שתף קטע נבחר

 

צרפתיות מדאעש רוצות הביתה: "אנחנו לא חיות, יש לנו לב"

ארגון הג'יהאד קורס, ועוד ועוד נשים שמבינות כי סופו קרב רוצות לחזור לאירופה. אחרי הבריטית שביקשה לשוב ללונדון וטענה "מגיעה לי סימפטיה", שתי צרפתיות רוצות למולדתן – אך מסרבות לגנות את פיגועי פריז ודורשות לחיות לפי "האיסלאם שלהן": "זה לא שאני הולכת לרצוח מחר מישהו"

שתי נשים צרפתיות שהצטרפו לדאעש לפני שנים, ולאחרונה ברחו מהשטחים שבהם מחזיק הארגון הקוֹרס בסוריה, הודיעו כי הן מוכנות לשוב הביתה לצרפת – אם יזכו למשפט הוגן. השתיים, לבושות בכיסוי שחור ארוך החושף את עיניהן בלבד, התראיינו לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP במחנה פליטים השוכן בשטח שבשליטת הכורדים כשלצדן שלושת ילדיהן.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הבריטית שברחה לדאעש: מגיעה לי סימפתיה

הבריטית שברחה לדאעש: מגיעה לי סימפתיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

צרפת צרפתיות מ דאעש רוצות לחזור הביתה מ סוריה (צילום: AFP)
אחת הצרפתיות שנמצאו במחנה אל-הול ומבקשות לשוב(צילום: AFP)

צרפת צרפתיות מ דאעש רוצות לחזור הביתה מ סוריה (צילום: AFP)
"שלא יחנכו את הילדים שלנו אחרת". הצרפתיות במחנה הפליטים(צילום: AFP)

כ-500 נשים זרות הועברו בחודשים האחרונים למחנה הפליטים אל-הול אחרי שכוחות אמריקניים אספו אותן מאזורי כפרים ששוחררו מידי הג'יהאדיסטים. קואליציית "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים", שמובלת על-ידי הכורדים וזוכה לתמיכה מארה"ב, מתקרבת בימים אלה לחיסול מעוזו האחרון של דאעש במזרח סוריה ומעריכה שהמשימה תושלם בתוך ימים. לדאעש עדיין יישארו כמה נקודות אחיזה קטנות אחרות באזורים אחרים בסוריה, אבל הניצחון ישלים לפחות את המשימה באזורי הכורדים.

 

כבר בתחילת הריאיון ל-AFP הבהירו הנשים הצרפתיות כי אין בכוונתן למסור פרטים אישיים על עצמן, משום שהן רוצות להגן על משפחותיהן בצרפת. עם זאת, התקשורתית יותר ביניהן, צעירה בת 29 מאזור ליון, ביקש להעביר מסר: "אנחנו לא חיות. אנחנו בני אדם. יש לנו לב, יש לנו נשמה", אמרה, ועיניה הכחולות מביטות ישר לְפנים.


לוחמים כורדים בכפר בגוז לקראת הניצחון על דאעש סוריה (צילום: MCT)
לוחמים כורדים שמשתתפים בקרב האחרון נגד דאעש במזרח סוריה(צילום: MCT)

צרפת מתלבטת אם לאפשר לְנשים שהצטרפו לדאעש ולילדיהן לשוב אליה. הסוגיה רגישה במיוחד על רקע שורה של מתקפות טרור איומות שספגה צרפת מאז 2015, ובראשן מתקפת הטרור האיסלאמיסטית של נובמבר אותה השנה, אז נרצחו בפריז 130 בני אדם ועוד מאות נפצעו. הרשויות בצרפת חשדניות עוד יותר כשהמבקשים לחזור הם גברים ונשים שנשארו עם דאעש ממש עד לרגעיו האחרונים.

 

האישה השנייה, בשנות השלושים לחייה, סיפרה בריאיון ל-AFP כי היא, בעלה ושלושת ילדיהם ברחו מהמעוז האחרון של דאעש בתחילת החודש. "לא הסכמנו עם אנשי דאעש", היא אומרת במבטא צרפתי-דרומי קל, "אבל לא יכולנו לעשות כלום". חברתה מחזקת את דבריה: "לוחמי דאעש הפחידו אותנו. הם אמרו 'נשסף את גרונכם, נאנוס אתכן'". לדבריה, אחרי שבועות של הפצצות ומחסור במזון היא שילמה 50 דולר למבריח כדי שיחלץ משם אותה ואת שני בניה.

 

"ההומואים של צרפת זה נגד הדת"

כעת שתי הנשים רוצות לחזור הביתה, אבל לצעירה בת ה-29 יש תנאים: היא מבקשת שיאפשרו לה לקיים אורח חיים איסלאמי כפי שהיא רואה לנכון ולהישאר קרובה לילדים שעזבה. היא מספרת כי לפני כמה שנים איבדה שניים מילדיה, בני שנתיים ושש, בהפצצות. לדבריה היא אינה מחפשת נקמה: "הילדים שלי נהרגו. זה לא שאני הולכת להרוג מחר מישהו".

