פרשת מצלמות המהירות: קצינת המשטרה שהודחה דורשת לחזור
ניצב־משנה שרית פיליפסון, קצינת המשטרה שהודחה מתפקיד ראש מחלקת תביעות תעבורה, לאחר שנטען שהסתירה מבית המשפט את אי־מהימנותן של מצלמות המהירות, פנתה ליועמ"ש: "ההחלטה לגביי ניתנה ללא סמכות ויש לבטל אותה מיד"
ראש מחלקת תביעות תעבורה במשטרת ישראל לשעבר, ניצב־משנה עו"ד שרית פיליפסון, פנתה אתמול ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כדי שיקבע שהחלטת נציב התלונות על פרקליטים, השופט בדימוס דוד רוזן – שניתנה לפני כשבועיים ושבעקבותיה הודחה מתפקידה – ניתנה בחוסר סמכות ולכן יש לבטלה.
החלטתו של רוזן עסקה בהתנהלות צוות התביעות של המשטרה, בהליך משפטי שנערך בבית משפט לתעבורה בעכו, שמרכזו מצלמות מהירות. רוזן המליץ לממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, להדיח מתפקידה את ראש לשכת התביעות באגף התנועה, נצ"מ שרית פיליפסון, וביקש מהיועמ"ש אביחי מנדלבליט לבחון פתיחת חקירה פלילית נגדה. לטענת רוזן, קצינת המשטרה הבכירה הורתה לתובעים להסתיר מההגנה ומבית המשפט את אי־מהימנות מצלמות המהירות, דבר שנחשף במהלך המשפט. לאחר החלטת רוזן הועברה פיליפסון לתפקיד אחר באגף השיטור.
בפנייתן אתמול ליועמ"ש מבקשות עורכות דינה של פיליפסון, איריס ניב־סבאג ונוית נגב, להורות על ביטולה של ההחלטה לאלתר. "החלטת הנציב והבירור שנערך בפניו נגועים בחוסר סמכות קיצוני, לוקים בכשלים מהותיים ובחריגה קיצונית מכללי הצדק הטבעי", נכתב בבקשה.
עורכות הדין טוענות שבהחלטה שכתב הנציב רוזן נעשה שימוש בביטויים קשים וחריפים. "נקבעו מסקנות קיצוניות ומרחיקות לכת תוך ייחוס של הלך רוח מעין פלילי, שמבחינת השלכותיו ותהודתו הציבורית, מקביל במהותו, במובנים רבים, להרשעה בהליך פלילי. זאת מבלי שהתקיים הליך כזה בפני הנציב ומבלי שיכול היה להתקיים בפניו הליך כזה", כתבו.
בנוסף, נטען בבקשה שהליך הבירור כולו היה פגום ולקה בפגיעה בזכויות יסוד של עו"ד פיליפסון, וכן שמסירת ההחלטה לידי המתלונן והעוול הקשה שנגרם לעו"ד פיליפסון בשל פרסומה בכלי התקשורת, היוותה חריגה מכללי הפרסום המקובלים. לבסוף נטען שגם המלצת הנציב בפני ממלא מקום מפכ"ל המשטרה – "להעביר את עו"ד נצ"מ פיליפסון מתפקידה" – ניתנה שלא בסמכות, ובניגוד להוראות החוק, ולפיכך היא חסרת תוקף.
לטענת עורכות הדין, הליך הבירור שקיים הנציב היה לקוי מיסודו. "משלא ניתנה לעו"ד פיליפסון זכות טיעון והתגוננות ראויה, תמונת המצב שעמדה בפני הנציב בעת מתן ההחלטה הייתה חלקית וחד־צדדית, שאינה משקפת את הדברים לאשורם ובמלואם", כתבו. "הדבר הוביל לכך שההחלטה שניתנה שגויה ומוטעית מיסודה". הן ציינו גם שלא רק שהנציב חרג מהוראות החוק מעצם בירור התלונה על ידו שלא בסמכות, הוא חרג מהוראות החוק גם בכך שהתעלם מבקשותיה המפורשות של פיליפסון ולא השיב להן כלל.
השתיים הבהירו בפנייתן שבימים אלו מתקיימת בדיקה של הנושא בפרקליטות המדינה: "נצ"מ פיליפסון התבקשה להעביר חומרים בעניין זה לידי הפרקליטות, ולפני מספר ימים העבירה מסמכים שנאספו על ידה בעניין זה, ושנוגעים לניהול התיק בפני בית המשפט ולדיונים מקצועיים במשטרת ישראל. מדובר במסמכים שלהערכתנו מרביתם לא היו בפני הנציב בעת מתן החלטתו. עובדה זו, בין היתר, הינה אחד מהכשלים בבירור שנערך בפני הנציב".
את בקשתן סיכמו עורכות הדין: "אנו סמוכות ובטוחות שבעקבות הבדיקה שיקיים היועץ המשפטי לממשלה יימצא כי עו"ד פיליפסון פעלה במסגרת תפקידה במקצועיות, ללא דופי ובהתאם לאחריותה וסמכותה".
שרית פיליפסון
צילום: משטרת ישראל
מומלצים