גל אנטישמיות בצרפת: אצבע מאשימה לאפודים הצהובים
סדרת מעשים אנטישמיים בסוף השבוע מדאיגה את צרפת: צלבי קרס רוססו על תמונת היהודייה סימון וייל, המילה Juden נמרחה על חנות מאפים, ועצי זיכרון לצעיר היהודי אילן חלימי שעונה ונרצח הושחתו. ברקע: החשש שפעילי ימין קיצוני הסתננו לתנועת המחאה
תמונתה של ניצולת שואה ועליה צלבי קרס. עצי זיכרון ליהודי אילן חלימי שהושחתו ונכרתו. חנות מאפים שהמילה הגרמנית Juden רוססה על חלון הראווה שלה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
סדרת אירועים אנטישמיים פקדה בימים האחרונים את צרפת, ביתה של הקהילה היהודית הגדולה בעולם מחוץ לארה"ב ולישראל. הסדרה הזו באה כשברקע נתונים רשמיים של הרשויות בצרפת המצביעים על עלייה מדאיגה בתקיפות נגד יהודים: מספר המעשים האנטישמיים שדווחו ונחקרו עלה מ-311 בשנת 2017 ל-541 ב-2018.
גורם משפטי צרפתי אמר היום (ג') לסוכנות הידיעות AP כי התביעה בפריז פתחה בארבע חקירות בעקבות אירועים אנטישמיים שנרשמו בצרפת בסוף השבוע האחרון לבדו. סדרת האירועים הזו זוכה לסיקור נרחב בתקשורת הצרפתית.
שר הפנים של צרפת, כריסטוף קסטנר, השתתף אמש בטקס באתר לזכר אילן חלימי, הצעיר היהודי שעונה למוות ב-2006 בהתקפה אנטישמית שזעזעה את צרפת. שני עצים שנשתלו במקום שבו הוא נמצא גוסס בפרברי פריז הושחתו בהתקפה מכוערת. "האנטישמיות מתפשטת כמו רעל, כמו ארס", אמר קסטנר. "היא מרקיבה את הנפש, היא הורגת". השר הבטיח שממשלת צרפת תילחם באנטישמיות.
אילן חלימי, נזכיר, היה יהודי בן 23 שבינואר 2006 נחטף על-ידי כנופייה שנודעה לימים כ"כנופיית הברברים". חלימי נעלם לאחר שיצא לפגישה עם צעירה שהכיר בחנות טלפונים סלולריים שבה עבד. אחרי היעלמותו יצרו חוטפיו קשר עם בני משפחתו ודרשו כופר של 400 אלף אירו. כשהמשפחה לא הצליחה לגייס את הכסף הפחיתו את הדרישה ל-5,000 אירו, אבל אז ניתקו איתה קשר. שלושה שבועות אחרי היעלמו נמצא חלימי עירום וכפות באזיקים ליד מסילת רכבת בפרבר של פריז. הוא היה מוכה הלם ולא הצליח לדבר. גופו היה מכוסה בכוויות, חתכים ופצעים, והוא מת בדרכו לבית החולים. שנה אחר כך הובא לקבורה בהר הרצל בירושלים. רוצחיו נתפסו ונשלחו לכלא.
שנאה מקבילה ליהודים ולדמוקרטיה
השר קסטנר לא קשר את העלייה בהתקפות האנטישמיות לארגון זה או אחר, אבל בתנועת "האפודים הצהובים" שמקיימת בחודשים האחרונים ברחבי צרפת הפגנות, בהן גם אלימות, יש חברים הידועים בעמדותיהם הקיצוניות. מאז תחילת מחאת האפודים הצהובים בנובמבר נרשמו כמה אירועים אנטישמיים, וגורמים בממשלת צרפת הזהירו שפעילים קיצונים הסתתנו אל התנועה ומנצלים אותה.
פרדריק פוטיר, האחראי מטעם ממשלת צרפת על המאבק באנטישמיות, בגזענות ובאפליה על רקע נטייה מינית, טוען שכמה ארגוני ימין קיצוני הצליחו להסתנן להפגנות האפודים הצהובים. בסוף השבוע העלה לעמוד הטוויטר שלו תמונה של קיר בפריז ועליו כיתוב מכפיש שלפיו נשיא צרפת עמנואל מקרון הוא כלי המשמש חלק ממזימה יהודית. "כשהשנאה ליהודים מקבילה לשנאה לדמוקרטיה, אוצר המילים של החוגים הפשיסטיים נמצא על הקירות", כתב פוטיר.
מלבד השחתת האנדרטה לאילן חלימי צוירו בימים האחרונים צלבי קרס על תיבות דואר הנושאות את תמונתה של ניצולת השואה היהודייה-צרפתייה סימון וייל, שהייתה שרה בממשלת צרפת ונשיאת הפרלמנט האירופי. באירוע אחר, בחנות של רשת הבייגלים Bagelstein בפריז, נכתבה המילה Juden על חלון הכניסה למקום, אם כי אחד ממייסדי הרשת סיפר שהיא נכתבה עוד לפני הפגנות האפודים הצהובים של סוף השבוע האחרון.
בין המגנים את הפעולות האנטישמיות גם מנהיגת הימין מארין לה-פן, שאמרה: "הפעולות האנטישמיות ופגיעה באתרי תרבות נוצריים מוכיחה על השנאה המתגברת ברחבי צרפת". היא הוסיפה: "מחשבותיי נתונות לאמא הגיבורה של אילן חלימי, שבני הבליעל מסרבים להניח לה בשלום".
בנאום שנשא בפני אנשי ארגון יהודי בשנה שעברה הבטיח הנשיא מקרון להגן על הקהילה היהודית של צרפת על רקע החשש הגובר לביטחונה. בשנת 2012, נזכיר, רצח המחבל המוסלמי מוחמד מראח שלושה ילדים ומורה בבית ספר יהודי בטולוז. ב-2015 רצח מחבל אחר ארבעה לקוחות במרכול כשר בפריז.