הייתה פעם אהבה: ביקור במוזיאון הלבבות השבורים
שמלה של כלה שארוסה נרצח בפיגוע, תקליט של אהוב שאיבד את קולו במלחמה: גם בוולנטיינ'ס הזה, מוזיאון אחד בקרואטיה מזכיר את הצד השחור של האהבה
נמאס לכם מוורדים אדומים ושוקולדים? אם כן, עזבו אתכם מטירוף יום האהבה, ותנו הזדמנות למוזיאון הלבבות השבורים של זאגרב – שהשנה הרחיב את פעילותו ומציג קשרים שנקטעו על-ידי מלחמה ומיצגים מיוחדים לכבוד הברקזיט.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
את הפריטים המוצגים ב"מוזיאון מערכות היחסים שקרסו", כפי שהוא נקרא, תורמים אזרחים מהשורה שרוצים לספר לעולם על מה שהשתבש בסיפורי האהבה שלהם או של קרוביהם וחבריהם.
השנה מציג המוזיאון למשל את סיפור גירושיהם של אישה מדנמרק ובעלה, חייל שלא הצליח להסתגל לחיים הרגילים אחרי ששירת באפגניסטן. "יש לנו שמונה חדרים שהמיצגים בהם קשורים בדרך זו או אחרת למערכות יחסים שהתפרקו, כמו משפחה, ספורט, סיפורי אהבה וסביבת עסקים", אומר דרזן גרובישיץ', ממייסדי המוזיאון. "נושא חדש לגמרי כאן הוא האהבה שמושפעת ממלחמה".
מיצג הנוגע ללב באופן יוצא דופן הוא תקליט ויניל שיצר ב-1942 צעיר גרמני שחלם להפוך לזמר. "זו הייתה מתנה לחברה שלו לפני שהוא הלך למלחמה", מספר גרובישיץ'. "שם הוא נפצע בגרון – ואחר כך לא יכול היה לשיר עוד. הם מעולם לא התחתנו, אבל היא שמרה את התקליט עד יום מותה".
אף שרוב המוזיאון מוקדש להבעת צער על אהבות אבודות, יש בו גם חלל המוקדש לאכזבה של מי שמרגישים כי ננטשו או נבגדו על-ידי מולדתם. "יש לנו תעודת דיפלומה של קרואטי שהחליט להשאיר אותה מאחור ולהגר לאירלנד בחיפוש אחר חיים טובים יותר", אומר גרובישיץ'. "הוא אמר שזה מסמל את ההתנתקות שלו ממדינה שלא הצליחה לספק לו אפשרות לעבוד".
הנושא של אהבה אבודה הוא אוניברסלי כל כך, עד שהתערוכות של המוזיאון נשלחות לעתים קרובות להצגה בחו"ל. עד כה הן נדדו כבר ל-50 ערים ברחבי העולם. כשהמיצגים הגיעו לטורקיה צורפה אליהם שמלת כלולות של אישה שארוסה נהרג בפיגוע באיסטנבול.
במרץ הקרוב, על רקע פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי, שגם היא מעין מערכת יחסים שקורסת, מגיעה תערוכה של המוזיאון ליורק שבצפון אנגליה. תושבים שם מוזמנים לתרום פריטים שבהם "פילוג שנגרם ממלחמה, מדת או מפוליטיקה יסופר באמצעות סיפורים אישיים שאומרים משהו אישי בהרבה על האופן שבו כולנו מתמודדים עם אובדן אהבה".