צרפת צרפתיות מ דאעש רוצות לחזור הביתה מ סוריה (צילום: AFP)
אין גינוי למתקפות הטרור. "זו הייתה נקמה"(צילום: AFP)

צרפת צרפתיות מ דאעש רוצות לחזור הביתה מ סוריה (צילום: AFP)
"הם יקרעו מאיתנו את הילדים"(צילום: AFP)

לדברי השתיים, במהלך שהותן בשטחי דאעש חיו שם בשלום ולבעלים שלהן היו משרות אזרחיות. עם זאת, לפי שעה קשה לאמת את עדויותיהן. לדבריהן התפכחו מהאשליות בנוגע לחיים ב"חליפות האיסלאמית" של דאעש. "הג'יהאדיסטים הוציאו להורג הרבה אנשים על כלום, בלי הוכחה – אפילו מוסלמים", אומרת הצעירה מבין השתיים. לטענתה גם בעלה נהרג.

 

שתי הנשים אינן מוכנות לגנות את שתי מתקפות הטרור הגדולות שביצע דאעש בפריז ב-2015: זו שבוצעה במערכת המגזין הסאטירי "שרלי הבדו", שפרסם קריקטורה של הנביא מוחמד; וזו שהתחוללה ברחבי פריז בנובמבר של אותה השנה, בין השאר במהלך ההופעה באולם המופעים בטקלאן. "האנשים שעשו את זה רצו לנקום על ההפצצות של צרפת בסוריה", אומרת האישה מאזור ליון.

 

 

לדברי הצעירה, השתיים חוששות ממה שיעלה בגורל ילדיהן אם ישובו לצרפת וייעצרו. "הם יקרעו מאתנו את הילדים שלנו וימסרו אותם למשפחות אומנה", היא אומרת. "הם יופרדו מאיתנו ויגדלו על ערכים שונים מאלה שנתנו להם. בצרפת יש הרבה דברים שמנוגדים לדת שלנו – למשל הומוסקסואליות". שתי הנשים מקוות שאם יועמדו לדין – ייגזר עליהן עונש מאסר קצר בלבד. "אני מקווה שייתנו לנו משפט הוגן וישפטו כל מקרה לגופו, שלא ישפטו אותנו על מה שכל הארגון עשה", הוסיפה הצעירה מביניהן.

 

רוב הבריטים: לא להחזיר את שמימה

סיפורן של הצרפתיות מתפרסם ימים אחדים אחרי שכתב ה"טיימס" הלונדוני הצליח להתחקות בסוריה אחר עקבותיה של שמימה בגום, אחת משלוש הנערות שב-2015 הדהימו את העולם כשברחו מבתיהן בלונדון והצטרפו לדאעש בסוריה. הוא מצא אותה במחנה פליטים בסוריה כשהיא בחודש התשיעי להיריונה ומבקשת לשוב לממלכה. בסוף השבוע האחרון ילדה תינוק.

שמימה בגום נערה בריטית כיום בת 19 ברחה ל דאעש ילדה תינוק רוצה לחזור ()
הבריטית שמימה בגום, כיום בת 19. לא מתחרטת

  (צילום: AFP, Metropolitan Police)
בגום (במרכז) וחברותיה בצאתן לסוריה דרך נמל התעופה גטוויק בלונדון ב-2015(צילום: AFP, Metropolitan Police)

  (צילום: AP, Metropolitan Police)
הנערות בדרכן למזרח התיכון(צילום: AP, Metropolitan Police)

בריאיון ל"טיימס" אמרה בגום כי היא אינה מצטערת על כך שהצטרפה לדאעש, וכי בפעם הראשונה שראתה ראש כרות של אדם שהוצא להורג על-ידי דאעש לא הזדעזעה. הצהרתה זו צפויה להקשות עליה לשכנע את הרשויות בבריטניה שהיא כשירה לשוב ולהצטרף לחברה האזרחית הבריטית.

 

שלשום, בריאיון ל"סקיי ניוז", אמרה בגום כי סרטוני התעמולה של ארגון הג'יהאד הם שמשכו אותה אליו: "לא ידעתי למה אני נכנסת. לא עשיתי שום דבר מסוכן. פשוט הייתי עקרת בית ארבע שנים, טיפלתי בבעלי ובילדיי. אני חושבת שלהרבה אנשים צריכה להיות סימפטיה אליי בגלל כל מה שעברתי". עכשיו היא מחכה שבריטניה תאשר לה לשוב: "אני לא יכולה לחיות במחנה הזה לנצח".

 

שר הביטחון של בריטניה בן וואלאס אמר בשבוע שעבר כי העובדה שבגום אינה מביעה חרטה היא מדאיגה. הוא הדגיש כי מצב שבו אדם חוזר לבריטניה כשבעצם הוא שונא אותה עלול לעורר חשש בציבור הבריטי, וכי "למעשים יש השלכות". בסקר של "סקיי ניוז" השיבו 76% מהנשאלים שבריטניה אינה צריכה לאפשר לה לחזור למולדתה. רק 16% קראו לבריטניה להסכים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אחת הצרפתיות שמבקשות לשוב הביתה
צילום: AFP
מומלצים