הקבינט אישר את חוק קיזוז משכורות המחבלים
ועדת השרים החליטה על יישום חוק הקפאת הכספים מישראל לרשות הפלסטינית שמיועדים למחבלים ומשפחותיהם, ולקזז כ-502 מיליון שקלים. רה"מ נתניהו: "אם נצטרך, סכום הקיזוז יעודכן ויגדל". דיכטר: "החגיגה נגמרה"
הקבינט המדיני-בטחוני החליט היום (א') על יישום החוק לקיזוז משכורות מחבלים, שאושר בכנסת בחודש יולי האחרון, ולקזז מהכספים שמועברים מישראל לרשות הפלסטינית סכום בסך 502,697,000 שקלים.
ראש הממשלה ושר הביטחון, בנימין נתניהו, הנחה את גורמי הביטחון להעמיק את הבדיקות לגבי תשלומים שיש בהם זיקה לטרור, למחבלים ולמשפחותיהם. ככל שמידע כזה יתקבל, סכום ההקפאה יעודכן בהתאם. הרשות הפלסטינית משלמת כיום באופן רשמי 550 מיליון שקלים משכורות לאסירים ביטחוניים ו-687 מיליון שקל למשפחות של מחבלים שנהרגו.
ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) שיזם את החוק, יחד עם ח"כ אלעזר שטרן (יש עתיד), בירך על ההחלטה: "החגיגה נגמרה. כפי שהתחייבתי ביחד עם שטרן, הקבינט הודיע היום על יישום החוק. מהלך זה יבהיר לרש"פ ולאבו מאזן: תשלום משכורות למחבלים רוצחים - זה לא משתלם".
שר האוצר משה כחלון אמר: "החלטה נכונה של הקבינט לאשר את החוק. משרד האוצר מוכן לביצוע ההחלטה ברגע קבלת המספרים ממשרד הביטחון".
רצח הנערה אורי אנסבכר ז"ל העלה את הסוגיה שוב לכותרות. ביום ראשון שעבר, במהלך ישיבת הממשלה, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו לרצח הנערה ולחוק, ואמר כי "עד סוף השבוע תושלם עבודת המטה שדרושה למימוש החוק. ביום ראשון, אכנס את הקבינט ונעביר את ההחלטה. הכספים יקוזזו ואיש לא יטיל בכך ספק".
החוק, כאמור, עבר בכנסת לפני כשבעה חודשים, אלא שמאז לא יושם. בינתיים, ח"כ אביגדור ליברמן, שכיהן כשר הביטחון התפטר מתפקידו והתיק הועבר לידי ראש הממשלה. בתחילת החודש, משפחות שכולות ונפגעי פעולות איבה מפורום "בוחרים בחיים" מתחו ביקורת על כך שהממשלה לא מימשה את החוק: "ישראל ממשיכה להעביר מידי חודש כספים לרשות הפלסטינית - שעוברים למחבלים ובני משפחתם".
במסיבת עיתונאים שקיימו בתל אביב, הוסיפו נציגי הפורום כי "הלחימה בטרור לא קשורה לימין או שמאל, היא חשובה לצמצום הטרור ולצורך להציל את חיי הקורבנות הבאים - זה עולה על כל אינטרס פוליטי". עוד טענו הנציגים בכל חודש מועברים 110 מיליון שקל לרשות הפלסטינית, כלומר כ-1.3 מיליארד שקל מתוך 14 מיליארד שקל המועברים מידי שנה, וכי "הוכח שכספים רבים משמשים לקניית נשק ומימון חוליות טרור".
החוק לקיזוז משכורות מחבלים, נזכיר, חוקק ביוזמתם של חברי הכנסת דיכטר ושטרן, ועבר ברוב של 87 ח"כים. החוק קובע כי בתום כל שנה יגיש שר הביטחון לקבינט דו"ח המפרט את הוצאות הרשות הפלסטינית על משכורות מחבלים ושהידים. לאחר מכן, יופעל הקיזוז באופן אוטומטי בתחילת כל חודש.
יוזמי הצעת החוק אמרו כי בארבע השנים האחרונות שילמה הרשות יותר מארבעה מיליארד שקלים למחבלים, ו-1.2 מיליארד שקלים רק בשנה האחרונה. על פי החוק, ישראל תקפיא את הסכום שהרשות משלמת למחבלים מתוך כספי המיסים שישראל מעבירה לה, בהתאם לפרוטוקול פריז בהסכמי הביניים שנחתמו בין הצדדים.
בשנת 2014, סגרה הרשות הפלסטינית את המשרד הממשלתי לענייני אסירים, בתגובה ללחץ בינלאומי, וזמן קצר לאחר מכן הוקמה "הרשות לענייני אסירים" - שסווגה כגוף השייך לאש"ף, ולא לרשות הפלסטינית. כך, עבר התשלום לאסירים ולמשפחות מחבלים לכאורה לגוף נפרד, ולא נכלל בתקציב הרשמי של הרשות הפלסטינית.
בעקבות "חוק טיילור פורס" חזר התשלום מתקציב הרש"פ באופן גלוי ורשמי, ללא ניסיונות הסתרה. הרש"פ והעומד בראשה אבו מאזן כבר הודיעו באופן מפורש כמה פעמים כי התשלום למשפחות אסירים ביטחוניים ושהידים ישולם גם אם ישראל תקזז את הסכום. אבו מאזן לא יכול להפסיק תשלומים אלו מחשש ליציבות שלטונו מפני שמדובר בנושא שהוא טאבו בחברה הפלסטינית. ההתייחסות לתשלום זה בציבור הפלסטיני דומה לטאבו של צה"ל וחייליו בציבור הישראלי.
התשלום לאסירים ביטחוניים נקבע על פי פז"מ ולא גזר דין, כלומר ככל שאסיר יושב בפועל יותר שנים - כך הוא מקבל יותר שכר לפי מחשבון מסודר ופשוט. גם אם אסיר קיבל 10 מאסרי עולם - הוא ייקבל בהתחלה שכר נמוך שיגדל עם הפז"מ. לפי הטבלה, לדוגמא אסיר שיושב מעל שלוש שנים יקבל 1,400 שקלים בחודש, אסיר שיושב בין 3 ל-5 שנים יקבל 2000 שקלים בחודש, וכן הלאה. גרף התשלומים מצורף.