שתף קטע נבחר

 

מסירת החיג'אב ברחה מאיראן: "ידעתי שאיעצר"

אזאם זנגרווי טיפסה על ארון חשמל בטהרן ונופפה בכיסוי הראש שלה כדי למחות על חובת החיג'אב. היא נעצרה ופוטרה, ובית המשפט איים לקחת ממנה את בתה. עכשיו, אחרי שברחה לחו"ל, היא מדברת: "אמרתי לעצמי 'את יכולה לעשות את זה, את יכולה'"

לבה של אזאם זנגרווי הלם בחוזקה כשטיפסה על ארון החשמל ברחוב המהפכה, מהרחובות העמוסים בטהרן, לפני שנה בדיוק. היא הניפה את החיג'אב שלה באוויר ונופפה בו מעל לראשה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מחאת חיג'אב בטהרן, 3 שבועות לפני מחאת זנגרווי

מחאת חיג'אב בטהרן, 3 שבועות לפני מחאת זנגרווי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  ()
מחאת החיג'אב של זנגרווי ברחוב בטהרן

קהל נאסף. אנשים צעקו עליה לרדת. היא ידעה כל העת שהיא עומדת להיעצר, אבל היא החליטה לפעול בכל זאת. המטרה, לדבריה, הייתה לשנות את המדינה עבור בתה בת השמונה, ששמה ויאנה.

 

"אמרתי לעצמי: 'ויאנה לא צריכה לגדול באותם תנאים שאני גדלתי בהם במדינה הזו'", משחזרת זנגרווי בריאיון לסוכנות הידיעות רויטרס בביתה החדש, מחוץ לאיראן. לא רבים יודעים שכאן היא מסתתרת, מחכה לעדכונים על בקשתה לקבל מקלט מדיני. "אמרתי לעצמי כל הזמן: 'את יכולה לעשות את זה, את יכולה לעשות את זה'", היא נזכרת. "הרגשתי תחושה מיוחדת מאוד של עוצמה. כאילו אני כבר לא סוג ב'".

 

40 שנה למהפכה באיראן | לקריאת הפרויקט המיוחד של ynet

  (צילום: רויטרס)
זנגרווי בדירת המסתור שלה מחוץ לאיראן(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
  (צילום: רויטרס)
עם הבת ויאנה, בחיים החדשים(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
ויאנה בת השמונה מציירת את סיפור הגבורה של אמה(צילום: רויטרס)

אחרי מחאת החיג'אב שלה זנגרווי נעצרה, פוטרה מעבודתה במכון מחקר ונידונה לשלוש שנות מאסר על קידום חוסר צניעות ועל הפרה מרצון של החוק האיסלאמי. בית המשפט איים לקחת ממנה את בתה, אבל היא הצליחה לברוח מאיראן – עם ויאנה – לפני ההתחלה של ריצוי עונשה: "במאמץ רב מצאתי אדם שמבריח אנשים. הכול קרה מהר מאוד. עזבתי את החיים שלי, את הבית שלי, את המכונית שלי – השארתי הכול מאחור".

 

בעוד אזאם מדברת, ויאנה מציירת בצד. בציורים שלה נראית אמה מנופפת בחיג'אב שלה באוויר. מאז המהפכה האיסלאמית באיראן, לפני 40 שנה בדיוק, נשים באיראן חייבות לכסות את שיערן כדי להפגין צניעות. מי שמפרה את החוק הזה ננזפת לעיני כול, סופגת קנס או נעצרת.

מחאת החיג'אב באיראן. יום רביעי בלבן ()
מחאת החיג'אב באיראן. יום רביעי בלבן
 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

לפי ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל", זנגרווי היא אחת מלפחות 39 נשים שנעצרו בשנה שעברה במסגרת מחאת החיג'אב. לדברי הארגון, עוד 55 בני אדם נעצרו במקומות עבודתם בשל פעילותם למען זכויות נשים, בכלל זה נשים שניסו להיכנס לאצטדיוני כדורגל בניגוד לחוק ועורכי דין הפועלים למען זכויות נשים.

 

החיג'אב הפמיניסטי: הנשים שמכסות את הראש כהצהרה פוליטית

 

"השלטונות נוקטים מהלכים קיצוניים ואבסורדיים כדי לעצור את מִבצע המחאה של הנשים נגד החיג'אב", אומרת מנסורה מילס, חוקרת לענייני איראן ב"אמנסטי". "הם עורכים חיפושים בבתים של אנשים בניסיון למצוא סיכות עם הכיתוב 'אני נגד כפיית החיג'אב'". הסיכות הללו הן חלק מקמפיין המחאה המתמשך נגד חובת החיג'אב. במסגרת המחאה גם נקראות נשים לחבוש חיג'אב לבן בימי רביעי.

 

זנגרווי עוד זוכרת סיפורים שסיפרה לה אמה על החיים שלפני המהפכה: "היא סיפרה לי שהמהפכה הביאה איתה סקסיזם ושהם הפרידו גברים מנשים". זנגרווי עצמה החליטה לבצע את פעולת המחאה שלה אחרי ששתי נשים אחרות נעצרו בהפגנות דומות באותו הרחוב. "אנחנו לא מצפות כמובן מכל אחת לטפס על ארון החשמל ברחוב המהפכה, אבל זה גרם לכל העולם לשמוע את הקול שלנו. מה שעשינו הפך את התנועה הזו למשהו מתמשך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים