שתף קטע נבחר
 

הכי אהובים: כלבי השיצו והשמות "טוי" ו"לונה"

476 אלף כלבים רשומים במרכז הארצי לרישום כלבים במשרד החקלאות. השנה הדיח השיצו את הפקינז וזכה לראשונה בתואר הכלב הגזעי האהוב ביותר. מי שוב קטפה את תואר בירת הכלבים של ישראל ואיך השפיעה הזכייה של נטע ברזילי באירוויזיון על בחירת השמות לכלבים?

במרכז הארצי לרישום כלבים בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות שהוקם לפני כ-14 שנה רשומים כיום 476 אלף כלבים חיים ומאז הקמתו נרשמו למעלה מ-882 אלף כלבים בישראל. המאגר נועד לסייע לרשויות בפיקוח על הכלבים בישראל ועל בריאות חיות המחמד והציבור.   

 

השם הכי אהוב לכלבים וכלבות (צילום: דניאל קמינסקי | איור: shutterstock)
השם הכי אהוב לכלבים וכלבות(צילום: דניאל קמינסקי | איור: shutterstock)

 

נטע ברזילי: "הכלבים זקוקים לעזרה שלנו"

בעקבות הזכייה של נטע ברזילי באירוויזיון עם השיר "טוי" במאי אשתקד, במשרד החקלאות גילו כי נרשמה עלייה חדה במספר הכלבים והכלבות שזכו לשם טוי. מאז הזכייה של נטע, נכון להיום נרשמו 532 כלבים בשם טוי והוא השם האהוב ביותר שניתן לכלבים ולכלבות ביחד. השם טוי הוענק ל-383 כלבים וגם לכלבות (149). 

 

"כל פעם מחדש אני ממשיכה להיות מופתעת מנתונים כאלה. המטרה כאן כל כך חשובה ויש כל כך הרבה כלבים עזובים שזקוקים לחום ואהבה", אומרת נטע ברזילי ל-ynet בתום סבב הופעות שערכה בבריטניה וצרפת. "אני מאמינה שכולנו זקוקים לחום ואהבה. הכלבים המתוקים האלה עוד יותר זקוקים רק לעזרה שלנו", היא מוסיפה. "פשוט לתת להם בית חם, חום ואהבה".

 

רוצים לאמץ כלב או חתול? בואו למדור האימוץ של ynet

 

שמות אהובים נוספים לכלבים שנרשמו השנה בישראל הם לואי (286 כלבים). השמות האהובים לכלבות הם לונה (279) ובל (263).

 

השמות הכי אהובים (איור: shutterstock)
השמות הכי אהובים(איור: shutterstock)

 

טוי הכלבה הגיעה לחגוג עם נטע בכיכר

משפחת סוירי מקרית אונו החליטה לאמץ כלבה ראשונה לפני מספר חודשים. "רצינו כלב כדי  שיהיה חלק מהמשפחה וגם מתהליך גידול וחינוך הילדים", מספר ל-ynet האב רני. בסיוע של חברים הם הגיעו אל חיים מזרחי, מ"בית המחסה לכלבים ע"ש סאם" ברעננה, המשמש כבית אומנה לכלבים נטושים, שם התאהבו בכלבה הקטנה.

 

חיים מספר כי טוי נמצאה נטושה בדרום הארץ והגיעה אליו לשיקום, עד שמצא עבורה את המשפחה המתאימה. גילה מוערך כשנתיים ומאז שהצטרפה למשפחת סוירי, רני מציין כי "היה שווה הכל, רק כדי לראות את השמחה על פניה של הבת שלי. השמחה שהפכה מהר מאוד לאהבה גדולה והדדית".

 

טוי (צילום: רני סוירי)
טוי(צילום: רני סוירי)

 

רני מגלה כי הם נשאלים תדיר האם בחרו את השם לכלבה בעקבות הזכייה של נטע באירוויזיון, כשהם מציגים את הכלבה בפני אנשים. "אנחנו מוסיפים הערה שהיא הייתה קודם. אימצנו אותה עם השם לפני האירוויזיון והשארנו אותו. טוי היתה בין החוגגים שחיכו לנטע בכיכר רבין אחרי הזכייה".

 

הוא מוסיף כי "טוי התאקלמה בצורה כה מושלמת, שהיא ממש אחת מהמשפחה. שמחה וצמאה לתשומת לב. היא באמת משהו נדיר".

 

בין השמות המוזרים והמקוריים שבלטו במאגר השנה, ניתן לציין את יוטיוב, סייפן, עקומה, כוכב שביט, יפהפיה, כרמיאל, מבסוטה, מג'נונה, מטייל ועקומה. 


שמות מוזרים לכלבים (איור: shutterstock)
שמות מוזרים לכלבים(איור: shutterstock)

 

המהפך של השיצו: גזע הכלבים האהוב בישראל

במשרד החקלאות מציינים כי לאחר שלוש שנים בהן הפקינז זכה בתואר הגזע הנפוץ ביותר שרשום במאגר הכלבים הארצי, השנה הדיח אותו כלב השיצו, שהסתפק אשתקד במקום השלישי וכיום רשומים 18,293 מגזע זה.

 

הגזעים הכי נפוצים בישראל (איור: shutterstock)
הגזעים הכי נפוצים בישראל(איור: shutterstock)

 

הפקינז ירד למקום השני עם 18,141 כלבים. במקום השלישי הרועה הגרמני עם 16,202 כלבים. במקום הרביעי הלברדור עם 15,043 כלבים ובמקום החמישי בדומה לשנה שעברה, הפינצ'ר עם 13,740 כלבים.

 

יש להדגיש כי מדובר בכלבים בעלי מאפיינים גזעיים ולאו דווקא כלבים המוגדרים גזעיים בעלי תעודות על פי תקנות ההתאחדות הישראלית לכלבנות. בין כל הכלבים הללו, חיים בארץ 262 אלף כלבים מעורבים. כלבים רבים בארץ מחכים לבתים מאמצים. בעמותות למען בעלי חיים, בהסגרים ובכלביות ברחבי הארץ מתמודדים מדי שנה עם עשרות אלפי כלבים חסרי בית ועם אלפים נוספים שננטשים מדי שנה.

 

כמה כלבים רשומים בישראל?

על פי נתוני המשרד, נרשמו עד כה במאגר 235 אלף כלבות ורשומים כ-240 אלף כלבים. כיום מחוייבים בעלי הכלבים בארץ לעקר ולסרס את חיות המחמד. במידה וחיית המחמד אינה מעוקרת או מסורסת, בעלי הכלבים מחוייבים לשלם אגרת רישיון שנתית גבוהה. על פי נתוני המשרד, 70 אחוזים מהכלבות עוקרו ו-53 אחוזים מהכלבים סורסו.

 

כלבים רשומים ב-2018 (איור: shutterstock)
כלבים רשומים ב-2018(איור: shutterstock)

 

בשנת 2018 נולדו יותר מ-21 אלף גורים ונרשמו למעלה מ-56 אלף כלבים חדשים במאגר.

כלבים רשומים חדשים ב-2018 (איור: shutterstock)
כלבים רשומים חדשים ב-2018(איור: shutterstock)

 

ממוצע גילאי הכלבים עומד כיום על שש שנים וחצי. 21 אלף גורים וכלבים מתחת לגיל שנה, 130 אלף כלבים בגילאי שנתיים עד ארבע שנים, 117 אלף כלבים בין הגילאים 11-16 שנה ומרבית הכלבים בישראל הם בגילאי חמש עד עשר שנים ומונים כיום כ-216 אלף כלבים, המהווים 45 אחוז מכלל הכלבים הרשומים במאגר.

 

עיר הכלבים של ישראל

תל אביב ממשיכה לשמור על מעמדה בפיסגה כבירת הכלבים של ישראל ובה חיים 36 אלף כלבים בהשוואה ל-32 אלף ב-2017.


ערי הכלבים (איור: shutterstock)
ערי הכלבים(איור: shutterstock)

 

במקום השני העיר ראשון לציון שעלתה למקום השני עם 15,569 כלבים. חיפה ירדה למקום השני עם 15,194 כלבים ובאר שבע ירדה למקום הרביעי עם 14,207 כלבים. את החמישיה סוגרת ירושלים עם 13,760 כלבים. על פי נתוני המשרד במודיעין עילית חיים ארבעה כלבים בלבד בהשוואה לשלושה ב-2017. ברכסים ישנם חמישה כלבים ובבית"ר עילית חיים רק 24 כלבים כלבד.

 

תל אביב זכתה לא רק בתואר העיר בה מחוסנים הכי הרבה כלבים עם 27 אלף כלבים מחוסנים, אלא גם העיר בה מסורסים 69 אחוז מהכלבים ו-81 אחוז מהכלבות מעוקרות. (26 אלף כלבים). אחריה ראשון לציון עם 11 אלף כלבים מחוסנים. חיפה במקום השלישי עם 10,000 כלבים מחוסנים. במשרד החקלאות מציינים כי לחיסונים ישנה חשיבות גבוהה בעמידות הכלבים נגד כלבת ומחלות נוספות.

 

במטרה לעודד אימוצי כלבים נטושים בעמותות למען בעלי חיים ובכלביות הרשותיות, הקצה משרד החקלאות שני מיליון שקלים להפחתת עלות האימוץ של כלב מ-600 שקלים בממוצע ל-300 שקלים. כמו כן, החלו בתוכנית שתכלול תמיכה לצמצום ההתרבות של הכלבים המשוטטים ומקווים כי באמצעות הקצאת תקציב שנתי של כ-650 אלף שקלים, רשויות מקומיות, בעיקר כאלו בדירוג סוציואקונומי נמוך, יוכלו לקיים ימי אימוץ לכלבים במטרה לצמצם את הצפיפות בכלביות ובהסגרים. כל רשות שתתקבל לתוכנית תקבל מענק של עד 18 אלף שקל לכל יום אימוץ. בנוסף, במהלך השנה האחרונה, הקצו שישה מיליון שקלים לשדרוג והקמת כלביות עירוניות חדשות.

 

יש לציין כי בפברואר 2018 נכנסו לתוקף תקנות המחייבות עמותות, כלביות והסגרים של כלבים וחתולים, לחסן בחיסון משושה כל כלב חסר בעלים וחיסון מרובע לחתול חסר בעלים תוך 72 שעות מכניסתו לאחריותם. הכלבים והחתולים מחוייבים בטיפול נגד תולעים. התקנות החדשות מחייבות למסור כלב וחתול רק לאחר הליך סירוס ועיקור, בתנאי שמלאו לבעל החיים ארבעה חודשים ובאחריות הגוף המוסר את החיה לאימוץ, להתחייב לבצע ההליך במידה ולא ניתן במועד מאוחר יותר. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל קמינסקי | shutterstock
נטע ושיצו
צילום: דניאל קמינסקי | shutterstock
מומלצים