הדמוקרטים תוקפים, הרפובליקנים "קרועים": לקראת מצב חירום בארה"ב
טראמפ הודיע כי יעקוף את הקונגרס ויכריז בקרוב על מצב חירום לאומי כדי להעביר את התקציב לבניית החומה בגבול מקסיקו. בית הנבחרים יקים ועדה לבחינת כוונות הנשיא, ובעלי קרקעות כבר הגישו תביעות. מהן ההשלכות, מי תומך, מי מתנגד - והאם זה חוקי? כל התשובות
הנשיא האמריקני דונלד טראמפ הודיע אמש (שישי) כי בכוונתו להכריז על מצב חירום לאומי במסגרת משבר מימון החומה בגבול עם מקסיקו. כך, הוא יוכל להשתמש בתקציבי ביטחון מיוחדים לבניית החומה. הדמוקרטים כמובן מתנגדים למהלך - אך גם "אנשיו של טראמפ" מהמפלגה הרפובליקנית הביעו חששות מפני הסוגיה החוקית שבהכרזה, מהמאבקים המשפטיים שהיא צפויה לגרור, וגם מריקון קופת החירום שמסכנת, לטענתם, את כולם.
למה בניית החומה בגבול מקסיקו כה חשובה לטראמפ?
על אף הדיווחים על שיא שלילי של כניסת מהגרים מזה 20 שנים, בהכרזה שנשא מחוץ לבית הלבן בוושינגטון אמר הנשיא כי "ארה"ב מתמודדת עם פלישה של כנופיות וסמים לשטחה", וכי הדבר לא מקובל עליו. עוד במהלך קמפיין הבחירות שלו לנשיאות, הכריז כי בכוונתו לבנות חומה בגבול מקסיקו. הייתה זו הבטחה שעליה חזר פעמים רבות - אם כי אז אמר טראמפ שמקסיקו היא זו שתממן את התוכנית.
לפי תפיסתו של הנשיא, ביטחון המדינה ניצב בסכנה בשל כניסת פעילי טרור, סמים, מהגרים ופושעים לשטחיה של ארה"ב דרך הגבול, שכיום רק שליש מאורכו "מוגן" על ידי חומה.
מה הוביל להכרזה הדרמטית?
לאחר שהצעת החוק של ממשל טראמפ לא עברה בסנאט, הכריז טראמפ על השבתת ממשל חלקית. ההשבתה התקיימה מה-22 בדצמבר ועד ל-25 בינואר והייתה לארוכה בתולדותיה של ארצות הברית.
בזמן השבתת הממשל, הצהירה יו"ר בית הנבחרים האמריקני, ננסי פלוסי, כי הדמוקרטים לא יתמכו בדרישת טראמפ להקצות 5.7 מיליארד דולר למימון החומה. ביום שקדם לתחילת ההשבתה, דחה בית המשפט העליון את יישום החלטת ממשל טראמפ שמונעת מתן מקלט לכל מהגר שנכנס לארה"ב באופן לא חוקי.
מנהיג הרוב הרפובליקני בסנאט, מיטש מקונל, מסר שלשום כי בכוונתו של טראמפ להכריז על מצב חירום לאומי, וכי יתמוך בנוסף בחוק שקידמו שתי המפלגות - חוק ביטחון לאומי שיספק למחלקה להגנת המולדת ולשלל סוכנויות פדרליות אחרות תקציב של 300 מיליארד דולר עד 30 בספטמבר - סוף השנה הפיסקלית הנוכחית. החוק הדו-מפלגתי כולל מימון של 1.3 מיליארד דולר להגנה על הגבול, אבל לא מאפשר להשתמש בתקציב לבניית החומה.
מהן המשמעויות של הכרזת מצב חירום לאומי?
בהכרזתו על מצב חירום לאומי, יוכל טראמפ להעביר כספים מתקציב המדינה, שמיועדים בין היתר לפרויקטים צבאיים. רעיון הסטת הכספים מהפרויקטים הללו גרר תגובות קשות מהמתנגדים למהלך, שטענו כי הדבר יסכן את ביטחון האזרחים במידה שיהיה צורך להשתמש בכספים עבור "מצבי חירום אמיתיים". המתנגדים למהלך העלו שוב ושוב את החשש מפני מצב שבו למשל אסון טבע לאומי יפקוד את ארה"ב, או שמלחמה תפרוץ, וקופת הביטחון, מינוס מיליארדי דולרים, לא תאפשר לממשל להתמודד עם מצבי החירום הללו כהלכה מבחינה תקציבית.
טענות בולטות נגד המהלך
גורמים שונים מכל רחבי ארצות הברית מאיימים לתבוע את הבית הלבן בגין ההכרזה. בין היתר, הועלו טענות כי כמות המהגרים הבלתי חוקיים נמצאת בירידה, וכי לא מדובר באמת במצב חירום לאומי. "אם אכן מדובר במצב חירום - למה לקח לנשיא שנתיים לעשות את המהלך הזה?", שאלו בכלי תקשורת מקומיים, ותהו "האם מדובר במצב חירום לאומי - או במצב חירום פוליטי?". עוד נטען כי הצעד מנוגד לחוקה ומאיים עליה, וכי שימוש בכספים הללו יסכן את יכולות המימון במקרים של אסונות טבע, מלחמות, או מקרי קיצון אחרים.
