ביחד ערבים זה לזה - עושים טוב למען כולם, ללא הבדל בין דת, גזע ומין
"אנו עושים צעד משמעותי בדרך למציאות ישראלית חדשה של דו קיום מתוך ערבות הדדית" - עמותה צעירה בשם "ביחד ערבים זה לזה" מצליחה להפיח רוח של תקווה בקרב צעירים ערבים ולקדם מעשים טובים למען החברה כולה, הכל בזכות "כרטיס בניה" לזכרו של סמ"ר בניה רובל ז"ל
בשיתוף עמותת רוח טובה
הנטייה לעזור ולתת למכרים, למשפחה ולתושבי הקהילה המקומית, מושרשת עמוק בתרבות הערבית, כמו גם בתרבות היהודית, אך נדמה כי מעטים שיתופי הפעולה בין שני הצדדים, על אף המטרה המשותפת. לאחרונה נוצר חיבור מרגש בין יהודים לערבים, אותו מובילה עמותת "ביחד ערבים זה לזה", והמקדם יוזמה ע"ש חלל צה"ל בניה רובל ז"ל שנהרג ב"צוק איתן", ומטרתה לקדם מעשים טובים בכלל החברה בישראל.
העמותה הוקמה במאי 2018, בעקבות רצון של צעירים במגזר הערבי לחזק את חיבור החברה הערבית למדינה ולחברה הישראלית. דרך פועלה מבקשת העמותה להשפיע על צעירים במגזר הערבי, לסייע בגיבוש הזהות הישראלית שלהם ולהובילם להרגשת שייכות למדינה. החזון ממומש על ידי קיום הרצאות ופעילויות וחשיפת הצעירים לתכנים הקשורים במדינה.
העמותה מקיימת שיתופי פעולה עם גופים ממשלתיים וארגונים חברתיים כדי להוביל את הצעירים מהמגזר הערבי לעתיד טוב יותר בעזרת מתן הזדמנויות וכלים שיסייעו בשילובם בחברה הישראלית. מיזמים, פעילויות ופרוייקטים משותפים במגוון תחומים, יכולים ליצור קירבה וחיבור בין צעירים מהמגזר הערבי ומהמגזר היהודי שיתבססו על כבוד הדדי, אמון וסולידריות.
מבחינת העמותה, החברה הערבית היא חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל וזה דורש הכרה בכך וקבלה מצד שני הצדדים. מבחינת העמותה אין סתירה בין המוצא והדת לבין הזהות הישראלית, ומדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית שיש בה מקום שווה לכל אזרחיה ובתנאי שבאמת ירצו בכך. בעמותה חברים צעירים נוצרים, מוסלמים, בדואים ודרוזים. כאמור, לאחרונה מקושרת העמותה לרשימה הולכת ומתארכת של מעשים טובים בחברה הערבית גם בזכות אימוץ היוזמה החברתית "כרטיס בניה".
כרטיס בניה - מעבירים את זה הלאה
"כרטיס בניה" מנציח את זכרו של סמ"ר בניה רובל, שנפל במבצע "צוק איתן" - הרעיון שמאחוריו הוא שבאמצעות העברתו מאדם לאדם יועברו מעשים טובים בין אנשים זרים או מכרים. העברת המעשים הטובים היא פשוטה: נושא הכרטיס יהיה מחויב לעשות מעשה טוב לאדם אחר או לסביבה, ולאחר מכן להעביר את הכרטיס לאדם אחר, כך שתיווצר שרשרת של מעשים טובים במשך כל השנה, וסביב כרטיס אחד יתקיימו הרבה מעשים טובים לזכרו של בניה רובל ז"ל.
היוזמה החלה על ידי משפחתו וחבריו של בניה לפני 4 וחצי שנים ולקחו בה חלק עשרות אלפי אנשים ברחבי הארץ משפחתו וחברו של בניה קוראים לכל אחד מאתנו לעשות מעשה טוב לזכרו ולהעביר את הבשורה הלאה באמצעות כרטיסים הנושאים את תמונותיו משלבים שונים בחייו. "הצורה הטובה והנכונה ביותר להנציח את בניה היא בנתינה שהייתה לו", אמרו חבריו.
