יו"ר ועדת הבחירות הורה לנתניהו להסיר את התמונות עם החיילים
השופט חנן מלצר הורה לראש הממשלה ולמפלגתו להסיר מהעמודים הרשמיים שלהם כל תמונה עם חיילים או בסיס צבאי שצולמה מאז 9 בינואר. הוא קבע שמדובר בתעמולה אסורה, אך סייג שאם מדובר "בצילום למטרות שאינן תעמולה", ושאושרו על ידי יועמ"ש המשרד הרלוונטי, מותר להעלותן
יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, הורה היום (ב') למפלגת הליכוד ולראש הממשלה בנימין נתניהו להסיר את התמונות והסרטונים שפורסמו החל מ-9 בינואר שבהם הוא מופיע בבסיסי צה"ל או שלצדו מופיעים חיילים. השופט מלצר קבע שמדובר בתעמולת בחירות אסורה.
כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
מלצר קיבל את עתירת מפלגת העבודה וחייב את הליכוד לשלם הוצאות בסך של 5,000 שקלים לעבודה ו-10 אלף שקלים ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שצורף כמשיב לעתירה.
מפלגת העבודה, שיוצגה על ידי עו"ד גיא בוסי, טענה שפרסום התמונות והסרטונים של נתניהו עם החיילים מהווה שימוש אסור בצה"ל ובחייליו במסגרת מערכת הבחירות. זאת בניגוד לסעיף שעוסק בדרכי תעמולה בחוק הבחירות.
מפלגת הליכוד, שיוצגה על ידי עורכי הדין אבי הלוי וניבה הלוי, ונתניהו, שיוצג על ידי עו"ד מיכאל ראבילו, טענו שמדובר בפרסומים עם אופי חדשותי ואינפורמטיבי ואין חשש שהציבור יטעה לחשוב שצה"ל מזוהה עם הליכוד או עם נתניהו.
מנדלבליט אמר במהלך הדיון כי פרסום תמונות ראש הממשלה ושר הביטחון עם חיילים בשלושת החודשים שלפני הבחירות מהווה עבירה על איסור שימוש בתעמולת בחירות בצה"ל ובחייליו. עם זאת, מנדלבליט הוסיף שהוא מכיר בכך שיכולים להיות מקרים חריגים שבהם זה לא יראה כהפרת איסור.
בין היתר מדובר על מטרות של הרתעה האויב, מצבי חירום וצרכים מבצעיים או כשמדובר באירוע שנקבע מראש ושנהוג שראש הממשלה או שר הביטחון משתתפים בו, זאת בתנאי שהאירוע כשלעצמו הוא בעל ערך חדשותי-אינפורמטיבי מובהק.
מלצר קבע בפסק הדין שהוראת החוק מונעת מאנשים לנכס לעצמם את צה"ל ולזכות ביתרון שאינו הוגן במערכת הבחירות. "זה נכון בעניינו שבו מדובר במצב שבו המועמד בבחירות נושא גם בתפקיד ממלכתי של שר ביטחון, דבר המאפשר לו גישה למתקני צה"ל ולחייליו, שלא קיימת למועמדים אחרים בבחירות", נכתב.
"פרסום התמונות והסרטונים, שמהווים 'תעמולת בחירות', בעמודים המפלגתיים ברשתות החברתיות, גרמו לכך שעלול להיווצר הרושם שצה"ל מזוהה עם המשיבים (הליכוד ונתניהו – א.א.) במעמדם המפלגתי", כתב מלצר.
הוא הוסיף: "עיקר המסר שמועבר מהתמונות והסרטונים שפורסמו הוא תעמולתי, להבדיל מחדשותי-אינפורמטיבי. מעבר לכך, תוצרי מדיה כאמור המפורסמים באתרים מפלגתיים, עלולים להכשיל את חיילי צה"ל בעבירה לפי חוק הבחירות לכנסת, שכן החוק ופקודות הצבא אוסרים עליהם להשתתף בתעמולת בחירות".
לסיכום קבע מלצר כי פרסום של תמונות וסרטונים של מועמד הנושא תפקיד כמו שר או ראש ממשלה בעת שהוא מבקר במתקני צה"ל או נפגש עם קצינים וחיילים - מותר רק כאשר יש לו תכלית דומיננטית שאינה תעמולתית.
ההכרעה בדבר המטרה הדומיננטית של הפרסום המיועד תתקבל בכתב ומראש, על פי חוות דעת של היועץ המשפטי של המשרד הרלוונטי. עוד נקבע, שההיעזרות בגורמי לשכת העיתונות הממשלתית אסורה, שכן היא מפרה לכאורה את הוראות החקיקה הקובעת איסור כללי על שימוש בנכסי ציבור לצורך תעמולת בחירות.