שתף קטע נבחר

 

בשורה לקהילה הגאה: הקלות בהכרה לחד-מיניים כהורים

פרסום ראשון: ל-ynet נודע כי שר הרווחה כץ אימץ שורת המלצות שיאפשרו לזוגות להט"בים הליך אימוץ מקל. בין היתר, הבקשה העצמאית להכרה בהורות משותפת תוגש בעלות של מאות שקלים בלבד - וגם לפני הלידה. השר כץ: "שומרים על איזון בין הקלה בהליכים המשפטיים לבין שמירה על טובת הילד"

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בשורה לקהילת הלהט"ב - המדינה תקל באופן משמעותי את הליכי ההכרה להורות לבני זוג שאינם אבות או אימהות ביולוגיים. ל-ynet נודע כי שר העבודה והרווחה חיים כץ קיבל את המלצות הצוות הבין-משרדי לאפשר הליך משפטי מזורז, פשוט וזול להסדרת ההורות של זוגות, רובם חד-מיניים, שהביאו ילד לעולם באמצעות פונדקאות בחו"ל או תרומת זרע. ההמלצות הועברו לאישורו של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

 

הרפורמה תאפשר מעתה לזוגות להט"בים להימנע מהליך אימוץ ארוך, יקר ומסורבל. כמו כן, מאות זוגות שמחכים זה שנים להכרה בהורותם וילדיהם כבר גדלו -  יקבלו חלון זמנים של שנה שבו יוכלו להסדיר אותה על פי הקריטריונים המקלים החדשים.

 

מהפכת ההכרה בהורות להט

בין ההקלות - הנגשת אופן הגשות הבקשות, כך שייחסכו זמן, מאמץ ועלויות כלכליות כבדות. בעוד כיום בני הזוג נדרשים לשלם עשרות אלפי שקלים לעורך דין עבור ניהול ההליך, לאחר אישור ההמלצות הם יוכלו להגיש תצהיר בעצמם לפקיד של בית המשפט בעלות של מאות שקלים בלבד.

 

כמו כן, בני הזוג יוכלו להגיש את הבקשה ולהתחיל בהליך עוד טרם הלידה, בעוד כיום ניתן להם לצורך כך חלון זמנים מצומצם בין הלידה ל-90 יום אחריה, שאם לא עמדו בו, נסגרה בפניהם האפשרות לקבל צו הורות ללא הליך אימוץ מלא.

 

מניעת סיכונים משפטיים ופגיעה כלכלית 

רבים מהזוגות התקשו עד כה, מטעמים מובנים, לטפל בנושא בימים העמוסים שלאחר הלידה וכך נאלצו לוותר על הכרה בהורותם של אחד מבני הזוג או לפנות למסלול מתיש של אימוץ. לאחר אישור הרפורמה, התינוק ייוולד לתוך המצב המוסדר כך שלא יהיה עיכוב של זמן שחושף את המשפחות לסיכונים משפטיים ופוגע בהן כלכלית. מי שבכל זאת יבחר להגיש את הבקשה ב-90 הימים שלאחר הלידה יקבל הכרה רטרואקטיבית כהורה מיום הלידה.

 

הקלה נוספת היא ביטול חובת קבלת תסקיר מעובדת סוציאלית, אלא במקרים חריגים. מדובר בהליך שהיה נמשך כשנה.

 

בנוסף, פרק הזמן שנדרש לזוגיות טרם הכניסה להיריון קוצר בחצי, משנה וחצי לתשעה חודשים. עוד הומלץ כי לא תידרש חתימה על הסכם הורות טרם הכניסה להיריון.

 

המלצות נוספות הן הורדת הגיל המינימלי של שני בני הזוג מ-21 ל-18 וביטול חובת הגשת תצהיר על היעדר רישום פלילי בעבירות מין ואלימות כלפי קטינים, שהייתה נהוגה רק כלפי זוגות שהביאו ילדים לעולם בדרך זו.