לפני כחודש החליטה העמותה בהובלה של המנכ"ל יוסף חדאד ובשיתוף פעולה עם משפחתו של בניה, להפיץ בקרב פעיליה את הכרטיסים, כדי שגם בחברה הערבית בישראל יפעלו להמשך שרשרת המעשים הטובים וינציחו את זכרו של חלל צה"ל.
הפרויקט, שהחל עם סימן שאלה גדול דרך 50 כרטיסים שחולקו, הפך להצלחה גדולה תוך זמן קצר ובשל הביקוש בשטח כבר הוזמנו עוד עשרות כרטיסים (והחלו גם להעביר כרטיס דיגיטלי בפלאפונים). בימים אלו ממש מקיימים בערים ויישובים ערביים רבים מעשים טובים לזכרו של בניה רובל כששרשרת הנתינה רק מתרחבת ועושי המעשים הטובים דואגים לתעד את עצמם עם הכרטיס שעליו מופיעה תמונתו של בניה ז"ל.
אז אילו מעשים טובים כבר נעשו במסגרת היוזמה?
היוזמות נוגעות כמעט בכל תחום אפשרי: פעילים של העמותה יזמו מבצע לאיסוף מצרכים, עמדו מחוץ לרשתות שיווק בנצרת, וביפיע וביקשו מהקונים במקום שיקנו גם מוצר עבור תרומה למשפחות נזקקות. בעקבות היוזמה נאספו ארגזים של מוצרים למשפחות נזקקות מהסביבה. צעירה מכפר קאסם בשם יסמין הובילה יחד עם קבוצת חברות בתיכון יוזמת איסוף בגדים לא בשימוש לטובת מסירה. הן דאגו שנזקקים יקבלו אותם, החברים בשארה, סמיר ואסמאא מנצרת הלכו לשמח קשישים בבית חולים גריאטרי בעיר, עם גיטרה. ג'וני מחיפה בחר לתרום כסף לעמותה לטובת ילדים חולים בסרטן והעשייה רק בתחילת הדרך מספרים לנו בעמותה.
יוסף חדאד, מנכ"ל העמותה רואה את המהלך כטבעי ומתבקש במסגרת חזון העמותה והעשייה למען שילוב צעירי החברה הערבית בחברה הישראלית כולה: "יוזמת 'כרטיס בניה' מאפשרת לנו להפיץ בחברה שלנו אור בעזרת מעשים טובים למען הכלל ובו זמנית להנציח את בניה - חלל צה"ל שנפל למען כולנו. כשצעירים ערבים מסתובבים בכיס עם כרטיס ועליו תמונה של חלל צה"ל אנו עושים צעד משמעותי בדרך למציאות ישראלית חדשה של דו קיום מתוך ערבות הדדית", הוא מספר.
בנוסף, לדבריו, הפעילויות של העמותה הן הדרך ליצור מציאות חדשה של דו קיום במדינה מתוך ערבות הדדית. "החבר'ה הצעירים היום, הם ממש לא מנותקים מהמדינה. הם גדלו על דעות של סכסוך, אבל הם רוצים לקבל שוויון הזדמנויות ופחות להמשיך את אותו הגלגל. בסך הכל לכולנו יש את אותו חלום - להגשים את עצמנו ולגדל משפחה. בדור של היום, רב הדומה על השונה, והדור הצעיר לא חווה את הסכסוך על בשרו ומחפש את הדרך להשפיע על גורלו בצורה טובה יותר."
"מדברים טוב, עושים טוב". ב-2 באפריל יתקיים "יום המעשים הטובים" - יום שיא לעשיית טוב כל השנה. מיליוני בני אדם צפויים להשתתף ביום גלובלי זה, שיתקיים בלמעלה מ-100 מדינות. רוצים להצטרף? היכנסו עכשיו לאתר "יום מעשים טובים" ובחרו את הדרך שלכם לעשות טוב! יום מעשים טובים מנוהל על ידי עמותת רוח טובה , המציעה מגוון דרכים לעשות טוב ולהתנדב כל השנה.
יש לכם סיפור טוב? אל תהססו, לחצו כאן כתבו לנו אותו, ואולי הוא יתפרסם אצלנו וידביק רבים בעשייה החיובית.
בשיתוף עמותת רוח טובה