שלושה בעלי קרקעות מטקסס, בשיתוף ארגון לאיכות הסביבה, כבר הגישו הלילה תביעה ראשונה נגד החלטת טראמפ בבית המשפט הפדרלי במחוז קולומביה. התובעים טוענים כי בכוונת הממשל לבנות את החומה בשטחם הפרטי בדרום המדינה.
פרשנים ואנליסטים טוענים כי מדובר בצעד תוקפני של הנשיא, שמדגיש את זיקתו לסמכות וכוחנויות. אחרים סבורים שטראמפ חושב על בחירתו לכהונה שנייה - ולכן לא יכול לסגת מהבטחתו מול בוחריו. בכך, הם אומרים, הוא יראה למצביעיו כי הוא נאמן למילתו ולהם. ויש מי שטוען כי טראמפ מערער בהחלטתו את סמכויות הקונגרס ויוצר בכך תקדים מסוכן.
קולות מגוונים נשמעים גם לגבי יעילות החומה כפתרון למניעת כניסת מהגרים לא חוקיים. רבים מחזיקים בדעה כי תגבור כוחות הסיור בגבול ושימוש באמצעים טכנולוגיים יספקו את הפיתרון הדרוש, ולכן אין צורך ממשי בבניית החומה.
מה אומרים הדמוקרטים?
חברי קונגרס דמוקרטים גינו את ההכרזה של טראמפ ואמרו כי הוא ניצל לרעה את סמכויותיו. מנהיג הדמוקרטים בסנאט צ'אק שומר, יחד עם פלוסי, תקפו את טראמפ בחריפות: "ההכרזה הבלתי חוקית של הנשיא על משבר שלא קיים פוגעת אנושות בחוקה שלנו והופכת את ארה"ב לפחות בטוחה. מדובר בגניבת כספים שמערכת הביטחון צריכה כדי להגן על הצבא ועל האומה". הם הוסיפו כי "הנשיא אינו מעל החוק" ואמרו כי אסור לקונגרס "לתת לו לקרוע את החוקה לגזרים".
הנציגים הדמוקרטים הודיעו כי בכוונתם להגיש הצעת חוק שתבלום את ההכרזה. אך אם הצעת החוק תתקבל, טראמפ יוכל להשתמש בסמכות הווטו שלו כנשיא ולפסול את החוק.
מה אומרים הרפובליקנים?
המחנה הרפובליקני "של טראמפ" לא תומך בו פה אחד. "הם קרועים", נכתב בערוץ חדשות אמריקני, "חלקם תומכים בנשיא באופן מלא, אבל אחרים מתנגדים בתוקף למה שהם מפרשים כקריאת תיגר חוקתית". כמה מחברי מפלגתו של טראמפ הביעו חשש מהמאבקים המשפטיים הצפויים ברקע ההחלטה.
רפובליקני בכיר בוועדת בית הנבחרים, דאג קולינס מג'ורג'יה, אמר כי הוא תומך במחויבותו של טראמפ לאבטחת הגבול, אך הוסיף כי "הכרזה על מצב חירום לאומי היא מעשה רציני בעל השלכות עמוקות. מאכזב שהפוליטיקה המפלגתית הביאה אותנו לנקודה הזו". סנאטור רפובליקני מפלורידה, מרקו רוביו, אמר: "יש לנו משבר בגבול הדרומי, אבל שום משבר לא מצדיק הפרה של החוקה".
מה יכול הקונגרס לעשות בנידון?
הקונגרס לא יכול לעצור את טראמפ מהכרזתו על מצב חירום לאומי. על פי חוק החירום האמריקני, הסנאט יוכל לסיים את מצב החירום אם יטען שהנשיא פועל בחוסר אחריות או במידה שהאיום יתפוגג. אם הקונגרס לא יצליח לבטל את ההצהרה שעליה חתם הנשיא, מחוקקים וגורמים אחרים עשויים לבקש את העברת הסוגיה לבית המשפט. סנאטור דמוקרטי בכיר, פטריק לאהי, סיכם: "ייתכן שטראמפ ירצה לדבר עם עורך דין טוב".
מול הקונגרס ניצבות שתי אפשרויות, לטענת הפרשנים, והן לתמוך בתביעה שתוגש על ידי צד שלישי בגין ההכרזה, או להגיש תביעה משלו. מנהיגי הקונגרס ועורכי דינם יצטרכו לקבל החלטה על המשך פעולותיהם, אך נראה שכמעט כל הגורמים, גם מחוץ לקונגרס, צופים הליך משפטי ממושך. בינתיים, ועדת המשפט של בית הנבחרים הודיעה כי תקים ועדה שתבחן את כוונתו של הנשיא.