שתף קטע נבחר

 

דיכטר: "פולין היא בית הקברות הגדול של היהודים, אבל אסור לגרום נזק ליחסים"

בעיצומו של המשבר עם פולין ועל רקע החשש מהחרמת ועידה בישראל, אמר יו"ר ועדת החוץ והביטחון אבי דיכטר לאולפן ynet כי "היחסים עם פולין מאוד חמים. צריכים להיות מדויקים כדי לא לגרום לעצמנו נזקים". דיפלומט פולני בכיר: "דברי ישראל כץ שערורייתיים. אני ינקתי מאמי אנטישמיות?"

יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ אבי דיכטר מהליכוד, קורא הבוקר (יום ב') לבכירים בישראל "להיות מדויקים" בסוגיית מעורבות פולנים בשואה "כדי לא לגרום לעצמנו נזקים". הדברים נאמרו בריאיון לאולפן ynet בעיצומו של המשבר סביב אמירות של ממלא מקום שר החוץ ישראל כץ ש"הפולנים ינקו אנטישמיות מאמם". דיפלומט פולני בכיר אמר הבוקר כי "דבריו של כץ שערורייתיים. איך אפשר לומר שינקתי מאמי אנטישמיות. האם אשתי הניקה את ילדיי אנטישמיות? האם אפשר לדמיין משהו יותר פוגע ומעליב מזה?".

 

המשבר עם פולין. ח"כ אבי דיכטר מגיב    (צילום: אלי סגל)

המשבר עם פולין. ח"כ אבי דיכטר מגיב    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בפולין מאיימים להחרים את ועידת מדינות וישגראד שאמורה להתכנס מחר בישראל עם ראשי הממשלות של הונגריה, צ'כיה וסלובקיה. תחילה הורידו הפולנים את דרג הייצוג מראש הממשלה לשר החוץ, וכעת נראה כי הם מתקרבים להחלטה על החרמה מוחלטת של האירוע. דבריו של כץ ליבו את המתיחות שנוצרה בעקבות התבטאותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בוועידת ורשה בשבוע שעבר, כשאמר כי "הפולנים שיתפו פעולה עם הנאצים, ואני לא מכיר אדם אחד שנתבע על האמירה הזאת".

 

ראש לשכתו של ראש ממשלת פולין, מיכאל דבורצ'יק, כינה את האמירות של כץ "מבישות", ואמר כי "על רקע האמירה, קיים סימן שאלה גדול סביב השתתפות נציגי פולין בוועידת וישגראד (V4) בישראל".

  

שגריר פולין התייחס גם הוא לדברי כץ וטען כי "מדהים לראות איך שר החוץ שזה עתה מונה מתבטא בצורה גזענית ומבישה. זה בלתי מתקבל על הדעת".

 

דיכטר אמר כי "אנחנו יודעים היטב, פולין מוגדרת לא בכדי כבית הקברות הגדול ביותר של העם היהודי". עם זאת, דיכטר אמר כי חל שינוי ניכר ביחסים בין פולין לישראל: "אנחנו יודעים מה קורה בפולין בעשרות השנים האחרונות. השינוי בגישה של ממשלות פולין הוא דרמטי, היחסים עם פולין מאוד חמים, אנחנו צריכים לדעת היטב מה היה, לא להסתיר את העובדות האלה בשום צורה אבל להסתכל לפולנים ישירות בעיניהם ולדעת היטב שממשלות פולין, גופי הביטחון בפולין, סך כל הגופים הממשלתיים בפולין, מערכת היחסים שלהם עם מדינת ישראל היא מערכת יחסים חזוקה, הדוקה, משתפרת. נדמה לי בסוגיה הזו צריכים להיות מדויקים כדי לא לגרום לעצמנו נזקים".

 

האם כל ההתרפסויות עד היום היו מיותרות? אולי כדאי לשלם את המחיר המדיני בהגנה על האמת?

