דגימת DNA וסובארו מ-1993 שהותאמו לחשוד: כך פוענח רצח ורדית בקרקנוט
צוות החקירה המיוחד שהוקם במשטרת ירושלים ביקש לחקור את הרצח שלא פוענח במשך כ-25 שנה. כדי לאתר את החשוד השתמשו החוקרים בדגימת DNA מהזירה, והצליבו את המידע עם בעלי רכב מסוג סובארו לגאסי באותה תקופה - סוג הרכב שעליו עלתה ורדית בקרקנוט בתל אביב
באמצע השנה שעברה החל לפעול צח"מ (צוות חקירה מיוחד) חדש בימ"ר ירושלים, שהחליט לחקור את תיק הרצח של ורדית בקרקנוט מ-1993. כדי לאתר את החשוד ברצח, ולרי סאקוביץ', אשר לא נמצא במאגר המשטרתי - וגם לא ילדיו - ביצעו החוקרים שתי פעולות שהביאו לאיתורו ולפענוח הרצח.
הפעולה הראשונה היתה איסוף דגימת DNA מהזירה ביער אשתאול בשנת 1993, שאותה דגמו באמצעות טכנולוגיה חדשה, שהעלתה במאגר עשרות חשודים פוטנציאליים ובררה את החשודים לפי קבוצה מסוימת - בין היתר לפי מוצא ומדינה. פעולה זו העלתה את שמו של ולרי סאקוביץ'.
הפעולה השנייה שאותה נקטו החוקרים כדי לנפות חלק מהחשודים במאגר הייתה הצלבת המידע עם רשימת בעלי רכב מסוג סובארו לגאסי, סוג הרכב שעליו עלתה ורדית בקרקנוט בתל אביב לפני 25 שנה. החוקרים בדקו למי היה שייך רכב מסוג זה באותם שנים - פעולה שצמצמה את מספר החשודים. ואלרי סאקוביץ' נמצא מתאים בשתי הבדיקות.
החוקרים אספו לפני כשלושה שבועות דגימת רוק מסאקוביץ' ומכל דיירי ההוסטל בירושלים שבו הוא התגורר, ומצאו התאמה בין הדגימה לממצא הגנטי שלו, שנאסף מזירת הרצח ב-1993. פעולה זו הגבירה את החשד בנוגע למעורבותו ברצח בקרקנוט, תושבת קיבוץ קריית ענבים ובת 27 במותה, ובעקבות זאת הוחלט בשבוע שעבר לעצור אותו.
שכנה המתגוררת בבניין בו נמצא ההוסטל אמרה ל-ynet: "אני בקשר טוב עם דיירי ההוסטל, והייתי רואה את ולרי הרבה. הוא לא היה אלים וקשה לדמיין שהוא רצח ואנס. זה לא היה עולה בדעתי. יש בבניין ילדות קטנות ואף אחד לא חשב בכיוון".
בית משפט השלום בירושלים האריך אתמול בעשרה ימים נוספים את מעצרו של סאקוביץ', שקשר את עצמו בחקירתו לזירה, אך טען כי לא רצח את בקרקנוט ולא תקף אותה מינית. השופט דוד שאול גבאי ריכטר אישר כבר אתמול לפרסם את פרטי המעורבים, אולם המשטרה ביקשה לעכב את ביצוע ההחלטה ביממה כדי לערער לבית המשפט המחוזי, והיום הותר הפרסום.
סאקוביץ' הוא גרוש ואב לשני ילדים. בתחילה אמר בחקירתו כי הוא שוהה בארץ לבדו, אך בהמשך שינה את גרסתו. מאז מעצרו הוא נמצא בבידוד. עוד אמר בחקירתו כי הוא נכח בזירה כאשר היה בדרכו לבת זוגו, ובדרך זו נמצא DNA שלו בזירה, אך הוא מכחיש בתוקף את ההאשמות וטוען כי לא אנס ורצח את בקרקנוט.
סאקוביץ' הגיע לארץ ב-1990, עזב ב-1994 לבלארוס וחזר ארצה ב-1995. לאחר מכן יצא שוב וחזר ב-2018. מאז התגורר ברחוב, ובהמשך נמצא עבורו הוסטל שבו התגורר עד למעצרו לפני שבוע וחצי.
"אני לא יודעת אם להיות שמחה", אמרה בשבוע שעבר ל-ynet רעיה בקרקנוט, אמה של הצעירה. "בעבר כבר אמרו כמה דברים, אבל במשך כל השנים האלה התאכזבתי הרבה, לא יצא מזה כלום. אני לא יכולה לשמוח, ואני לא יכולה להיות בטוחה אם אפשר להוכיח. אני מקווה שהפעם מדובר בו. אני מקווה שהאמצעים הטכנולוגיים יובילו לזהות האיש שרצח את בתי".
בקיבוץ שבו התגוררה הנרצחת סיפרו כי אביה חיים עסק מאז היוודע הרצח ועד יומו האחרון בניסיון להתחקות אחר מבצע המעשה. האב לא הרפה עד שנפטר באוקטובר 2010, ולא זכה לשמוע על ההתפתחות הדרמטית בחקירה.
נראתה עולה על רכב מסוג סובארו לגאסי
גופתה של בקרקנוט, סטודנטית לצילום בת 27, נמצאה בנובמבר 1993 מוטלת ביער אשתאול, סמוך לבית שמש, עם סימני אלימות על גופה וחשד לאונס. הגופה נמצאה לאחר יומיים של חיפושים שבהם נעדרה.
בקרקנוט נראתה בחיים בפעם האחרונה כאשר המתינה לטרמפ בטרמפיאדה ליד גשר לה-גרדיה בתל אביב. היא נראתה עולה כאמור על רכב מסוג סובארו לגאסי, ועל פי החשד נרצחה בידי האדם שנהג במכונית. בדיקת המשטרה העלתה כי נאנסה לפני שנרצחה.
מיד לאחר הרצח שהסעיר את המדינה עצרה המשטרה טייס קרב במילואים מאזור השפלה בחשד לביצוע המעשה. ואולם, בדיקת פוליגרף שהקצין עבר במהלך שהייתו במעצר הוכיחה שהוא דובר אמת, וכי אין לו שום קשר לתקיפה המינית ולרצח.
במקביל נעצר לאחר מציאת גופתה של הצעירה סוכן מכירות מאזור המרכז ששירת עימה בצה"ל. גם חשוד זה שוחרר, כמו גם עבריין מין סדרתי שנעצר שלושה חודשים לאחר הרצח. שנתיים לאחר הרצח טענו הוריה של הקורבן כי שני גברים עומדים מאחורי המעשה, אך עד 2019 נותרה התעלומה בעינה. כעת, לפי המשטרה, נמצא הרוצח.