף לקדם את הח"כים ברשימה וכך לרכך את הביקורת הפנימית נגדו במפלגה.
החדשים והקרבות המרכזיים
למרות הסקרים הפסימיים, חלק מהמועמדים החדשים השיקו קמפיין אינטנסיבי שלא היה מבייש גם מפלגת שלטון. אם אחד מהמועמדים יצליח להשתלב ולהתברג בצמרת זאת תהיה הפתעה של ממש, כמעט נס. בין המועמדים החדשים יש כמה בולטים ומקורבים לבכירים במפלגה.
בין החדשים נמצאת אמילי מואטי, שמקורבת מאוד ליו"ר גבאי ויאיר (יאיא) פינק, שחלק מטה בחירות משותף עם יחימוביץ'. כמו כן מתמודדים הרב גלעד קריב מהתנועה הרפורמית, העיתונאי הנריקה צימרמן, רכש של גבאי, גיל ביילין, בנו של יוסי ביילין וגם מתמודדת מפתיעה – מיכל צ'רנוביצקי שהקימה את התא החרדי במפלגת העבודה.
למרות החמישייה המסתמנת, מתחת לפני השטח מתנהלים כמה מאבקים מסקרנים ויצריים. הראשון שבהם הוא קרב היו"רים לשעבר: יחימוביץ' מול פרץ. פעם הם חלקו ברית פוליטית משותפת, אך בשנים האחרונות הם הפכו לצ'ילבות. עבור כל אחד מהם מדובר בקרב יוקרה שגם יסמן אם יוכלו לחזור ולהתמוד על ראשות המפלגה במערכה הבאה.
קרב נוסף הוא קרב של איש אחד – ח"כ איתן כבל. כבל מנהל את קרב חייו במטרה להיכנס לרשימת העבודה לכנסת. הוא טוען שהוא משלם מחיר פוליטי בעקבות מאבקו להחלפת יו"ר המפלגה גבאי. "הוא ואנשיו מפיצים נגדי רשימות חיסול", האשים כבל.
גם בין מנהיגי המחאה החברתית של קיץ 2011 ניטש קרב רציני, בין איציק שמולי לסתיו שפיר. השניים נחשבים יריבים פוליטיים סמויים, למרות שאינם מתבטאים בפומבי אחד נגד השני. שמולי נחשב חזק ופופולארי ביותר בעבודה ומכוון ליעד הגבוה ביותר – המקום הראשון בפריימריז.
מאבק נוסף מתנהל בין הח"כיות רויטל סויד ומרב מיכאלי – מי תהיה האישה השלישית בצמרת, אחרי שלי יחימוביץ' וסתיו שפיר.
כמה שעות לפני פתיחת הקלפיות שיגר יו"ר המפלגה גבאי סרטון שבו קרא לכל המתפקדים לצאת ולהצביע כדי להגדיל את אחוז ההצבעה. הוא הוסיף כי הם בוחרים לא רק את רשימת העבודה לכנסת, אלא את חברי הממשלה הבאה.
"אלפי חברות וחברי מפלגת העבודה יצאו להצביע ויבחרו את הרשימה שלנו לכנסת ולממשלה הבאה", אמר גבאי. "למפלגה שלנו יש דרך. מפלגת העבודה היא מפלגה דמוקרטית. אצלנו הכוח בידיים שלכם".
הוא הוסיף שהנבחרת של מפלגת העבודה תהיה הטובה ביותר בכנסת: "תבחרו את הנבחרת הכי טובה לכנסת, חברי כנסת שמחויבים עבורכם. נבחרת שנלחמת למען הדמוקרטיה, שנלחמת ביוקר המחיה, שנלחמת על הביטחון שלנו. תהיה לנו נבחרת מנצחת".