"אני חושב שבפולין יודעים היטב מה היה על אדמת פולין, לפולנים יש את הפרשנות שלהם, מדינה שנכבשה. אנחנו יודעים לומר בעצמנו, על עצמי, על משפחתי, בדיוק את המקום שבו המשפחה נרצחה בשואה, הייתי שם לפני שלוש שנים, אמנם זה אוקראינה אבל זה היה בפולין עד שנה לפני מלחמת העולם השנייה. נדמה לי שבסוגיה הזו, ככל שאני מכיר את הדברים מול ממשלות פולין לא זוכר שהייתה איזו בעיה למדינת ישראל בפולין לבטא את הצער, כאב, יגון, כדי לומר מה אנחנו כיהודים ששורשינו היו בפולין יודעים לומר על אדמת פולין".

 

ישראל כץ שגה בהתבטאות הזאת?

"אני לא שמעתי את ההתבטאות, אני קורא את הפרשנות מהבוקר. אני חושב שישראל כץ הוא בן למשפחה של ניצולי שואה. כולנו מבינים היטב את המשמעות. אני כאחד שהיה בפולין, כולל במצעד החיים, גם כראש אגף אבטחה עם ראש הממשלה הנוכחי ביחד עם ההנהגה הפולנית, את אותו מצעד מאושוויץ לבירקנאו צעדנו ביחד. זה לא עניין של מה בכך, אתה מבין שממשלת פולין היא ממשלה שמבינה היטב מה היה על אדמת פולין אל מול העם היהודי".

 

איילת שקד באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

איילת שקד באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במהלך הראיון התייחס דיכטר גם להחלטת הקבינט המדיני-ביטחוני על אישור החוק לקיזוז משכורות מחבלים, אותו יזם יחד עם חבר הכנסת אלעזר שטרן. "קבינט לא יכול להחליט על יישומו של חוק. הוא יכול לעמוד בחוק, או חלילה לא לעמוד בו. הקבינט היה אתמול חייב לקבוע מה הסכום ששולם למחבלים ב-2018 ולקזז מדי חודש בחודש את החלק היחסי עד סוף 2019. הסכום שבו נקב לגבי 2018 הוא כחצי מיליארד שקל. נבחן את הדברים, האם הוא מתייחס גם למחבלים שבכלא הישראלי וגם לכאלה שבכלא הפלסטיני שמשפחותיהם מקבלות את הכספים".

 

דיכטר התייחס גם למי שמסתמן כיריבו המרכזי של ראש הממשלה בבחירות הנוכחיות, יו"ר "חוסן לישראל" הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, וטען כי חוסר ניסיונו במישור הפוליטי מעיב על יכולתו ועל סיכוייו לכהן בתפקיד. "גנץ היה רמטכ"ל. נקודה. אין לו שום ניסיון בתחום הפוליטי, מדיני, פרלמנטרי והממשלתי. אני לא מכיר שום מקום שבו לוקחים מישהו שהוא חסר ניסיון לחלוטין ואומרים לו תתמודד על ראשות ממשלה. עושה את זה גוש שמאל שמחפש מושיע. מושיע הוא לא קוסם וכוכבים יש רק בשמיים", אמר.

 

גם שרת המשפטים איילת שקד נדרשה לסוגייה הפולנית ואמרה ל-ynet כי אין להכחיש את חלקם ההיסטורי של הפולנים בזוועות השואה. "אנחנו צריכים לעמוד על האמת ההיסטורית והיא שפולנים רבים סייעו לנאצים ושיתפו פעולה ברציחתם של יהודים, ואת זה יש לומ בקול רם. לא נוריד את ראשנו אל מול הניסיון לשנות את ההיסטוריה מצידם של הפולנים".

 

שקד הוסיפה כי היחסים בין ורשה לירושלים הם חשובים, אך ציינה כי אין בחשיבותם סיבה לחזור מהדברים, גם במחיר החרמה פולנית של ועידת וישגראד.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אבי דיכטר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים