שתף קטע נבחר

 

אחת ולתמיד: מה מותר ומה אסור לאכול בהריון

את בהריון? מזל טוב, וכבר כדאי שתתכונני לשינויים שיתרחשו בחייך, החל מרגע זה - גם כאלה הקשורים לאוכל. אז האם מותר לאכול מיונז, אילו תוספי תזונה מומלץ לצרוך ולמה לפעמים יש לנו חשק לאכול סיד מהקיר?

בשיתוף סיקורה


הריון היא ללא ספק תקופה מבלבלת. "אבל חשוב להבין שזו לא מחלה, ולבטח לא צריך לאכול בשביל שניים", מסבירה אביטל הראל, תזונאית בכירה בסיקורה. "ובכל זאת, למרות שמדובר בתהליך טבעי לגוף הוא גם קצת טראומתי עבורו, בגלל שכל מערכות הגוף יוצאות מאיזון. הגוף חווה שינויים הורמונליים, שינויים במערכת החיסון וכן, גם המוח מושפע מהתהליך. יש להיזהר מכמה סוגים של מזונות שעלולים להזיק".

 

אישה בהיריון במטבח (צילום: shutterstock)
התזונה הבריאה לנשים בהריון(צילום: shutterstock)

 

על מה כדאי להקפיד?

ההמלצה, במיוחד בזמן ההריון, היא להקפיד לצרוך מזון מגוון ומלא כמו פירות וירקות משלל צבעים, מאחר והם מכילים ויטמינים, מינרלים  וסיבים תזונתיים. במהלך ההריון נפח הנוזלים בגוף האישה עולה משמעותית ומומלץ להקפיד לשתות המון מים. המים חשובים מאוד למהלך ההריון התקין, לתהליך העיכול ולשמירה על לחץ דם תקין.

 

על איזה תוספים כדאי להקפיד?

"סקר לאומי שערכו קופת חולים מכבי יחד עם בית חולים ברזילי והאוניברסיטה העברית בירושלים, שנערך על 2,097 נשים הרות וילדים העלה כי 85% מהנשים ו62% מהילדים סובלים ממחסור ביוד. לכן, משרד הבריאות שינה את המלצותיו הקודמות וכעת קורא לכל הנשים בהריון להתחיל לצרוך יוד לפני תקופת ההריון, במהלכו ובתקופת ההנקה".

 

ליוד יש השפעה מיטיבה בנוגע לבלוטת התריס שאחראית על המערכת ההורמונלית ועל חילוף החומרים בגוף. היוד גם חשוב להתפתחות תקינה של המוח ומערכת העצבים של העובר ועל פי מחקרים, חסר ביוד אצל האם משפיע גם על האם וגם על העובר. "חסר ביוד עלול לגרום להתפתחות לא תקינה של החלק הפרונטלי במוח, כל מה שקשור בכישורי שפה, מתמטיקה ודקדוק" מסבירה הראל, ומוסיפה כי על פי מחקרים, הוכח קשר בין ירידה ברמת האיי קיו, עד 12 נקודות, לבין חסר ביוד. "מדובר בנזק בלתי הפיך ועל כן ההמלצה החד משמעית, לפי הנחיות משרד הבריאות, היא לצרוך יוד עוד בטרם הכניסה להריון".

 

בנוסף ליוד, ישנה חשיבות יתרה לצריכת חומצה פולית. "חומצה פולית חיונית עוד לפני הכניסה להריון מכיוון שהיא אחראית על התפתחות תקינה של עמוד השדרה. כשיש חסר בחומצה פולית, יכולה להתרחש תופעה הנקראת "ספינה ביפידה"- פגם בהתפתחות עמוד השדרה. יש כיום מוצרים בשוק המשלבים חומצה פולית ויוד בכמוסה אחת, כמו למשל 'גרין הופ'" המכיל יוד מאצה אורגנית וחומצה פולית אותה חשוב לצרוך בצורתה הפעילה (פולאט) לספיגה מיטבית.

 

תוסף נוסף שחשוב לצרוך הוא ויטמין D, שאחראי על התפתחות השלד אצל העובר ומונע רככת בעצמות. "חשוב לצרוך ויטמין D בכל מהלך ההריון, מכיוון שקשה להשיגו בדרכים טבעיות. ניתן להשיגו דרך השמש, מה שחושף אותנו לנזקיה ומזון מכיל כמויות זניחות שלו, לכן יש לקבל אותו כתוסף".

 

גם ברזל חשוב מאוד לצרוך בזמן ההריון, על אף המוניטין שלו כאימת מערכת העיכול, מכיוון שמחסני הברזל מדלדלים ומופנים לטובת העובר. "ברזל הוא מינרל שעלול לגרום לחוסר נוחות במערכת העיכול. הוא יכול לגרום לעצירות, לצואה שחורה ולכאבי בטן ולכן נשים רבות מפסיקות לצרוך אותו ומפתחות אנמיה. מדובר על מצב מסוכן ולכן, אני ממליצה על סוג ברזל שנקרא ביסגליצינאט, שאינו גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול. קיימים בשוק מוצרים המשלבים יוד, ברזל וויטמין D לדוגמה "גרין ג'וי".

 

הראל מסבירה שגם אומגה 3 חשובה מאוד במהלך ההריון והיא תורמת להתפתחות תקינה של המוח ולפיתוח כישורים קוגניטיביים. "קיימים מחקרים על נשים שצרכו אומגה 3 בהריון לעומת כאלה שלא, והממצאים ברורים.

 

"אני ממליצה על אומגה 3 שאינה מיוצרת מדגים אלא מאצות, מכיוון שאומגה 3 המיוצרת מדגים יכולה להכיל מתכות כבדות, מזהמים ביולוגיים או חומרי הדברה, כמו גם העובדה ששני שליש מהדגה בעולם הולכת לטובת ייצור התוסף, שזהו אסון אוקלוגי בפני עצמו.

 

האצות מהן מיוצרת אומגה 3 הן למעשה המקור, המזון של הדגים. צריכת אומגה 3 מאצות גם עומדת בסטנדרטים קפדניים למתכות כבדות וגם תורמת להפחתה בדיג ושמירה על הסביבה.

 

פרוביוטיקה

מדובר למעשה בחיידקים ידידותיים ששומרים על מערכת העיכול והחיסון. נטילת פרוביוטיקה מתאימה חשובה לשמירה על תהליך עיכול תקין, ועשויה לסייע במניעת דלקות בדרכי השתן, עצירות, דלקות וגינליות וקנדידה. הראל ממליצה לצרוך פרוביוטיקה המכילה גם פרה-ביוטיקה, המזון שצורכים החיידקים הידידותיים.

 

הריון (צילום: shutterstock)
ירקות. הכי בריא גם בהריון(צילום: shutterstock)

 

ממה כדאי להימנע בהריון?

הראל מפרטת: מזונות נאים, כמו בשר, דגים או פירות ים לא מבושלים רצוי לא לאכול. גם מביצים חיות יש להימנע, על כל צורותיהן, מה שאומר שתאלצו להיפרד לשלום מביצים עלומות, מרוב קינוחי המוס, טירמיסו, איולי או מיונז בהכנה ביתית וכדומה.

 

גם בשרים או דגים מעושנים או כבושים לא מומלצים, אלא אם עברו תהליך של חימום.

 

גבינות כחולות למיניהן ומוצרי חלב לא מפוסטרים עלולים להכיל חיידקי ליסטריה ולכן לא מומלץ לאכול.

 

גם מגבינות מלוחות כדאי להימנע שכן מצד אחד השרייתן בריכוז מלח גבוה מדיי עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם, מצב שאינו מומלץ לאישה בהריון,  ומצד שני, השרייתן בכמות נמוכה מדיי של מלח עלולה להפוך אותן למצע לגידול חיידקים פתוגניים (מחוללי מחלות).

 

ירקות עליים, נבטים, פטריות - הארוזים בקופסא או בשקית אטומה יכולים להוות מצע טוב לעובשים, חיידקים מסוג סלמונלה ואי קולי ולכן כדאי להקפיד לקנות אותם כמה שיותר טריים ולהקפיד על בדיקה ושטיפה לפני האכילה.

 

תוספי תזונה המכילים סיבים תזונתיים מסוג פסיליום או גואר גם אינם מומלצים לצריכה בשליש הראשון כאשר ההריון עדיין חלש. הם גורמים לפעילות מעיים גבוהה מדיי, לשלשול ועלולים לשבש את מהלך ההריון התקין.

 

הראל ממליצה להיזהר כשבוחרים לאכול בחוץ ולבחור מקומות שידוע שהם נקיים, הגיינים ומשתמשים בחומרי גלם טריים. בנוסף, היא ממליצה להימנע או לשים לב לחומוס טרי שאוכלים בחוץ, מאחר שהוא יכול להכיל קוליפורמים וחיידקי ליסטריה.

 

לוותר על אלכוהול וקפאין

ואם כבר דיברנו על שתייה, הראל מזכירה ומדגישה שלא רצוי לשתות אלכוהול בכלל: "אלכוהול מתפרק לסוכר, זה יכול להשפיע על פעילות המוח של העובר. גם אם פעם סיפקו איזו מידה מומלצת של אלכוהול, אני ממליצה שלא לשתות בכלל".

 

גם קפאין כאמור, לא מומלץ. "הקפאין חודר את השילייה ומגיע לעובר אשר לו יש יכולת מוגבלת לפרק את הקפאין. פינוי הקפאין מהגוף יהיה איטי יותר ולכן נעדיף לא לצרוך אותו, מה שגם שהוא עלול לגרום לסיכוי מוגבר להפלה.

 

אגב, קפאין לא נמצא רק בקפה, אלא גם בתה (אפילו בתה ירוק), בשוקולד, שוקו ובמשקאות אנרגיה למיניהם.  

ובכל מקרה, יש להמעיט בצריכת ממתיקים, כולל משקאות דיאט למיניהם. "חלק מהממתיקים חודרים לשילייה ויכולים לעבור אל העובר, מה שאינו מומלץ בכלל".

 

ולסיום, האם חוויתן פעם חשק לאכול גיר? או סיד מקיר? מסתבר, שיש לזה הסבר הגיוני מאוד. "החשקים בהריון משתנים מאישה לאישה ונעים בין טעמים חמוץ למתוק" מסבירה הראל.

 

"יש סיבה פיזיולוגית לחשקים האלה, הם קורים על רקע שינויים הורמונליים. שימו לב שגם לפני מחזור נשים מדווחות על החשק למתוק וזו מאותה סיבה בדיוק. השינויים ההורמונליים האלה משנים למעשה את העדפות הטעם מכיוון שהם חודרים לתאים העצביים האחראים על טעם וריח. זו גם הסיבה שלעיתים נשים בהריון מדווחות שאוכל אינו מספיק מלוח עבורן, או לא מספיק מתוק".

 

ההיגיון הוא כזה: בדרך כלל, נשים אנמיות ירגישו צורך עז לאכול בשר. לעיתים, גם נשים צמחוניות מודות שבמהלך ההריון הן פינטזו על נתחים עסיסיים. מאכלים נוספים המכילים ברזל גם יכולים להפוך למושא הקרייב, כמו רימונים או ברוקולי.

 

"יש דיווחים על נשים שחסר להן סידן ובעקבות כך, הן מרגישות תאווה לאכילת גירים או סיד. גם סלידה ממאכלים יכולה להגיע על רקע הורמונלי, אמנם בעיקר בשליש הראשון אבל לא רק. הסיבה היא שהגוף מכין לעצמו מנגנון הגנה מתוחכם שגורם לסלידה הזו ממאכלים או מריחות שעלולים להפריע לו".

 

בשיתוף חברת סיקורה

 

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה מותר לאכול בהריון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים