עשרות אוקראינים עוכבו בנתב"ג: "תגובה לעיכוב הישראלים"
לאחר שבימים האחרונים עוכבו עשרות ישראלים בנמל התעופה בוריספול הסמוך לקייב, כ-140 אזרחי אוקראינה עוכבו במשך כשבע שעות עם נחיתתם בישראל. "תחקרו אותנו והשאירו אותנו להמתין במרתף בלי קליטה, בלי אוכל וללא שום הסברים"
כ-140 אזרחי אוקראינה שביקשו להיכנס לישראל עוכבו אתמול (שישי) במשך שעות בנתב"ג. זאת, לאחר שבימים האחרונים עוכבו עשרות ישראלים בנמל התעופה בוריספול באוקראינה, שממוקם כ-30 ק"מ מהבירה קייב, וחלקם אף גורשו חזרה ארצה.
אחד האוקראינים שעוכבו, תייר בשם טאראס, סיפר ל-ynet כי "כל נוסעי המטוס נשלחו לריאיון מיוחד, והחרימו מכולם את הדרכונים". הוא הוסיף: "בריאיון הם תחקרו על מטרת הביקור, קרובי משפחה בישראל, מקום עבודה באוקראינה, לקחו טביעות אצבעות ועוד. לאחר הריאיון אמרו לנו להמתין, כשאנחנו בלי דרכונים ובלי מזוודות. הובילו אותנו, קבוצה של כ-30 איש, במסדרונות אטומים למרתף כלשהו בלי קליטה - ואמרו שיחזיקו אותנו כאן כמה שיצטרכו. לא הסבירו לנו את הסיבות".
טאראס סיפר עוד כי "לשירותים הובילו בקבוצות של חמישה אנשים עם ליווי. לא נתנו לנו לאכול, הביאו רק מים וכוסות פלסטיק. אחד הנוסעים התעצבן ורצה לצאת לשירותים באופן עצמאי, אז דחפו אותו. אמרו לו 'אתה בשטח ישראל, תיזהר כי יהיה הרבה יותר גרוע'". הוא הוסיף כי החזיקו אותם בנתב"ג כשבע שעות ללא שום הסברים, וציין: "בשגרירות האוקראינית אמרו לנו שזאת התגובה של ישראל על עיכוב הישראלים בבוריספול".
לדבריו, "אחרי שבע שעות החלו לשחרר אנשים, אבל כבר נכנסה שבת ולא הייתה אפשרות לנסוע עם תחבורה ציבורית. אני למשל צריך לנסוע 170 קילומטרים לעין בוקק לצורך טיפול רפואי. רבים גם הפסידו טיסות המשך". טאראס הוסיף כי נאלץ לשלם 850 שקלים עבור מונית משום שהשבת כבר נכנסה. מרשות האוכלוסין וההגירה טרם התקבלה תגובה לטענות.
במקביל, אתמול אחר הצהריים שוחררו מרבית הישראלים שעוכבו בנמל התעופה בוריספול, בסיוע השגריר באוקראינה יואל ליאון, והורשו להיכנס למדינה. משרד החוץ מסר כי מתוך 35 האזרחים שעוכבו, 28 אנשים שוחררו והשאר רכשו כרטיסי טיסה ליעד אחר.
בין הנוסעים המעוכבים היו גם נוסעים דתיים, ובמשרד החוץ פעלו יחד עם השגרירות כדי שלא יטוסו בחזרה במהלך השבת. השגרירות דאגה להביא לאזרחים אוכל כשר, ובחב"ד אף ניסו להכניס ספר תורה לנמל התעופה.
לפי ההערכות, הסירוב לכניסת הישראלים התבצע כצעד גומלין על הגידול הדרמטי של האזרחים האוקראינים שרצו להיכנס לישראל בשנה שעברה וסורבו, למרות הפטור מאשרת כניסה בין המדינות. בשנה שעברה ישראל סירבה להכניס 4,430 אוקראינים, לעומת 1,400 בשנה שקדמה לה.
"אוקראינה מבצעת לאחרונה בקרה מוגברת לכל הנוסעים מחוץ לארץ עקב התוקפנות של רוסיה", הסביר ל-ynet דובר שירות הגבולות האוקראיני אולג סלובודיאן. "המשטר הצבאי הסתיים, אבל אמצעי הבקרה נמשכים. נבדקים לא רק אזרחי ישראל אלא אזרחי כל המדינות, וננקטים כלפים אותם האמצעים שמקובלים בעולם, כולל האמצעים שננקטים כלפי אזרחי אוקראינה בישראל", הוסיף. דובר שירות הגבולות אישר כי כל אזרחי ישראל שעוכבו בנמל תעופה בוריספול שוחררו ורובם נכנסו לאוקראינה. הוא הסביר כי השחרור לא נעשה במסגרת הסדר כלשהו אלא מטעמים הומאניטריים. "בישראל נכנסה שבת ולא הייתה להם אפשרות לשוב לביתם", אמר.
דובר רשות מעברי הגבולות האוקראינית, אנדריי דמצ'מקו, הסביר את סירובי הכניסה בכך שהישראלים "לא הצליחו להסביר את מטרת הביקור שלהם ואת היעדים שבהם תכננו לבקר". דמצ'מקו ציין כי הכסף שהיה ברשות התיירים הישראלים והזמנת המלונות במדינה - אינם מספקים את הרשויות.
שלשום תיעדו שישה צעירים ישראלים, שגורשו בסופו של דבר ארצה, עימות מילולי בינם לבין אנשי ביטחון, אחרי שבילו את הלילה בכיסאות של אולם ההמתנה בנמל התעופה תחת אבטחה של חיילים אוקראינים.
התקרית התרחשה בימים שבהם עיריית קייב דווקא פועלת לעידוד תיירות מישראל, גם בתערוכת התיירות הבינלאומית הגדולה שהתקיימה השבוע בתל אביב.