בחריין על יחסים עם ישראל: "זה יקרה בסופו של דבר"
בוועידת ורשה נגד איראן נשאל שר החוץ הבחרייני אם בקרוב נתניהו יוזמן לביקור. "זה יקרה בסופו של דבר", ענה. סגן נשיא ארה"ב מייק פנס קרא למדינות אירופה לפרוש מהסכם הגרעין ותקף אותן: "מנגנוני הסחר החדשים - ניסיון לשבור את הסנקציות האמריקניות"
שר החוץ של בחריין, השייח חאלד בן אחמד אל חליפה, המשתתף בוועידת ורשה לשלום וביטחון במזרח התיכון, מאמין שבעתיד יתקיימו יחסים דיפלומטיים עם ישראל. היום (ה'), בתשובה לשאלה מתי תחול פריצת דרך ביחסים עם ישראל וראש הממשלה בנימין נתניהו יוזמן לביקור, ענה: "זה יקרה כשזה יקרה". הוא נשאל אם זה יקרה בקרוב, ואמר: "זה יקרה בסופו של דבר".
בוועידה לוקח נתניהו חלק עם נציגים רבים של מדינות ערביות. היא נפתחה הבוקר בדיון שבמסגרתו ישב נתניהו לצד שר החוץ התימני הישאם שראף. נתניהו פנה למזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו והודה לו על ארגון הכנס, שאותו כינה "מפנה היסטורי", והוסיף: "בחדר אחד ישבו 60 שרי חוץ ונציגים של עשרות ממשלים. ראש ממשלה ישראלי ושרי חוץ של מדינות ערביות מובילות עמדו ביחד ודיברו בעוצמה לא רגילה ובבהירות ואחדות נגד האיום המשותף של המשטר האיראני".
בצהריים נאם סגן הנשיא האמריקני מייק פנס, שאמר: "אנחנו פה ביחד בגלל האיומים שאנחנו חולקים. אין איום יותר מסוכן מהטרור האיסלמי ומהמשטרים שיוצאים מהמדינות ומגיעים לכל העולם. אין לטרור האיסלמי גבולות. המטרות הן ארה"ב, ישראל ומדינות במזרח התיכון ובשאר העולם. הטרור האיסלמי לא מבין משהו אחר חוץ מכוח ברוטלי. תחת הנשיא דנלד טראמפ, ארה"ב שוב שמה את הביטחון ואת הציונות במקום הראשון. יש משב רוח שכבר מורגש במזרח התיכון. ראש הממשלה של ישראל כבר ביקר בעומאן, אויבים ארוכי זמן נהיו שותפים, יצחק וישמעאל באים ביחד כמטרה משותפת. הוועידה הזאת מוכיחה שהחל עידן חדש".
פנס קרא למדינות אירופה החתומות על הסכם הגרעין עם איראן לפרוש ממנו. לדבריו, מנגנון הסחר האירופי רק מחזק את איראן ומרחיק את אירופה מארצות הברית. הוא אמר כי אותו מנגנון סחר חדש הוא ניסיון "לשבור את הסנקציות האמריקניות" נגד איראן. לצערי, כמה משותפותינו האירופיות המובילות לא ממש משתפות פעולה. למעשה, הן הובילו את יצירת המנגנונים לשבירת הסנקציות".
בפתח המליאה אמר מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו כי "זהו כינוס היסטורי. אתמול ישבו מנהיגים ערבים וישראלים באותו החדר, חלקו ארוחת ערב והחליפו עמדות. הוועידה הזו לא תהיה הסוף. אנחנו צריכים פעולות - סוריה, תימן, תהליך השלום, טרור, איראן, הגנת סייבר, משברים הומינטריים. האתגרים האלה לא ייפתרו מעצמם. אנחנו חייבים לעבוד יחד עבור ביטחון. כמו שאמרתי לפני כמה שבועות, ארה"ב תמשיך להוביל את הביטחון במזרח התיכון, והיום זו הוכחה להתחייבות שלנו. אנחנו צריכים להתנתק מהעבר כי העתיד דורש שיתוף פעולה".
שליח הממשל האמריקני למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, צייץ הבוקר בטוויטר כי שרי החוץ של בחריין, סעודיה ואיחוד האמירויות דיברו אחרי נתניהו בחלק הסגור של הוועידה. "כולם דיברו באופן בהיר על האיומים המשותפים והאתגרים. זה מעודד מאוד לראות דו שיח כן על האתגרים האמיתיים באזור. אפשר לראות בבירור שהתוקפנות האיראנית קירבה בין ישראל והערבים". הוא ציין כי נתניהו לא ינאם היום בחלק הפתוח של הוועידה: "אולי בעתיד ישראל תעלה גם על דוכן הנואמים באותו זמן".
זמן קצר לאחר מכן, ציין גרינבלט אירוע מיוחד שהתרחש במהלך הוועידה - המיקרופון של ראש הממשלה נתניהו לא עבד ושר החוץ התימני שישב לצדו השאיל לו את המיקרופון שלו. גרינבלט הוסיף כי נתניהו התבדח לגבי שיתוף הפעולה החדש בין ישראל ותימן.
אתמול התעוררה סערה בעקבות תרגום דברים שאמר נתניהו בוורשה: מהתרגום עלה כי הוא מתכוון לגייס קואליציה ל"מלחמה" צבאית עם איראן, בעוד שבסביבתו מתעקשים שכוונתו הייתה ל"מאבק" מול הרפובליקה האיסלאמית.
נתניהו אמר בעברית כי המפגש שלו עם 60 נציגים ערבים ואחרים "הוא למעשה מפגש גלוי עם נציגים של מדינות ערביות מובילות שיושבות יחד עם ישראל כדי לקדם את האינטרס המשותף של מלחמה באיראן".
משרד ראש הממשלה, שתרגם את דבריו של נתניהו לאנגלית באופן מילולי לעמוד הטוויטר PM OF ISRAEL, ציין את המילה WAR, דהיינו ישראל מנסה לגייס קואליציה למלחמה צבאית באיראן. נתניהו השתמש בדבריו בעברית במילה "מלחמה" מתוך משמעות של מאבק.
שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף התייחס לדברים ואמר: "כולנו מכירים את האשליות של נתניהו ועכשיו גם העולם רואה את זה, וגם מי שמשתתף בקרקס וורשה".