ועד הבית התרשל? כלל דיירי הבניין ישלמו
הגנן, המנקה או ההנדימן מועסקים אצלכם בקביעות ולא דיווחתם עליהם לביטוח לאומי? במקרה של פציעה, תהיו חשופים לתביעת פיצויים. מתי בעל מקצוע ייחשב לעובד שמגיעות לו זכויות סוציאליות מכלל דיירי הבניין? אתר "המקצוענים" עם המדריך
דליה, ביצעה אחת לשבוע עבודות ניקיון בחדר מדרגות של בית משותף בקרית אתא, למשך תקופה של 4 וחצי שנים. לאחר שפוטרה, הגישה תביעה לבית הדין האזורי בחיפה לקבלת הזכויות המגיעות לה עבור תקופת עבודתה ולקבלת פיצויי פיטורין. היא ביקשה מבית הדין שיורה לפסוק לה את מלוא זכויותיה, לרבות דמי חופשה, דמי הבראה, הפרשות פנסיוניות. בנוסף המעסיק יחויב לתת לה תלושי שכר ולדווח אודות עבודה למוסד לביטוח לאומי.
הנתבע, אשר העסיק אותה בשם יתר בעלי הדירות, טען כי הוא אינו נחשב למעסיק שלה. לדבריו, היא חתמה על מסמך לפיו היא מצהירה שהיא "הקבלנית של ניקיון חדר המדרגות" וכי העבודה שלה ושל עובדיה באחריותה המלאה ולכן היא מחויבת לבטח את עצמה כחוק, והיא האחראית לתנאים הסוציאליים.
דליה טענה שחתמה על המסמכים האלה על פי דרישתו של המעסיק שהכתיב את תוכנם, וממילא היא לא העסיקה עובדים ואין לראות בה כקבלן עצמאי, אלא כעובדת קבועה של הבניין.
עוד טענה, כי המעסיק הוא שסיפק לה את חומרי העבודה ואת הכלים בהם השתמשה, וכי היא קיבלה החזר על חומרי הניקוי שרכשה.
בית המשפט קבע כי "קביעת מעמדו של אדם כ'עובד' היא עניין של סטטוס, שאינו נקבע על פי הגדרת הצדדים, אלא בהתאם למסקנה המשפטית הנובעת מנסיבות המקרה. לאור מבחני הפסיקה, התקיימו יחסי עובד ומעסיק. כל הדיירים שילמו דמי ועד בית לנתבע שהעסיק אותה. העבודות בוצעו על-ידה באופן אישי. החומרים נרכשו מכסי בעלי הדירות וכן העובדת ראתה בהם כמעסיק. לכן, יש לראות גם בנתבע וגם ביתר בעלי הדירות כמעסיקים במשותף של העובדת וכאחראים לתשלום שכרה וזכויותיה".
בית המשפט חייב את דיירי הבניין בתשלום בגין פיצויי פיטורים, הפרשי שכר, חופשה שנתית, דמי הבראה והפרשות פנסיוניות בסך 6,417 שקל.
לא דיווחתם על העובד לביטוח לאומי? במקרה פציעה או מוות תהיו חשופים לתביעה
מקרה זה נחשב למקרה קל יחסית הן בשל סכום התביעה והפיצוי והן משום שלא מדובר בפגיעה בגוף. ואולם, הוא בהחלט מהווה נורת אזהרה עבור ועדי בתים בישראל. רבים לא מודעים לסיכון שאליהם הם חשופים במקרה של תאונת עבודה. פעמים רבות, מועסקים עובדים על בסיס קבוע, למשך תקופה ארוכה, ומבלי שבעלי הדירות כלל יהיו מודעים לכך שנרקמים יחסי עובד-מעביד בין הצדדים.
"קיימת חובת דיווח ורישום העובד בביטוח לאומי", מסבירה עו"ד שרון פיאלקוב, ממחלקת דיני עבודה במשרד זיסמן אהרוני גייר ושות'. "הדיווח והתשלום לביטוח לאומי הוא החשוב ביותר. מבחינת ועד הבית, אי דיווח ואי תשלום לביטוח לאומי עבור העובד נחשב לעבירה פלילית. מבחינת העובד, אם יפגע במהלך עבודתו ואף יסבול מנכות או חלילה ימות במהלך העבודה, הרי שהביטוח הלאומי לא ישלם לו או לשאיריו את הכסף המגיע לו בעקבות תאונת העבודה. מבחינת ועד הבית, הרי שהעובד או השארים שלו יתבעו את התשלום המגיע לו מכלל דיירי הבניין".
כיצד נדע אם בעל המקצוע נחשב לעובד ומתקיימים יחסי עובד מעביד?
"החוק הישראלי לא מגדיר מי נחשב לעובד", מסביר עו"ד פיאלקוב. "לאורך השנים, נקבע בפסיקה כי יש שני סוגים מרכזיים של נותני שירותים: האחד, שנחשב לנותן שירותי קבלן עצמאי ('פרילאנסר'). השני, נותן שירותים שנחשב לעובד. בית המשפט בוחן בין השאר האם לעובד היה עסק משלו, האם ועד הבית פיקח על העובד, האם הוא ביצע את העבודה באופן אישי, מי סיפק לו את הציוד, מה היה אופן התשלום (תלוש או חשבוניות מס) ומה הייתה כוונת הצדדים".
גם לגובה השכר יש משמעות, כשככל שהשכר גבוה יותר מזה המשולם לעובד ממוצע, כך הנטייה תראה לראות בו כ"עצמאי" ולא כעובד. ככל ששכרו קרוב יותר לשכר מינימום, הרי שהוא ייחשב לעובד.
"מרבית המקרים שמגיעים לבתי-משפט עוסקים במנקים, גננים ואנשי תחזוקה כלליים (אב-בית) של הבניין", מסבירה עו"ד פיאלקוב. "אך למרות שהפסיקה לא נקבעה לכל המקצועות, הרי שהיא תחול גם על בעלי מקצוע אחרים. אמנם לגבי חשמלאים, אינסטלטורים ובעלי מקצוע המגיעים לבניין באופן חד-פעמי, פחות סביר שיקבעו יחסי עובד-מעביד, אך לגבי כל תחום אחר אשר מגיע בקביעות לביצוע עבודות בבניין, עצם העובדה שהוא בעל מקצוע, לא שוללת ממנו את את הזכאות לזכויות סוציאליות, אם מבנה העסקתו הוא של עובד ולא של פירלאנסר".
מנקים בקביעות את הבניין שבו אתם גרים? דאגו לבטח את עצמכם, כדי שבמקרה של פציעה תהיו מוגנים
ישנם דיירים שכדאי לחסוך את תשלום דמי ועד-הבית, ממירים את התשלום בניקיון של השטחים המשותפים בבניין. עולה השאלה, האם העובדה שאחד המנקים של הבניין הוא גם דייר של הבניין שוללת ממנו אפשרות שייחשב לעובד בעל זכויות סוציאליות, על כל המשמעויות הכרוכות בכך, לרבות פציעה במהלך עבודתו. "עצם היותו של העובד גם דייר באותו בניין יכולה להיות שיקול בהכרעת בית-המשפט. ואולם, מרכיב התמורה למשל, כן מתקיים - שכן אותו דייר לא משלם את תשלום ועד-הבית. ואולם, גגל שהוא נפצע במהלך עבודתו בבניין, השאלה אם הוא דייר או לא, אינה אמורה להשפיע על עניין תשלומי הביטוח הלאומי. כלומר, גם דייר של הבניין, ברגע שהוא מועסק בבניין הוא יכול להיות עובד, בדיוק כמו עובד שאינו דייר".
עוד כתבות בנושא:
חברת ניקיון או אחזקה?
במידה ונקבע שמדובר במערכת יחסים שבין עובד למעסיק, מהי המשמעות של קביעה זו?
"מרגע שנקבע כי מערכת היחסים הינה מערכת יחסים בין עובד ומעסיק, קמות לעובד זכויות סוציאליות שונות המטילות עליכם חובות", אומרת עו"ד פיאלקוב. "בין החובות: תשלום שכר מינימום, תשלום שכר במועד הקבוע בחוק הגנת השכר, תשלום ביטוח בריאות ממלכתי, תשלום דמי הביטוח הלאומי, חובת ביטוח פנסיוני, תשלום דמי נסיעות, ימי חופשה ומחלה ואף במקרה של פיטורי העובד, הודעה מוקדמת ופיצויי פיטורים".
