ניסוי לא מוצלח: צה"ל מוותר על המדים המנומרים
מאות לוחמים וקצינים השתתפו בפיילוט לקראת "מהפכת המדים" שבו נבחנו דגמי מדים אמריקניים חסיני אש ומשופרים. הבד שנבחר לא עבר את מבחן החיילים, שטענו לאי נוחות ולסכנת ירי דו צדדי בשל הדמיון למדי אויב. צה"ל: "נמצא שאין לדגם יתרון יחסי, דגמים חדשים ייבחרו בקרוב"
מנומר - אאוט: צה"ל החליט לוותר על המדים המנומרים - רגע לפני מהפכת המדים ההיסטורית. זאת בתום פיילוט שנמשך עשרה חודשים ועלה מאות אלפי שקלים, ושבו השתתפו מאות לוחמים וקצינים.
לתחושתם, המדים שנבחרו לא נוחים, גורמים להזעה, ומגבירים סכנה לירי דו צדדי בשל צבעם הדומה למדי אויב. צה"ל: "מכיוון שנמצא כי אין לדגם הנבחן יתרון יחסי, ולאור חוסר שביעות הרצון של המשתתפים, ייבחנו דגמים אחרים בחודשים הקרובים".
פרויקט מדי העבודה (מדי ב') החדשים יימשך ובקרוב ייבחנו מדים אחרים עבור החיילים, אך ההחלטה לסגת מהמדים המנומרים בולטת לאור העובדה שמדובר היה באחד מפרויקטי הדגל של צמרת צה"ל לשדרוג כוחות היבשה, ולו באופן סמלי, של סגן הרמטכ"ל הקודם והרמטכ"ל הנוכחי, רב אלוף אביב כוכבי, ומי שכיהן בשנים האחרונות כראש אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, וכיום הוא ראש אגף המבצעים, האלוף אהרון חליווה.
התגובות למדים המנומרים, כאמור, לא היו מוצלחות: רבים מהלוחמים שניסו אותם לאורך חודשי הפיילוט התאכזבו מנוחות המדים, טענו שהם גורמים להזעת יתר, וגם ציינו את הבלבול שנוצר בשל צבעם החדשני ביחס לגוון החאקי של המדים הוותיקים - מה שעורר חשש להשלכות מסוכנות כמו ירי דו צדדי.
מדים מנומרים, יש להזכיר, נמצאים גם בשימוש כוחות אויב של צה"ל, כמו חיזבאללה וצבא לבנון, כפי שניתן היה לראות לאחרונה בהתקרבויות לטווח אפס בין חיילים לבנונים ללוחמי צה"ל במהלך מבצע מגן צפוני לאיתור והשמדת מנהרות חיזבאללה.
בפיילוט הושקעו מיליוני שקלים, והמדים המנומרים חולקו בשתי תצורות: ללוחמים מהחטיבות השונות, בהם חי"ר ושריון, ולדרג מפקדי חטיבות שהשתתפו בעצמם בניסוי. הלוחמים התנסו במדים המנומרים במגוון תנאים ומתארים: בשטחי האימונים המדבריים של הדרום, לצד איזורי הסבך ההרריים של שטחי האש בגולן, בגליל, ובבקעת הירדן.
כדי למצות את בחינת המדים, השימוש בהם התפרס על שתי עונות - קיץ וחורף - בתנאי שמש קופחת, בגשמים ובבוץ. להחלטה לוותר על המדים המנומרים אין קשר לתכנית מדי ה-ב' החדשים והמשובחים שקיבלו בשנה האחרונה לוחמי היחידות המובחרות, בהן לוחמי חטיבת הקומנדו של צה"ל, שאינם מנומרים.
בתחילת הפרויקט אמרו בצה"ל כי סוג הבד של המדים המנומרים נחשב לאיכותי פי שלושה מהמדים הקיימים. נטעו כי הוא אוורירי יותר, נוח וחסין מאש ומחום, כאשר הרכש שלו יתבצע בכספי סיוע אמריקני. הכוונה הייתה שעל כל זוג מדים ייתפר תג עם שם החייל, לצד פץ' של דגל ישראל וסמל היחידה, בדומה לקיים כיום בחלק מהיחידות בהו בפיקוד העורף ובחיל האוויר.
המחלוקת בצמרת צה"ל, בעיקר על גוון המדים, נרשמה עוד בתחילת הדרך. מעט מחיילי צה"ל שכבר לבשו מדים מנומרים מעודפי צבא ארה"ב ימשיכו ללבוש אותם. מדובר בחיילים שמשתמשים במדי אויב בתרגילים, או בחיילים השוהים במעצר בתוך בסיסים, במטרה להבדילם מיתר החיילים. זהו צעד שננקט בצה"ל מזה שנים חרף האלמנט המשפיל שבו.
אם הפיילוט היה מצליח, כבר בשבועות הללו היו מחולקים לחיילים המדים החדשים מתוך כ-150 אלף זוגות מדים מנומרים שהיו אמורים להירכש.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "הפיילוט שהתקיים בחן האם דגם מדי העבודה שנבדק מביא לשיפור בנוחות, בהסוואה, בפונקציונליות ובייצוגיות של חיילי ומפקדי צה״ל בסדיר ובמילואים. מכיוון שנמצא כי אין לדגם הנבחן יתרון יחסי, ולאור חוסר שביעות הרצון של המשתתפים בפיילוט, ייבחנו דגמים אחרים בחודשים הקרובים.
"בשלב זה מתבצעת בחינה של הדגמים שישתתפו בפיילוט. בשלב הבא יסוכמו היחידות והמשרתים אשר ייקחו בו חלק. צה"ל ימשיך לפעול לשיפור תמידי במענה למשרתים".