שתף קטע נבחר
 

דרמה במשק האנרגיה: חברת החשמל ושותפות תמר במו"מ להקפאת התייקרות הגז

משמעות ההסכמה אם תושג היא ששותפות מאגר הגז תמר תוותר על ההצמדות האוטומטיות שנקבעו עוד לפני שבע שנים בעת חתימת החוזה; ההקפאה - לשלוש שנים - והיא צפויה לחסוך 400-300 מיליון שקל ולצמצם התייקרויות עתידיות במחיר החשמל

דרמה במשק האנרגיה הישראלי: חברת החשמל מנהלת בשבועות האחרונים מגעים ראשוניים לפיהם תמחור חוזה הגז של תמר יוקפא לתקופה של שלוש שנים, כך נודע לכלכליסט.

 

מחירי החשמל עולים, אבל המוצרים דווקא הוזלו ב-9%

הלמ"ס: ב-2017 הישראלים צרכו יותר חשמל

כחלון ל-ynet: "נבלום את העלייה הדרמטית במחירי החשמל"

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

משמעות ההסכמה, אם אכן תושג, היא ששותפות מאגר הגז תמר, שהיא ספקית הגז של חברת החשמל, תסכים לוותר על ההצמדות האוטומטיות שנקבעו עוד לפני שבע שנים בעת חתימת החוזה, כך שבפועל חברת החשמל תשלם את המחיר שהיא משלמת היום (בין 6 ל-6.2 דולר ליחידת חום) עד לאמצע 2021, זאת מבלי לשלם תוספת על הצמדה למדד המחירים האמריקאי (CPI) או על ההצמדה השנייה לחוזה והיא תוספת של 1% למחיר בכל תחילת שנה.

 

מבחינת הצרכן מדובר בבשורות חיוביות כיוון שעליית מחירי הגז תרמה רק השנה להתייקרות של כ-2.5% בתעריף החשמל, ולכן הוויתור על ההצמדות של החוזה לשלוש השנים הקרובות אמורה לחסוך בשנים הקרובות כ-300 עד 400 מיליוני שקל , וגם לצמצם התייקרות עתידית של התעריף.

מאגר תמר (צילום: אלבטרוס) (צילום: אלבטרוס)
מאגר תמר(צילום: אלבטרוס)

 

במשק האנרגיה מכנים את המהלך, אם יבשיל, כ"פתיחה שקטה" של החוזה, וזאת לאחר שנה ויותר של מגעים בלתי רשמיים בין חברת החשמל לשותפות תמר. יצוין שלחברת החשמל לא היה "מנוף לחץ" אמיתי על שותפות תמר לפתוח את החוזה או לשפר את תנאיו כיוון שמסגרת התשלום נקבעה לפני כמה שנים, כאשר נקודת התמחור הקרובה נקבעה עוד בעת החתימה רק לשנת 2021, אז היו הצדדים אמורים לדון על הפחתה במחיר של עד 25%, מבלי להתחייב לכל תוצאה. החשש בחברת החשמל היה שעד שהצדדים יגיעו למועד זה מחיר הגז עלול היה להגיע לרף של 7 דולר או יותר ליחידה, מה שזירז שם את ההכרה שכדאי להקטין תשלומים כבר עכשיו.

 

בחברת החשמל סירבו להתייחס.

  

חוזה בעייתי שזכה לדו"ח מבקר המדינה

חוזה הגז של חברת החשמל אושר במליאת רשות החשמל הישנה שבראשה עמדה אז עו"ד אורית פרקש הכהן, כיום מועמדת לכנסת במסגרת מפלגת "חוסן לישראל" בראשות בני גנץ. החוזה נחתם בתקופה בה שותפות תמר הייתה ספק הגז היחיד במשק, זאת לאחר היעלמותו של ספק הגז המצרי. כזכור, עסקת הבסיס, לפני אופציות לרכש גז נוסף, כלל אספקה של 42 מיליארד מ"ק גז טבעי לתקופה של 15 שנה. מחיר הגז שנקבע אז היה 5.042 דולר ליחידת חום עם שתי ההצמדות - מדד המחירים לצרכן האמריקאי (CPI) ותוספת ה-1% האוטומטית.

 

בדיעבד התברר שחברת החשמל משלמת 30% יותר מהמתחרות שלה שמפעילות תחנות כוח פרטיות. למעשה, במאי 2017 מבקר המדינה בחן את החוזה ומצא שהוא היה יכול להיות זול יותר ולהשפיע לחיוב על תעריף החשמל של האזרחים, אבל כישלון ממשלתי ורגולטורי משית לכאורה עלויות עודפות על הציבור בהיקף של כ-8.3 מיליארד שקל.

 

צפו באולפן ynet: דיון על מחיר החשמל

צפו באולפן ynet: דיון על מחיר החשמל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשנה שעברה עלה החוזה לכותרות במסגרת בקשה לתביעה ייצוגית שמתנהלת מול שותפות תמר בגין תמחור עודף לכאורה, כאשר ראשי משרד האנרגיה הודו בביהמ"ש שייתכן שהרגולטור אישר במודע חוזה בעייתי. מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, שהיה יחד עם פרקש אחד מבין אלו שאישרו ב-2012 את החוזה, העיד בחודש מאי האחרון באותה בקשה לתביעה ייצוגית שבדיעבד הוא מצא את ההסכם כ"בעייתי, יקר, עם מנגנוני הצמדה מוזרים שמשיתים על הציבור עודפי תשלום". לממשלה הייתה הזדמנות פז לתקן את החוזה או לשפר את תנאיו במסגרת דיוני מתווה הגז הממשלתי, אולם היא התחייבה שלא לגעת בו תחת הנימוק שלא פותחים חוזים קיימים ש"רצים" כבר כמה שנים.

 

המציאות הזו השאירה את חברת החשמל לבדה במאמץ לשפר את תנאיה, כאשר מי שהוביל את המהלך לשיפור תנאי המסחר מול שותפות תמר היה בין השאר יו"ר דירקטוריון החברה, יפתח רון טל.

במידה שהמגעים יבשילו החוזה אף אמור לשחרר מקום בצנרת הגז של שותפות תמר, כלומר להקטין את הקיבולת שהחברה "משריינת" לעצמה לטובת המשק מכ-7 מיליארד מ"ק לשנה לכ-4 מיליארד מ"ק. עוד יצוין שאם וכאשר יחתם החוזה בין הצדדים, מי שאולי תבקש לבחון את המהלך היא רשות החשמל, שתרצה לראות את השפעת המהלך על התעריף של האזרחים. החיסכון המשוער עשוי להוריד אותו בכ-1.5% עד 2%.

 

משותפות תמר החליטו שלא להתייחס לידיעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים