"אנשים מאסו באפליקציות. הם חוזרים לשדכניות"
לא תאמינו, אבל מקצוע השדכנות חי ובועט גם ב-2019, ואפילו מגלגל לא מעט כסף. הסיבה? יותר ויותר רווקים ורווקות שמאסו באפליקציות ובאשליית השפע, מחליטים ללכת לאיש מקצוע שימצא להם את האהבה שהם עדיין חולמים עליה. צפו
(תסריט וראיון: לורי שטטמאור, הפקה ותחקיר: מיכאלה חזני, צילום: ירון שרון, עריכה: שי קנפו)
"בדיוק העליתי וידאו של לקוחה ששרפה שנה על דייטים באינטרנט, חזרה אליי מאוכזבת ושבורת לב ואמרה לי, 'הראלה, טעיתי. בואי נתחיל'. אבל אני לא אגיד לך שזה לא מצליח באינטרנט – יש הרבה שמצליחים, ואני שמחה בשבילם. יש גם כאלה שמכירים דרכי מישהו ובסוף יוצאים עם מישהו מהחברים שלו. עצם זה שהוא נפתח ועשה את הסיעור מוחות אצלנו ופתאום הוא פתוח לדברים אחרים – זו ההצלחה", מסבירה הראלה ישי, אימא לשישה וסבתא לשישה שמשדכת חילונים, מסורתיים ודתיים כבר 26 שנה.
לא סטוצים, אהבה: מחצית מגולשי האפליקציות באמת מחפשים קשר
האם לתת עוד צ'אנס לבחור שלא מלהיב אותי?
לא תאמינו, אבל מסתבר שמקצוע השדכנות חי ובועט גם ב-2019, ואפילו מגלגל לא מעט כסף. הסיבה? יותר ויותר רווקים ורווקות בפרק א' או ב' של חייהם, שמאסו באפליקציות ובאשליית השפע, מחליטים רגע לפני שהם מרימים ידיים, להשקיע כסף וללכת לאיש מקצוע שימצא להם את האהבה שהם עדיין חולמים עליה. השדכנית הראלה ישי היתה שם הרבה לפני הסוייפים והאפליקציות, והיא לא מופתעת לגלות שאנשים חוזרים אחורה, לשיטה הישנה והטובה.
"אני חושבת שזה הזמן הכי טוב שהיה לי אי פעם בעסק שלי", היא אומרת. "זה שהעולם עבר לאינטרנט כבר יצר אצל אנשים פתיחות להכיר דרך צד שלישי, ולא משנה מה הצד הזה. לצערי, אנשים מתגלגלים המון באינטרנט. יש הרגשה כזאת שיש מלא שפע, אבל עובדתית זה לא קורה. אנשים יושבים ומדפדפים לפי תמונות, וככה מחליטים איך ייראו החיים שלהם - אם הם יעשו וי או איקס. זה לא עובד ככה! אהבה צריך לבנות. באהבה צריך לשבת מול מישהו ולתת לו הזדמנות. אבל אז, כשאנשים מתעייפים מהדפדוף, הם פשוט מגיעים אליי ואז מגיע הבינגו".
איך נראה תהליך העבודה?
"אנשים מגיעים אלייך לפגישת היכרות, ואז אנחנו רואים מה הם מחפשים, מה החלום שלהם, ואני מורידה אותם לקרקע. אני בדרך לא נותנת להם את מה שהם רוצים אלא את מה שהם צריכים, כי אם אני אעשה היום את מה שהם עשו אתמול, אני אקבל את התוצאות שהם קיבלו אתמול. אני בעצם גורמת להם להתבונן. אני לא מכריחה אף אחד כי באהבה אי אפשר להכריח, כן אפשר לגרום להם להבין. אני גם המשרד היחיד שמסרב לקבל הורים ללא ידיעת הילדים. עד שהילד לא מאשר בעצמו ויושב מולי וחותם איתי – אני לא אקבל כסף מהורים, והורים מציעים לי מאות אלפי שקלים ואני מסרבת כי אין בזה שום ערך.
"אני אגיד לך יותר – להתחיל משהו משקר? אין בזה לא ברכה ולא הצלחה. מה יספרו לו? 'קיבלנו את הטלפון מחברה'? 'פגשנו מישהו בסופר'? למה? אני מאמינה בדברים שהולכים ישר. פעם מישהו אמר לי, 'הראלה, הכרת לי 23 בנות. תארי לך שהייתי מתייאש ב-22. איזה מזל שהמשכתי'. תחשבי שכל פעם שהיה נגמר לו הייתי מרימה אותו מחדש וגורמת לו לתת לזה עוד ניסיון".
הדור החדש של השדכנים
לשדכניות הקלאסיות מצטרפות גם גרסאות משוכללות יותר, כמו שאפשר לראות אצל תומר וכריס – הוא בן 39 והיא בת 28, והשניים זנחו קריירה בהיי-טק כדי להתרכז בפרויקט הצד שהפך בהמשך לעסק הביתי שלהם: ניהול קהילת פייסבוק של צעירי רמת גן-גבעתיים ולצידה מיזם היכרויות הנושא את שמם – 'הפרויקט של תומר וכריס'. רווקים ורווקות מרמת גן, גבעתיים והסביבה פונים אליהם, ממלאים טופס אינטרנטי שמבוסס על הערכים והשקפת העולם שלהם, תומר וכריס נפגשים עם הפונים לשתי שיחות אימון זוגי, שומעים מכל אחד ואחת מהם על הצרכים שלהם, מאמנים אותם, עוזרים להם להתמקד ומייצרים ביחד את ההתאמות.
"אנחנו מאמינים שבשביל להיכנס לזוגיות צריכים להתקיים שלושה עיגולים", מסביר תומר גבאי את התיאוריה שבנה לרגל מיזם ההיכרויות החדשני. "העיגול הראשון הוא אטרקטיביות – כמה שאת יותר אטרקטיבית, הסיכויים שלך להיכנס לזוגיות יותר גדולים. מצד שני, את יכולה להיות הכי אטרקטיבית בעולם, אבל אם את לא מייצרת מספיק אינטראקציות, אם את נשארת בבית ומחכה שזה יקרה לבד, אז העיגול הזה קטן וגם אין חפיפה. ויכול להיות שאת אטרקטיבית מאוד ויוצרת המון אינטראקציות ונכנסת לכל האתרים, אבל גם זה לא מספיק כי צריך גם גמישות, שהיא ההפך מבררנות. אם אנחנו בררנים מדי, אז גם אם האטרקטיביות גדולה וגם אם האינטראקציה גדולה - אין חפיפה בגודל של העיגולים. ואז, מה שאנחנו מציעים לעשות זה להתגמש קצת".
איך אפשר להגדיל את ההתגמשות?
"לי היתה כרווק רשימת מכולת מאוד מסודרת, ואז עצרתי בגיל 36 ואמרתי לעצמי, יש כל כך הרבה פרמטרים ומכל הבנות שיצאתי איתן אף אחת לא עומדת בהכל, בוא נראה מה אפשר לעשות. אז הדרך הנכונה היא להסתכל מי הנשים שבעניין שלי, לא להסתנוור מהשפע שבאתרים, לראות עם מי אני בפועל מצליח לצאת. כמובן שמתוכן עליי לבחור את מי שהכי נכונה לי מבחינת כימיה, מראה וערכים, ולא להגיד 'אולי בחוץ יש משהו יותר טוב'. לפני שהכרתי את כריס שמתי לב שלא משנה כמה הבחורה שאני יוצא איתה יפה – אם אנחנו לא חולקים את אותו סט ערכים, זה פשוט לא יעבוד".
אבל הפכים לא נמשכים זה לזה?
"בטווח הקצר יכולה להיות משיכה, אבל בטווח הארוך זה יכול ליצור המון חיכוכים. כשהכרתי את כריס, חוץ מזה שהיא מאוד יפה, שמתי לב לסט הערכים שלה. אם נגיד בחורה אחרת שיצאתי איתה ושמעה על הפרויקט הזה וזה היה, 'אוי, תומר והשטויות שלו', אז כריס ממש נכנסה לזה ונתנה את הצד שלה, ובאיזשהו שלב הבנו שיש בנפיט מאוד חזק שהיא נותנת – את הפן האישי והסטייליסטי כמו אילו תמונות לבחור. ביחד אנחנו שילוב מנצח בנושא של השידוכים".
כמה זוגות חיתנתם?
תומר: "בגלל שהפרויקט התחיל לפני שנתיים וחצי והחבר'ה הם יחסית צעירים, אז יש כבר הצעות נישואים וזוגות שהרבה זמן ביחד, אבל חתונה ממש - עדיין לא".
כריס: "אנחנו לא בהכרח מודדים את ההצלחה בלחתן. אם יש רווק בן 33 נגיד שמגיע אלינו ואומר לנו, 'אני אף פעם לא הייתי בדייט', אז ברגע שהוא מתחיל לצאת לדייטים זאת כבר הצלחה ענקית בשבילנו. זה הכול תלוי בצורך של האדם. מה שחשוב הוא שאנחנו כאן בשבילו לאורך כל התהליך".