עשרות ישראלים מעוכבים באוקראינה. משרד החוץ: "דורשים הבהרות"
הרשויות בקייב ממשיכות למנוע כניסה של חלק מהתיירים הישראלים בנמל התעופה בוריספיל - והיום עיכבו כ-50 גברים. נוסעת: "כל הגברים במטוס עוכבו, את הנשים שחררו". משרד החוץ: "יש עלייה במקרי סירוב הכניסה, מבקשים הבהרות"
בהמשך לפרסום ב-ynet, משטרת הגבולות באוקראינה ממשיכה לעכב חלק מהתיירים הישראלים שמבקשים להיכנס למדינה דרך נמל התעופה בוריספיל, הממוקם כשישה קילומטרים מזרחית לבירה קייב. היום (ו') עוכבו כ-50 גברים בנמל.
נטלי גוטמן, אחת הנוסעות, כתבה בפייסבוק: "כבר שלוש שעות שאנחנו בקייב וכל הגברים שהיו במטוס מעוכבים לחקירה - ורק מחציתם ישובו לישראל. את הנשים שחררו".
דובר משטרת הגבולות בקייב, אולוג סלובודיאן, אמר ל-ynet כי אתמול הוחזרו לישראל עשרה ישראלים נוספים: "אם לפקחים של משטרת הגבולות יש ספק לגבי אדם מסוים ומטרת ביקורו - הוא יוחזר. לא מדובר בגירוש, אלא בעיכוב והחזרה למדינה שממנה הגיע הנוסע על חשבון חברת התעופה".
מתוך 50 הישראלים שעוכבו היחיד שהורשה להיכנס למדינה הוא אושרי כהן. הוא נכנס לאוקראינה בזכות הזמנה שהכין עבורו אצל הנוטריון המדריך אולג סמננקו. "זה הניצחון שלנו, בזכות הזמנה מאושרת אצל הנוטריון רק אותו הכניסו מכל הקבוצה. את יתר האנשים עומדים להחזיר לארץ בטיסה הקרובה", סיפר אולג בהתרגשות ל-ynet.
במשרד החוץ אמרו כי לאחרונה הם מזהים עלייה במקרים שבהם הרשויות באוקראינה מסרבות להכניס למדינה ישראלים. המשרד מסר כי הוא "הנחה את שגרירות ישראל באוקראינה לבקש הבהרות לגבי הסיבה לכל סירוב כניסה של אזרח ישראלי לאוקראינה, בשבוע האחרון. יחד עם זאת יצוין כי כל מדינה שומרת לעצמה את הזכות להחליט מי ייכנס בשעריה, חרף הסכם הדדי לפטור מאשרת כניסה".
"העיכוב - מטעמים גזעניים"
אתמול תיעדו שישה צעירים ישראלים, שגורשו בסופו של דבר ארצה, עימות מילולי בינם לבין אנשי ביטחון אוקראינים, אחרי שבילו את הלילה תחת אבטחת הכוחות בכיסאות של אולם ההמתנה בנמל בוריספיל. כניסתם למדינה נאסרה בטענה ש"לא ידעו להסביר את מטרת הביקור".
בתיעוד נראים החיילים האוקראינים מתשאלים את הצעירים בנמל לאחר 24 שעות המתנה, תוך שהם מפצירים בהם לשתוק. אחד הצעירים השיב לחיילים: "למה לשתוק? תביא לי את העורך דין שלי. אני רוצה את הקונסול הישראלי שלי. זה נקרא בעברית 'בני ערובה'".
הצעירים הסבירו בסרטון: "התאמצנו מאוד בשביל לקחת ימי חופש כדי להגיע לחופשה הזאת ומצאנו את עצמנו עצורים. חבל שזה ככה, מטעמים גזעניים כנראה. אין שום סיבה מוצדקת שהם יכולים לעכב אותנו מעל ל-24 שעות". הם סיפרו כי רצו לקנות כרטיס טיסה למדינה אחרת, אך גם את זה לא אפשרו להם: "חווינו פה עוגמת נפש. הרסו לנו את הטיול. זה היחס הכי מגעיל שיכולנו לקבל".
התקריות הללו מתרחשות בימים שבהם עיריית קייב דווקא פועלת לעידוד תיירות מישראל, גם בתערוכת התיירות הבינלאומית הגדולה שהתקיימה השבוע בתל אביב.