סורים שנאשמים בפשעי מלחמה נעצרו באירופה
בגרמניה וצרפת נעצרו שלושה קצינים לשעבר בשירות החשאי של סוריה. הם נאשמים בעינויים של אסירים ופשעים נגד האנושות, והגישו בקשת מקלט באירופה. הערכות: 60 אלף מתו בבתי הסוהר של אסד בזמן המלחמה
בפעילות משותפת עצרו גרמניה וצרפת שלושה גברים סורים, קצינים לשעבר בשירות החשאי של סוריה. שתי המדינות מאשימות אותם בהשתתפות בעינויים של אסירים, וביצוע פשעים נגד האנושות במלחמה בסוריה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בלשכת התובע הפדראלי בקרלסרוהה בגרמניה אמרו היום שהשלושה נעצרו בפעולה מתאומת של שוטרים גרמנים וצרפתים. אנוואר ר', בן 56, ועיאד א' בן ה-42 נעצרו במדינות ברלין וריינלנד-פלאץ. שניהם עזבו את סוריה ב-2012, שנה אחרי פרוץ מלחמת האזרחים והגישו בקשת מקלט בגרמניה.
במקביל נעצר במסגרת החקירה הגרמנית גבר סורי באזור פריז. לשכת התובע בפריז מסרה שהוא נאשם ב"עינויים ופשעים נגד האנושות". החשוד, בשנות ה-30 לחייו, מואשם בהשתתפות במעשים אלימים נגד אזרחים ממרץ 2011 עד 2013. הוא עבד במוחבראת – השירות החשאי של סוריה.
המלחמה בסוריה התחילה במרץ 2011 אחרי גל של הפגנות נגד השלטון של בשאר אסד. המשטר הגיב בדיכוי האזרחים ובשימוש בכוח כדי לדכא את ההפגנות.
בגרמניה אמרו אתמול שלשירותים החשאיים של סוריה היה חלק מרכזי בדיכוי מתנגדי המשטר. "המטרה הייתה להשתמש בשירותי המודיעין כדי לעצור את תנועת המחאה בהקדם האפשרי".
אנוואר, אחד הנאשמים הסורים, עמד בראש מחלקה בשירות החשאי שניהלה כלא באזור דמשק. הוא השתתף בעינויים של אסירים מאפריל 2011 עד ספטמבר 2012. "כראש מחלקת החקירות אנוואר ר' פיקד על מבצעים בבית הסוהר, כולל על עינוי שיטתי וברוטאלי", נמסר בהודעה הגרמנית.
עיאד א', קצין לשעבר, היה שותף בהרג של שני עצורים ובהתעללות פיזית באלפיים איש בין יולי 2011 לינואר 2012. בקיץ 2011 הוא היה במחסום ליד דמשק. מדי יום נעצרו שם כמאה איש. הם נשלחו לכלא שניהל אנוואר באזור דמשק, ושם עברו עינויים.
יותר מ-360 אלף איש נהרגו במלחמת האזרחים בסוריה. לפי ארגון לזכויות אדם שמזוהה עם האופוזיציה לפחות 60 אלף איש מתו בבתי הסוהר כתוצאה מעינויים והתנאים הקשים במעצר.
מדובר בהצלחה הראשונה של גרמניה בניסיונות לעצור פושעי מלחמה במשטר אסד. למרות שהמעשים האכזריים לא היו בגרמניה, החליטו הגרמנים לאמץ את עקרון סמכות השיפוט הבינלאומי – שמאפשר לכל מדינה לעצור פושעים, ללא קשר למקום שבו התבצעו העבירות.
גרמניה, נורבגיה ושבדיה הן המדינות האירופאיות היחידות שהחוקים שלהן מאפשרים להן להפעיל את הסמכות הזאת. בגרמניה חיים כיום יותר מ-600 אלף סורים. יותר מיליון פליטים הגיעו לגרמניה מאז תחילת משבר הפליטים ב-2015.