ואם העובד עבד רק מספר שעות מועט בשבוע ובמקביל עבד במקומות נוספים?
עו"ד פיאלקוב: "חובות אלה יחולו גם במידה והעובד אינו עובד אצלכם כל יום, גם אם הוא עובד מספר שעות מועט, וגם אם הוא עובד במקומות נוספים. יחד עם זאת, אם הוא עובד בבניין מעל 8 שעות ביום, למשל, יחולו עליכם חובות נוספים".
העובד הסכים בכתב לוותר על זכויותיו הסוציאליות. האם יש תוקף להסכמה זו?
"חלק ניכר מזכויות אלו הינן זכויות קוגנטיות, כלומר, העובד לא יכול לוותר עליהן. גם אם העובד הסכים לוותר על הזכויות הללו ואף עיגן זאת בחוזה בכתב, במידה וייפסק בבית-המשפט כי מדובר במערכת יחסים בין עובד ומעסיק, על המעסיק לשלם את כלל התשלומים הנובעים מהזכויות שעומדות לעובד, באופן רטרואקטיבי ולעיתים בתוספת פיצויים".
אם מדובר ברשלנות של נציגות הבית המשותף, מדוע כלל דיירי הבניין חשופים לתביעה?
"מבחינת דיני עבודה, נציגות הבית המשותף היא נציג של בעלי הדירות. לכן, כל חוזה שנחתם על-ידי ועד הבית מחייב גם את בעלי הדירות, אפילו אם לא נתנו את הסכמתם המפורשת לכל חוזה. הדבר נכון, כל עוד ועד הבית לא חרג מסמכות הניהול הרגילה שלו. זה אומר שכלל הדיירים יהיו חשופים לתביעה".
מה ניתן לעשות כדי למנוע היווצרות של יחסי עובד-מעביד?
פעמים רבות לוועדי-בתים כלל אין מושג כי מתקיימים יחסי עובד-מעסיק עם נותני השירות לבניין. כדי למנוע מצב שבו תיתבעו ויחולו עליכם רטרואקטיבית חיובים שלא לקחתם בחשבון, היו מודעים לאופן ההעסקה של בעלי המקצוע.
כמובן, שאם אתם מעסיקים בעל מקצוע בקביעות, משלמים עבורו את כל זכויותיו הסוציאליות, מקפידים על פוליסות הביטוח הנדרשות ומרוצים מהתמחור ומביצוע העבודה – אין שום פסול בכך. ואולם, מומלץ מאוד להימנע מהעסקה שלא כדין, שלא רק נחשבת לפלילית אלא גם חושפת אתכם לפיצויים במקרה של תאונת עבודה.
אם בכל זאת אתם רוצים למנוע את האפשרות שתיחשבו למעסיק של בעל המקצוע, ישנן שתי אפשרויות. "ניתן לעגן את ההתקשרות מול בעל המקצוע בהסכם של התקשרות חד-פעמית או קבועה על בסיס נותן שירותים קבלני", אומרת עו"ד פיאלקוב. "אפשרות נוספת היא להתקשר עם חברת ניהול שתעסיק את העובדים הנדרשים לתחזוקת הבניין, בתחומים השונים. במקרה של התקשרות עם חברת ניהול, יש לוודא כי לחברה יש רישיון נותן שירותים ממשרד הכלכלה וכי רישיון זה בתוקף למשך כל תקופת ההתקשרות".
"בשני המקרים, יש להקפיד על קבלת חשבוניות, לוודא כי לקבלן השירות יש את הרישיונות הרלוונטיים ואת הביטוחים הנדרשים", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "בנוסף, מומלץ להחזיק בפוליסת ביטוח צד ג', כך שתהיו מכוסים במקרה של תביעת פיצויים עקב תאונת עבודה בשטחי הרכוש המשותף".
צריכים חברת אחזקה? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"