2,259 קולות קמו לתחייה: פערי הענק בספירות בליכוד
פארסה בפריימריז: לפי "התוצאות הסופיות" שפורסמו בלילה סער עקף את ארדן, אבל ערעורים הביאו שוב לשינוי. הפערים במספר הקולות ביחס לספירה בשבוע שעבר אדירים, ברשימה עצמה לא חלו שינויים גדולים. זו הרשימה - הפעם סופית?
הפארסה בליכוד: בתום ספירה מחודשת של 587 הקלפיות בבחירות המקדימות של הליכוד התברר אתמול (יום ד') כי השר לשעבר גדעון סער, שמוקם לפני הספירה החוזרת במקום הרביעי, הצליח לדלג למקום השלישי. אבל בעקבות ערעורים, בהם של השר גלעד ארדן, התבצעה בדיקה מחודשת ובסופו של דבר עלה כי ארדן הוא שמדורג שלישי לפני סער. ההפרש ביניהם עומד על שבעה קולות. השינויים ברשימת הליכוד ביחס לשבוע שעבר אינם גדולים, אבל הפערים בקולות עצומים ובמקרה של סער למשל מדובר בהפרש של 2,259 קולות.
"התוצאות הרשמיות" פורסמו בליכוד בחצות, אבל לאורך הלילה החלו ערעורים של מועמדים רבים, ובהם ארדן, סער, רגב ושרים וחברי כנסת נוספים שנציגיהם ביקשו לראות את דפי הספירה המקוריים שהגיעו ממוקדי ההצבעה ולהשוות לנתונים שהוקלדו.
בתום תהליך הבירור והערעורים שהוגשו, ארדן טיפס כאמור מקום אחד.
בצמרת הפריימריז אין שינוי: יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין סיים במקום הראשון ואחריו השר ישראל כץ - בדיוק כפי שאירע בתום הספירה הראשונה בשבוע שעבר. השרה מירי רגב שמרה על הדירוג במקום החמישי. השר יריב לוין והשר יואב גלנט החליפו מיקום ודורגו במקומות השישי והשביעי. מהמקום השמיני ועד למקום ה-11 לא חל שינוי. את המקומות האלה תפסו גם לאחר הספירה החוזרת ראש העיר ירושלים לשעבר ניר ברקת, השרה גילה גמליאל, ח"כ אבי דיכטר והשר זאב אלקין.
השר חיים כץ עלה למקום ה-12 והשר צחי הנגבי עלה למקום ה-13. השר אופיר אקוניס ירד שני מקומות ודורג 14 ברשימה המעודכנת. השר יובל שטייניץ הוצב במקום ה-15 ואילו סגנית השר ציפי חוטובלי ירדה למקום ה-16. יו"ר הקואליציה ח"כ דוד אמסלם סיים במקום ה-17. את העשירייה השנייה סוגרים חברי הכנסת אמיר אוחנה, יואב קיש ודוד ביטן.
כאמור, התזוזות ברשימה אינן גדולות ביחס ל"תוצאות הסופיות" הראשוניות מהשבוע שעבר, אבל הפערים במספר הקולות עצומים. כך, למשל, השר סער קיבל 35,941 קולות - לעומת 33,682 לפי הספירה בשבוע שעבר. מדובר בפער אדיר של 2,259 קולות. למעשה, זה אומר שמתוך 100 מצביעים, תוצאות של 6 לא הוקלדו כראוי. הפער במספר הקולות של המנצח אדלשטיין ביחס לשבוע שעבר עומד על 1,835 וגם אלו שירדו - כמו השר אקוניס - קיבלו יותר קולות מבשבוע שעבר. אצל אקוניס המספר עומד על 677 קולות.
לא רק ברשימה הארצית נרשמו שלל טעויות מביכות ועשרות טענות לאי סדרים: כמה עתירות הוגשו גם על ידי נציגי המחוזות, כשהקרב המעניין ביותר הוא על משבצת מחוז תל אביב. במהלך היום הודיע בית הדין של הליכוד באופן סופי כי ההקלדה המחודשת של קלפיות מחוז תל אביב פסולה. היום תחל ספירה חוזרת של הדירוג במחוזות השונים.
מוקדם יותר אתמול עתר מבקר הליכוד, עו"ד שי גלילי, לבית הדין של התנועה בעקבות תלונות חדשות. גלילי דרש לאסור פתיחת קלפיות ללא נוכחות חברי ועדת הבחירות לאחר שלפי הטענות האזיקונים שאבטחו את הקלפיות נפתחו ללא נוכחות המבקר וחברי ועדת הבחירות.
בעקבות פנייתו של גלילי, חבר בית הדין יצחק בם הוציא צו מניעה עד להודעה חדשה שאוסר על כל אדם לפתוח את הקלפיות, להסיר אזיקונים או לעשות כל פעולה הקשורה בשקים שבהם נמצאות התוצאות החתומות. ועדת הבחירות של הליכוד קבעה שלשום כי כל תוצאות הקלפיות בבחירות המקדימות יוזנו בשנית בפיקוח משקיפים. ההזנה מוצגת על מסכי וידאו כדי שהמשקיפים יוכלו לעקוב אחריה.
יו"ר ועדת הבחירות של הליכוד, השופט בדימוס מנחם נאמן, אמר כי "יש הבדל גדול בין זיופים לאי סדרים, אי סדרים יכולים להיות גם בתום לב. זה נובע מכך שאנשים שצריכים לספור כל כך הרבה קולות, ולהעביר מכאן לכאן בלי להתבלבל בשורות ובמספרים. זה קורה. אין בעיה עם ספירת הפתקים, רק עם ההקלדה, אותה אנו מבצעים מחדש. אנו שוקלים להציב משקיפים על המקלידים בזמן שיקלידו מחדש, כדי שתהיה בדיקה על בדיקה, שלא יהיו שום טעויות".
השופט נאמן נשאל בריאיון כיצד התבצעה הספירה - והשיב: "בלילה, כשספרו, העבירו את המספרים לדפי על-ידי כך שסימנו כל אחד כמה הוא קיבל. את זה העבירו למרכז הקלדה בכפר המכבייה - שם ישב צוות גדול ועייף וקרו טעויות".
פרסום התוצאות לפי קלפיות והטענות על פערים בין מספר הקולות שהוקלדו בטופס הסופי לבין מספר המצביעים, גררו מאז עיסוק מוגבר בנושא של שרים בכירים ברשימת הליכוד ושל חברי כנסת.
בחלק מן המקרים, הפער בין המקומות ברשימה מסתכם בכמה עשרות בודדות של קולות ולכן הספירה החוזרת, אם אמנם תהיה כזאת, עשויה להיות גורלית עבור חלק מהמועמדים. בתלונות ראשונות שהגיעו למבקר הליכוד, עו"ד גלילי - שהתערב בסוגיה, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet - נטען כי ישנם לפחות שני שרים וחבר כנסת אחד שאמורים לשפר את מיקומם.