הישג לבנט: מל"ג-יו"ש אישרה את הקמת הפקולטה לרפואה באריאל
לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה קבע כי אין מניעה שהמועצה להשכלה גבוהה ביהודה ושומרון תדון בסוגיה, אישרו חבריה את הקמת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל. עם זאת, בהתאם להנחיית מנדלבליט ההחלטה הסופית תתקבל במל"ג-ישראל. השר בנט: "הצורך הלאומי גבר על האינטרס הפוליטי, ניצחנו"
מל"ג-יו"ש אישרה הערב (יום ד') את הקמת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל. בכך הפכה מל"ג-יו"ש את החלטת הות"ת מהשבוע שעבר למנוע את ההקמה. עם זאת, בהתאם להנחיית היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ההחלטה הסופית בנושא תיקבע על ידי מל"ג-ישראל.
"אני שמח שמל"ג-יו"ש קיבלה את ההחלטה הנכונה לטובת מדינת ישראל", אמר שר החינוך ויו"ר המל"ג נפתלי בנט. "ישנו מחסור חמור ברופאים וישראל, ישנו צורך בהקמת הפקולטה וישנה אוניברסיטה שמתאימה לכך. זה הדבר הנכון לאקדמיה, לעולם הרפואה ולציבור בישראל.
"לאורך כל הדרך, הקרטל האוניברסיטאי ניסה לעשות הכול כדי לתקוע מקלות בגלגלים ולסכל את הקמת הפקולטה כדי להימנע מדבר אחד: תחרות. הצורך הלאומי של מדינת ישראל גבר על האינטרס הפוליטי של קרטל האוניברסיטאות. ניצחנו".
אוניברסיטת אריאל בירכה על החלטת מל"ג-יו"ש: "פתיחת הלימודים והגדלת בית הספר בעתיד מהווה חלק משמעותי בפתרון בעיית חוסר באפשרויות הלימוד לרופאים צעחרים בישראל. האוניברסיטה מודה על החלטת היועמ"ש שהעמידה באור נכון את סמכויותיה של ות"ת כגוף מייעץ ואת סמכויותיה ואחריותה של מל"ג-יו"ש כגוף המאשר את פתיחת בית ספר לרפואה".
רגע לפני ההצבעה בעניין הקמת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל במועצה להשכלה גבוהה של יהודה ושומרון, המליץ היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט על דיון נוסף במל"ג ישראל. "מן הראוי שמל"ג ישראל תשקול לקיים דיון בנושא", כתב מנדלבליט והדגיש כי הדבר צריך להיעשות תוך חודשיים.
בהודעה שנשלחה למל"ג מטעם לשכת היועץ המשפטי לממשלה צוין כי "לא ניתן לקבוע כי מל"ג יו"ש אינה מוסמכת כיום לקבלת ההחלטה בעניין פתיחת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל, ואין מניעה משפטית שתקבל החלטה בנושא לאחר שקילת עמדת הות"ת וכלל השיקולים הצריכים לעניין".
עם זאת, הדגיש מנדלבליט כי "מפאת חשיבותה של ההחלטה והשפעות הרוחב הצפויות שלה על לימודי הרפואה בישראל, ולנוכח העובדה כי סמכויותיה של מל"ג יהודה ושומרון עתידות לעבור בימים הקרובים ממש לידי מל"ג, מן הראוי כי מל"ג תקיים דיון בנושא זה". בהמשך צוין כי "יש מקום כי דיון כאמור במל"ג ייערך תוך פרק זמן קצר שיאפשר לאוניברסיטת אריאל, על הסטודנטים והמרצים הקשורים לכך, להיערך ביחס לפעילותה בשנת הלימודים הקרבה".
אוניברסיטת אריאל כפופה למל"ג יהודה ושומרון ומכאן שבסמכותה לאשר את הקמת הפקולטה. לפני שנה בדיוק העבירה הכנסת תיקון לחוק המועצה להשכלה גבוהה שקבע כי מל"ג יהודה ושומרון תתבטל ותהיה חלק ממל"ג ישראל. התיקון ייכנס לתוקפו ביום שישי הקרוב, וההכרעה על עתיד הפקולטה תהיה אחת ההחלטות האחרונות שלה לפני האיחוד.
עוד בטרם ההחלטה שהתקבלה הערב, אישרה הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) של מל"ג בחודש יולי את הקמת הפקולטה. עם זאת, בשבוע שעבר החליטה בהצבעה חוזרת הוועדה שלא לאשר את הקמת הפקולטה. ההצבעה החוזרת התקיימה לאחר שמנדלבליט הורה עליה בשל טענות לניגוד עניינים של ד"ר רבקה מדמני, אחת מחברות הוועדה שהצביעה בעד הקמת הפקולטה בחודש יולי, ולא דיווחה על כך שמתקיים במקביל הליך למינויה לפרופסורית באוניברסיטת אריאל.
בהיעדר השתתפותה של מדמני בהצבעה האחרונה ובהיעדר השתתפותו של צבי האוזר, אף הוא חבר ות"ת שהודיע לאחרונה על הצטרפותו למפלגת חוסן לישראל', לא נמצא הרוב הדרוש לאישור החוזר, וברוב של שלושה מול שניים – הוועדה הפכה את החלטתה בהצבעה החוזרת והחזירה את הנושא לבחינה של מנדלבליט, שהמליץ היום, כאמור, לדון בנושא במל"ג ישראל.
ראשי האוניברסיטאות התנגדו להקמת הפקולטה עוד בראשית המהלך שהוביל בנט. הבכירים טענו כי הפתרון למחסור ברופאים, אחד הטיעונים להקמת הפקולטה, נובע דווקא ממספר הסטודנטים הנמוך בפקולטות הקיימות, כמו גם במספר המיטות הקליניות בבתי החולים. בצעד חריג הודיעו ביום שני פרופ' אהוד גרוסמן, דקאן הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב ומקבילו בטכניון פרופ' אילון אייזנברג, כי בכוונתם לקבל ביחד בשנת הלימודים הבאה 70 סטודנטים נוספים (50 בתל אביב ו-20 בטכניון).
"חשיבות התכנון והתיאום בין הפקולטות, הקצאת המשאבים הציבוריים המתאימים וההתייחסות למגבלות הקיימות להכשרה בבתי החולים הינה קריטית לצורך שמירה על איכות הלימודים ורמת ההכשרה של דור העתיד של רופאי מדינת ישראל", אמרו השניים.