שתף קטע נבחר

 

שתיים-שלוש, הקשב: צה"ל רושם ריטלין לחיילים

חיל הרפואה משפר את השירות לחיילים: רופא צבאי רגיל מוסמך לרשום את התרופה הפופולארית לשיפור הקשב והריכוז למשך שלושה חודשים - בניגוד למקובל באזרחות. בצה"ל זיהו כי 30% מההפניות שמונפקות לחיילים אינן ממומשות. בהתאם לכך יוטלו קנסות על יחידות חורגות. קצין בכיר: "נפעל לתיקון התרבות הזאת"

 

ארכיון (צילום: יוגב עמרני) (צילום: יוגב עמרני)
ארכיון(צילום: יוגב עמרני)

 

הצבא מחלק ריטלין - וקונס יחידות שמונעות מימוש של הפניות רפואיות: מרכז שירותי הרפואה בצה"ל מוביל בחודשים האחרונים שורה של שדרוגים ביחס ובנגישות לחיילים שנזקקים לשירותי רפואה במהלך שירות החובה שלהם. המהלך מתבצע ברקע ביקורות וטענות בלתי פוסקות מחיילים ומהוריהם בנושא.

 

כשני מיליון מפגשים בין רופאים לחיילים התרחשו בשנה החולפת, אך בצה"ל עדיין מזהים תופעה של מפקדים שמונעים מחיילים להישלח להפניות - בניגוד מוחלט לפקודות, תוך ניצול חוסר הידיעה של החיילים.

 

לפי נתוני חיל הרפואה, לא פחות מ-30% מההפניות שמונפקות לחיילים כלל לא ממומשות. בדיקה שנערכה בצבא העלתה כי אחת הסיבות לכך נעוצה בהחלטת מפקדים ביחידות למנוע מחיילים להישלח להפניה אף על פי שאין להם כל סמכות לכך.

 

"יש לנו דרך להתמודד עם זה, כמו 'אובר בוקינג', כלומר 130% של תורים ביום נתון לרופא, כדי למנוע בזבוז ולסגור את הפער", הסביר ל-ynet קצין בכיר בחיל הרפואה, "אבל המטרה שלנו היא לצמצם את התופעה בלפחות 20%".

 

אחת ההחלטות שאושרה אשתקד על ידי הרמטכ"ל הקודם, רב-אלוף במיל' גדי איזנקוט, היא להטיל קנסות כספיים על היחידות - מרמת הפיקוד והאגף מעל. לדברי הקצין הבכיר, "מטריד אותי מקרה כמו של חייל שמשרת בבסיס טירונות קרבית מרוחק בערבה ויש לו חשש לנקע. הוא קיבל הפניה לאורתופד ביום שני אבל ביום ראשון מורידים אותו לאימון בשטח.

 

"יש לנו יכולת לזהות פלוגות שבהן יש יותר ויותר חיילים שלא מגיעים לתורים שלהם ואנו נפעל לתיקון התרבות הזאת. בכל מקרה, אנחנו נותנים ונמשיך לתת עדיפות ללוחמים בקביעת התורים כדי להקל עליהם ככל הניתן".

 

לבחור כל מרפאה ללא הפניה חדשה

חידוש נוסף שהוכנס באחרונה לתוקף הוא הפניה אחודה: כל הפניה לרופא מומחה היא "הפניה פתוחה" שאינה רלוונטית למרפאה צבאית ספציפית. כעת יכול חייל לקבוע את התור הקרוב ביותר לאיזו מרפאה שיבחר ללא צורך בניפוק הפניה חדשה.

 

כדי להעלות את רמת המודעות בנושא, בעיקר של זכויות החיילים, קוראים בחיל הרפואה למשרתים לפנות במקרים מעין אלה למוקד של החיל במספר 6600* או במייל לכתובת moked4920@mail.idf.il. דרך נוספת היא באמצעות האפליקציה של חיל הרפואה באתר של החיל, שכבר רשמה כ-15 אלף הורדות ודרכה חיילים מזמינים תורים ויכולים להציג ממנה פטורים רפואיים, גם מול שוטרים צבאיים.

 

במוקדי המידע של חיל הרפואה יכולים חיילים לקבל מידע גם על זכויות מימוש ימי חופשת המחלה שלהם (גימלים או סיפוח לר"ם 2), כמו למשל מול דרישות לא חוקיות של מפקדים מחיילים להגיע לבסיס כדי לאשר את הגימלים שקיבלו מרופא אזרחי או מרופא בבית חולים. בהקשר זה יצוין כי 80% מבקשות המימון של חיילים שמגיעים ישירות לחדרי מיון בבתי חולים, מאושרות על ידי הצבא בעלות שנתית של כ-89 מיליון שקלים. הדבר מתבצע במקביל לגידול במספר מרפאות "ביקורופא" ברחבי הארץ והרחבת שעות הפעילות שלהן.

 

בתוך כך, בשבועות האחרונים החלו בצה"ל לאפשר לחיילים לקבל את התרופה הפופולארית ריטלין לשיפור הריכוז ונגד הפרעות קשב וריכוז, ואף להקל את הדרך לקבל את התרופה.

 

בניגוד לנעשה באזרחות, כל רופא בצה"ל יוכל לרשום ריטלין לחייל, ולא רק נוירולוג או פסיכיאטר. המרשם יהיה גם בתוקף לשלושה חודשים ולא לחודש אחד כמקובל. המטרה בהקלה זו, שלוותה במאבק עיקש מול משרד הבריאות וגופי הרוקחות שהתנגדו להחלטה, היא לפנות תורים לנוירולוגים שנאלצו לקבל מטופלים רק לטובת הענקת המרשם לריטלין.

 

בכך, מעריכים בחיל הרפואה, נחסכים עשרות אלפי מפגשים עם נוירולוגים מדי שנה רק כדי לקבל מרשם לריטלין, באופן שגם מקצר את זמני התור לחיילים שזקוקים למומחה לנוירולוגיה, מחודשים לשבועות אחדים - עד שבועיים. "בין חמישית לרבע מהתלמידים מקבלים ריטלין", הזכיר הקצין מחיל הרפואה. מלבד ריטלין, בצה"ל מחלקים תרופות לחיילים, בסדיר ובקבע, באמצעות רופאים, לגמילה מעישון.


פורסם לראשונה 13/02/2019 22:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים