התוכנית של רוסיה להתנתקות מהאינטרנט
מסך הברזל המקוון: חוק "להרחבת הריבונות הרוסית" על האינטרנט יחייב גולשים רוסים לעבור בנקודות ביקורת בדרך לשרתים בחו"ל, ועשוי ליצור ברוסיה רשת אינטרנט מסוגרת כמו בסין. בקרוב: ניסוי התנתקות
הבית התחתון של הפרלמנט ברוסיה אישר אתמול (יום ג') בקריאה ראשונה חוק שנועד "להעמיק את הריבונות" של רוסיה על האינטרנט שלה, אבל מבקרי המהלך טוענים כי מדובר רק בעוד צעד שיקל על ממשלתו של ולדימיר פוטין לצנזר תכנים וכי הוא עשוי לקרב אותה לכינון רשת אינטרנט מסוגרת כמו זו של סין או אפילו של צפון קוריאה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ב"גרדיאן" הבריטי מדווחים כי לפי התקשורת הרוסית, רוסיה מתכוונת לערוך בקרוב ניסוי שבמסגרתו תתנתק באופן זמני מהאינטרנט כדי לבחון את יכולותיה להתגונן מהתקפות סייבר ולהקשות את הגישה של ארה"ב אל השרתים הרוסיים.
לפי החוק שמקוּדם בדומא, הבית התחתון של הפרלמנט, כל תעבורת האינטרנט הפנימית ברוסיה תיעשה על שרתי המדינה עצמה, וכשגולשים ירצו לפנות לשרתים שמחוץ לרוסיה יהיה עליהם לעבור במעין נקודות ביקורת תחת פיקוח הרשויות הרוסיות.
ההצבעה על החוק בדומא אתמול נערכה רק אחרי דיון סוער באופן בלתי רגיל, ובסיומו תמכו בחוק 334 חברים ו-47 התנגדו לו. בתקשורת הרוסית יש מי שמשווים את החוק ל"מסך ברזל מקוון", ומומחים תוהים אם זהו ניסיון של רוסיה להקים מערכת מקבילה ל"חומת האש הגדולה" של סין, החוסמת את דרכם של משתמשי אינטרנט סינים לתכנים, במיוחד מחו"ל, שאינם עולים בקנה אחד עם עמדותיו של המשטר הסיני.
בדיון בפרלמנט הרוסי אתמול טענו מחוקקים רבים ממפלגות קטנות כי העלות של יישום החוק גבוהה מדי וכי הוא לא נוסח על-ידי מומחים.
לפי החוק, מלבד הקמת נקודות המעבר שיאפשרו למדינה שליטה גדולה יותר על תעבורת האינטרנט הרוסית, תוקם גם מערכת דומיינים רוסית שתאפשר לאינטרנט להמשיך לפעול ברוסיה גם אם המדינה תנותק מתשתיות זרות. ב"גרדיאן" דווח כי מטרתה של רוסיה היא בראש ובראשונה להגן על האינטרנט השלה מפני ארה"ב, הרואה ברוסיה את אחד המקורות הגדולים ביותר למתקפות האקרים.
ארגון זכויות האדם "אגורה" הזהיר החודש כי החוק המוצע הוא חלק משורה של הצעות חוק חדשות שמאיימות איום ממשי על חופש האינטרנט ברוסיה. איגוד התעשיינים והיזמים הרוסים התריע כי האיום הנשקף מהצעת החוק לתפקוד האינטרנט הרוסי גדול יותר מאשר האיומים הנשקפים לו ממדינות זרות שאותם נועד החוק להדוף.
בחמש השנים האחרונות חוקקה רוסיה כמה חוקים המגבילים פעילות באינטרנט, בין השאר כאלה המחייבים מנועי חיפוש להעלים חלק מהתוצאות, מאלצים אפליקציות מסרים מיידיים לשתף את מנגנוני הביטחון במפתחות הצפנה, ומכריחים רשתות חברתיות לאחסן את המידע האישי של משתמשים רוסים על שרתים בתוך המדינה.
הצעת החוק צריכה עדיין לצלוח שתי הצבעות בבית התחתון של הפרלמנט ואז הצבעה בבית העליון. לאחר מכן יחתום הנשיא ולדימיר פוטין על אישור לחוק.