זינוק במספר המסתננים מעזה: "הסיבה - אומללות"
סכנה ביטחונית בגבול: מתחילת 2019 חדרו לישראל יותר מ-15 תושבי הרצועה, מרביתם צעירים ונערים. חלקם חצו חמושים בקאטרים וסכינים, אך לא במטרה לבצע פיגוע - אלא כדי להבטיח את מקומם בכלא. הרקע: המשבר הכלכלי הקשה בעזה
יותר מ-15 פלסטינים תושבי רצועת עזה חדרו לישראל מתחילת 2019 במטרה להיכלא. כך עולה מנתונים של פיקוד הדרום בצה"ל. כמה מהעצורים היו חמושים בקאטרים ובסכינים, אך לא במטרה לבצע פיגוע, אלא כדי להבטיח את מקומם בכלא הישראלי.
רוב החוצים הם צעירים או נערים בני 14-17 ולאחרונה נרשם דפוס פעולה חדש - הגעה לגדר המערכת בקבוצות והמתנה להגעת הכוח הצבאי שעוצר את המסתננים.
החדירות האחרונות מגיעות ברקע הפרות הסדר בגבול הרצועה שחוזרות על עצמן כמעט מדי לילה בשבוע האחרון, בהיקפים מוגבלים, בקרבת הגדר, כולל אמש (ג'). חלק קטן מהחוצים זוהו כאנשי חמאס ובצה"ל מגדירים את המניע העיקרי של החצייה כ"אומללות". כמה מהמסתננים הוחזרו לרצועת עזה לאחר שנבדקו על ידי השב"כ, בין היתר כדי למנוע עומסים חריגים בבתי הכלא בישראל.
מדובר בתופעה שמוכרת כבר שנים, אך זינוק בנתוניה מלמד לרוב על ביטוי מוחשי מהשטח למצוקה הכלכלית-אזרחית הגוברת ברצועת עזה. זאת למרות שהשלב הראשון בהסכם ההסדרה בין ממשלת ישראל לחמאס מיושם בשטח כבר חודשיים.
השלב הנוכחי כולל הקלות הומניטריות בדמות העברת מיליוני דולרים מקטאר, הכנסה נרחבת של סולר להגדלת שעות החשמל והגדלת שטח הדיג - זאת בתמורה לריסון יחסי של הפגנות הגדר ועצירת ירי הרקטות. השלב הבא והעיקרי, אם השקט יישמר, נוגע בצעדים גדולים יותר כמו הקמת נמל ימי בקפריסין והקלות נוספות.
עם זאת, באוגדת עזה לא מזהים תלות ברורה בין ההקלות לבין השמירה על השקט היחסי. היחסים הרעועים בין הרשות הפלסטינית לחמאס, שעולים שוב ושוב על שרטון, לצד הרמת הראש של הג'יהאד האיסלאמי ברצועה, באמצעות ירי רקטות ותקריות צליפה, משפיעים יותר על גובה הלהבות.
בצה"ל מזהים שחמאס שולט בקצב ההפגנות ובחומרת האלימות בהפרות הסדר וכי הוא דואג לרסן או למנוע התקרבויות בהתאם לאינטרסים שלו ולהערכות המצב היומיות שלו. ביום שישי שעבר הרגו כוחות צה"ל שני פלסטינים בני 14 ו-18 בעימותים בגדר המערכת, כשהעין הצה"לית מתמקדת יותר בג'יהאד האיסלאמי כגורם שעלול לערער את היציבות בדרום.