 

חיים כץ שר הרווחה   (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
"הרפורמה שומרת על האיזון המתבקש". השר כץ (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

הצורך בהסדרת התחום עלה בעקבות חוסר העקביות בפסיקת בתי המשפט לענייני משפחה, לאחר המלצת היועץ המשפטי לממשלה בשנת 2015 להעניק צו הורות פסיקתי לבני או בנות זוג של מי שהביאו לעולם ילד בהליך הפריה מתרומת זרע אנונימית או בהליך פונדקאות בחו"ל.

 

בשלוש השנים האחרונות עלו טענות כי התנאים לצו הורות פסיקתי נוקשים מדי, מפלים זוגות מהקהילה הגאה ופוגעים בטובתם של הילדים. כל אלו הובילו את השר כץ להקים צוות של אנשי מקצוע, אשר פעל במשך כחצי שנה, לצורך בחינת התנאים הקיימים ולבדיקת מכלול ההיבטים הנוגעים להסדרת הורות, לאור השינויים במבנה התא המשפחתי בחברה הישראלית ותוך שמירה על עקרון טובת הילד. בצוות, בהובלת משרד העבודה והרווחה, השתתפו נציגי משרד המשפטים, משרד הבריאות ורשות האוכלוסין וההגירה.

 

השר כץ אמר כי "בכוונתנו לבצע שינוי בהליכים המקצועיים, כך שיאפשרו הכרה בהורות במינימום בירוקרטיה ובמקסימום ביטחון לילדים. לאחר עבודה מאומצת, חברי הצוות הביאו לשולחני רפורמה ששומרת על האיזון המתבקש בין הקלה בהליכים המשפטיים לבין שמירה על טובת הילד, כשהמטרה היא להטמיע אותה במלואה בחודשים הקרובים".

ד
"הושם דגש עליון על טובת הקטין". ד"ר בורלא

ד"ר טלי בורלא, עובדת סוציאלית שעמדה בראש הצוות, הוסיפה כי "בעבודת הצוות הבין-משרדי הושם דגש עליון על טובת הקטין ועל יצירת התאמה באופן מקצועי ומהיר, ככל האפשר, בין מציאות חייו בפועל לבין המציאות המשפטית. כגורמי מקצוע אנו מברכים על עצם מינויו של הצוות וקבלת המלצותיו על ידי שר העבודה והרווחה ומקווים כי ההמלצות יאושרו במלואן על ידי היועץ המשפטי לממשלה, באופן שיאפשר לקדם הסדרה חוקית שתיטיב עם ילדים".

 

בקהילת הלהט"ב מברכים על הרפורמה אך מקווים שהיא לא תהווה סוף פסוק בנושא. איתי פנקס ארד, מחזיק תיק הקהילה הגאה במועצת העיר תל אביב-יפו ומיוזמי העתירה לבג"ץ נגד חוק הפונדקאות שמפלה את קהילת הלהט"ב, אמר כי "שר הרווחה חיים כץ ראוי למחמאות על הרפורמה שהוא מוביל. הוא הוכיח את מה שאנחנו טוענים כל השנים - כדי לקדם שוויון לקהילת הלהט"ב לא תמיד נדרשים שינויי חקיקה, לפעמים דרוש שר או שרה נחושים שישנו את התקנות באופן שישנה את מציאות חייהם של עשרות אלפי להט"בים.

 

"חשוב לזכור שעדיין מדובר בנוהל מפלה שכן, לדוגמה, משרד הפנים מסתפק בהצהרה של אם ביולוגית לגבי זהות האב וכאן עדיין יידרש הליך, אמנם קצר יותר ובאופן משמעותי פחות יקר".

 

עו"ד מיכל עדן, המתמחה בייצוג משפחות להט"ב ושותפה במשרד עורכי הדין עירא הדר ומיכל עדן, הוסיפה: "אנו נלמד את הקריטריונים ונבדוק הכצעקתה. אני מקווה שיהיו כללים ברורים שיקצרו הליכים ומאמץ להורים אבל גם שלא תיחסם הדרך להסדרת ההורות גם לאימהות ואבות שאינם עומדים בכללים הנוקשים. עד כה הממשלה הבטיחה לתקן את חוק האימוץ וחוק הפונדקאות ולצערי זה לא קרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים