ישראל לצד מדינות ערב - ונגד איראן: ועידת ורשה נפתחת
"הוועידה נגד איראן" הפכה לכנס השלום והביטחון במזה"ת - אבל בפולין מכנים אותה "ועידת ביבי": נתניהו המריא לכנס שמובילה ארה"ב ויפגוש שרים ונציגים כמעט מכל מדינות ערב. ביקורת בפולין: הוועידה רק בשביל קמפיין הבחירות של נתניהו. במקביל: פסגה איראנית-רוסית-טורקית
ראש הממשלה בנימין נתניהו נחת הלילה (רביעי) בפולין, כדי להשתתף בוועידת ורשה לשלום וביטחון במזרח התיכון, אותה מארגנות במשותף ארה"ב ובת בריתה במזרח אירופה, פולין. הוועידה תיערך במעמד סגן נשיא ארצות הברית מייק פנס והמארגן הראשי, מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו.
הוועידה תעסוק בשני נושאים מרכזיים - האיום האיראני וקידום השלום במזרח התיכון. במקור הנושא המרכזי היה אמור להיות איראן, אבל האיראנים הפעילו מכבש לחצים אדיר על הפולנים, שמקפידים לשמור על יחסים טובים עם טהרן והעולם הערבי, והם שינו את סדר היום - הורידו את איראן מהכותרת והוסיפו את השלום והביטחון במזרח התיכון.
האג'נדה המקורית של הוועדה שונתה לאחר שבאירופה אמרו לושינגטון כי "זה לא רעיון חכם מאוד" לערוך פסגה שתדגיש את הבדלי הדעות בין אירופה לארצות הברית בנוגע לאיראן. האמריקנים לא נועצו באירופים לפני הכרזתו של מזכיר המדינה פומפאו על ועידה בפולין.
מסעודיה עד כוויית: מי ומי בוועידה
האמריקנים והפולנים הזמינו לוועידה נציגים בכירים כמעט מכל מדינות ערב, אך לא הצליחו להגיע מעבר לדרג של שרי חוץ, ובמקרים מסוימים סגני שרי חוץ ואפילו שגרירי המדינות בפולין. נכון לעכשיו אמורים להשתתף בוועידה, שתיפתח היום בערב, שרים מסעודיה, איחוד האמירויות, עומאן, ירדן, תימן, בחריין, מרוקו וכוויית. מצרים ותוניסיה ישלחו סגני שרים. כמו כן ישתתפו שרי חוץ ממדינות הבלקן וכן ממדינות וישגראד (הונגריה, סלובקיה, צ'כיה ופולין המארחת).
בישראל מציינים שמדובר בוועידה האזורית הראשונה מאז ועידת מדריד שבה נוכחים באולם אחד ראש ממשלת ישראל ונציגים של כמעט כל מדינות ערב. יש להניח שנתניהו "בונה" שמהוועידה הזו יצאו כמה תמונות מנצחות לצד שרי חוץ או שרים אחרים מסעודיה ומדינות המפרץ בתמונה הקבוצתית, או אפילו תמונת של לחיצות ידיים עם שרים ממדינות שלישראל אין איתן יחסים רשמיים. זה גם מסביר את האיפול שישראל הטילה לקראת הוועידה.
במהלך הוועידה ייפגש נתניהו עם סגן הנשיא האמריקני ויניח יחד איתו זר באנדרטת רפפורט לזכר לוחמי מרד גטו ורשה. הוא צפוי להיפגש גם מזכיר המדינה האמריקני וכן עם ראש ממשלת פולין מתאוש מורבייצקי - פגישה ראשונה מאז משבר חוק זכרון השואה.
"זו ועידה בינלאומית מאוד חשובה בוורשה. המוקד הוא איראן", אמר נתניהו לפני המראתו אמש. בתשובה לשאלת שליח ynet לפולין אם איראן צריכה להיות מודאגת, ענה ראש הממשלה בחיוב: "איראן שולחת לנו איומים ביום המהפכה ה-40. הם איימו להחריב את תל אביב וחיפה, ואמרתי שהם לא יצליחו בזה, אבל אם הם ינסו, אז אני חוזר ואומר שזה יהיה יום המהפכה האחרון שהם יחגגו".
לדברי נתניהו, "אנחנו מפעילים הרבה מאוד אמצעים והרבה מאוד גורמים נגד התוקפנות האיראנית, נגד הניסיון שלהם להתחמש בנשק גרעיני, בטילים בליסטים. את פעולות הטרור שלהם באירופה אנחנו חושפים פעם אחר פעם, וגם את הניסיונות שלהם להתבסס בסוריה אנחנו בולמים פעם אחר פעם, יום אחרי יום".
ראש הממשלה התייחס ליחסים עם מדינות ערב שיגיעו לוועידה ואמר: "היחסים שלנו עם מדינות האזור כולן, חוץ מסוריה, הם יחסים טובים מאוד והתיאורים שמתוארים כאילו יש לנו נתקים איתן, הם ההפך מהמציאות. עצם קיום הוועידה הוא הנושא החשוב ביותר לביטחון הלאומי שלנו, זה הישג חשוב מאוד. אני מאוד מעריך את היוזמה האמריקנית שאני מלווה אותה ואני שותף לה חודשים ארוכים".
נתניהו: "הצלחת הוועידה - עצם קיומה"
נתניהו אישר בדבריו שישראל היא שתקפה שלשום בסוריה ואמר: "הצלחת המפגש היא עצם קיומו. אנחנו פועלים כל יום, כולל אתמול, נגד איראן. כל הזמן. נגד איראן ונגד הניסיונות שלה להתבסס באזור. וגם אני יכול להגיד לכם חד משמעית שהלחץ הכלכלי מורגש בניסיונות של איראן נגדנו משום שאנחנו רואים את השבר הכלכלי משפיע גם שם. אנחנו רואים קיצוץ של תקציבים, של כוחות, ואנחנו רואים את זה בכל הזירות מסביב לעולם. אנחנו רואים את זה בסוריה, בלבנון, בעזה ורואים את זה גם במערכות חשובות של נשק שאיראן מתקשה להציב, בין השאר בגלל הבעיות התקציביות, קודם כל בגלל ההתנגדות האקטיבית הצבאית של ישראל".
ראש הממשלה נשאל גם אם מדינות אירופה עוצמות עיניים לנוכח מה שאיראן עושה, וענה: "הן שמות כיסוי בכוח. איך אפשר להתייחס לזה אחרת? הן פשוט מתעלמות מהעובדה שאיראן מפעילה חוליות טרור בתוך המדינות שלהן. ישראל בפעולותיה היא ששחושפת את רשת הטרור האיראנית באירופה ובעולם בכלל. ואנחנו מפנים את זה לשירותי הביון של אירופה, גם הצלחנו לעצור כמה מקרים כאלה. והממשלות הללו באירופה יודעות היטב שאיראן היא מדינה טרוריסטית שפועלת ללא שום סייג, ויש בזה איזה הבעת זלזול עמוקה של איראן מול ממשלות אירופה. כאילו 'זה לא משנה מה נעשה לכם, אתה תבואו ותתחננו אלינו'. זה חייב להשתנות. אולי, ואני מקווה, שהכינוס הזה יהיה התחלה של שינוי".
בפתיחת הוועידה בחמישי בבוקר צפוי ראש הממשלה לשאת נאום תקיף נגד איראן. גם סגן הנשיא פנס ושר החוץ הפולני ינאמו. עוד קודם לכן ישתתף נתניהו בקבלת פנים וארוחת ערב מיוחדת שמקיימים הפולנים לראשי המשלחות, אז הוא יפגוש לראשונה את הנציגים הערבים.
המחרימות
בין המחרימות נמצאות קטאר, טורקיה, לבנון, הרשות הפלסטינית וכמובן איראן. מי שהטילו חרם למחצה על הוועידה הם האיחוד האירופי והרוסים. האירופים ישלחו נציגים זוטרים יחסית ואילו שרת החוץ פדריקה מוגריני מחרימה את הכינוס. האירופים גם הפעילו לחצים על האמריקנים לבטל את הוועידה ולהסתפק במפגש סגור שיעסוק באיום הטילים הבליסטיים האיראנים. במהלך הוועידה אמור להתקיים פאנל סגור בנושא, כשהאמריקנים מנסים ככל הנראה להוביל להטלת סנקציות חדשות בנושא.
בתוך פולין יש ביקורת פנימית כיצד נגררה המדינה לוועידה בנושא המזרח התיכון שתהפוך לבמה אנטי-איראנית. בכירים בפולין אף כינו את הוועידה "ועידת נתניהו" או "ועידת ביבי" בטענה שנועדה לסייע לקמפיין הבחירות של ראש הממשלה.
במהלך הוועידה צפוי להתקיים ברחובות ורשה מצעד של נציגי האופוזיציה האיראנית נגד משטר האייתולות, בקריאה להפסקת דיכוי האזרחים. השגריר הפולני בטהרן זומן לשיחת מחאה בעקבות קיום הוועידה במדינה.
הרמטכ"ל האיראני: "ועידה חסרת ערך"
גם ראש צוות השלום האמריקני, ג'ארד קושנר, צפוי להגיע לוועידה ולהציג שם בפני נציגי מדינות ערב את ההיבטים הכלכליים של תוכנית המאה האמריקנית. הצוות השלים את העבודה על התוכנית ואף תדרך את הנשיא האמריקני דונלד טראמפ בפרטיה. על פי ההערכות, התוכנית תוצג לאחר הבחירות בישראל, אך לפני הרכבת הקואליציה.
הרמטכ"ל האיראני מוחמד באקרי כינה שלשום את הוועידה "חסרת ערך" והדגיש כי לא תהיה לה שום השפעה על איראן. "פולין הבטיחה שלא תדבר נגד איראן במהלך הוועידה. נראה אם הם יעמדו במילתם", אמר.
במקביל לכנס בפולין, יגיע ביום חמישי לסוצ'י שברוסיה נשיא איראן חסן רוחאני ויערוך פסגה מקבילה – עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ועם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.