פולין: עדיין מחכים להתנצלות מישראל
המשבר לא נרגע: סגן שר החוץ הפולני אמר לכתבים בוורשה ש"אנחנו לא נקבע מי יגיב ואת סוג התגובה, אבל היא צריכה להיות אחידה ונחרצת". אתמול ביטל ראש ממשלת פולין את בואו לוועידה בארץ. לאחר ביטול הוועידה נפגש נתניהו עם ראשי הממשלות של צ'כיה, סלובקיה והונגריה
פולין עדיין מחכה להתנצלות מישראל בגין ההתבטאויות של ממלא מקום שר החוץ ישראל כץ באשר לאחריות פולנים לזוועות השואה בארצם. כך אמר בצהריים (יום ג') סגן שר החוץ הפולני, סימון סינקובסקי. "אנחנו משאירים את זה למנהיגים הישראלים לבחור בסוג התגובה ובזהות המגיב, אבל זו צריכה להיות תגובה אחידה ונחרצת", אמר סינקובסקי לכתבים בוורשה.
אתמול הגיע לשיא המשבר בין המדינות, כאשר פולין הודיעה על החרמת הוועידה שתוכננה להיערך בישראל בהשתתפות מדינות "וישיגראד" (פולין, צ'כיה, הונגריה וסלובקיה). בעקבות הצעד, בוטלה למעשה הוועידה, ובמקומן מקיימים נציגי המדינות האחרות פגישות בארץ.
היום קיים נתניהו פגישות נפרדות עם ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן, ראש ממשלת צ'כיה אנדריי באביש וראש ממשלת סלובקיה פיטר פלגריני.
אורבן הודיע שממשלתו תקים נציגות סחר בירושלים בעלת מעמד דיפלומטי. פלגריני ציין בפני נתניהו שסלובקיה תפתח בקרוב בירושלים מרכז מידע חדש לתרבות וחדשנות שבו ישובץ דיפלומט סלובקי, וכן הזמין אותו לביקור ראשון מסוגו של ראש ממשלה ישראלי בברטיסלאבה. ראש הממשלה הצ'כי אנדריי באביש הגיע לביקור ראשון בארץ הקודש לאחר פתיחת בית צ'כיה בירושלים על ידי נשיא הצ'כי מילוש זמאן, וסיכם עם נתניהו על מפגש בין הממשלות שיתקיים בקרוב בפראג.
המתיחות עם פולין על רקע החוק שאוסר על האשמת פולנים בזוועות השואה, פרצה מחדש בעת ביקורו של ראש הממשלה בוורשה בשבוע שעבר. נתניהו לעיתונאים ישראלים כי "פולנים שיתפו פעולה עם הנאצים, ואני לא מכיר אדם אחד שנתבע על האמירה הזאת".
הדברים עוררו זעם בפולין, ושגרירת ישראל במדינה זומנה לשיחת הבהרה. נתניהו הסביר שלא התכוון לכל הפולנים וכי דבריו צוטטו בתקשורת באופן לא מדויק. ההבהרות לא הועילו וראש הממשלה הפולני מורבייצקי ביטל את הגעתו לוועידת וישגראד.
בעוד המשבר מתנהל, מ"מ שר החוץ כץ הוסיף שמן למדורה, כשציטט בראיון את דברי ראש הממשלה לשעבר יצחק שמיר ולפיהם "הפולנים ינקו את האנטישמיות מחלב אימם". פרט להחרמת הביקור בארץ, השגרירה זומנה לשיחה נוספת, ונראה שהמשבר עוד בשיאו.
הסערה בין ורשה לירושלים פרצה פחות מיממה מאז מינויו של השר כץ לתפקיד מ"מ שר החוץ. כץ אמר כי "אני בן להורים ניצולי שואה, ואפילו גדלתי ונולדתי במושב של ניצולי שואה. זכר השואה הוא דבר שאין להתפשר איתו, הוא דבר ברור ואנחנו לא נשכח ולא נסלח. בדיפלומטיה מנסים שאנשים לא ייעלבו, אבל אף אחד לא ישנה את האמת ההיסטורית עבור שום דבר מהסוג הזה". לדבריו, "פולנים שיתפו פעולה עם הנאצים, בהחלט. איך אמר יצחק שמיר – הם ינקו את האנטישמיות מחלב אמם. אי אפשר לייפות את ההיסטוריה הזאת, ואנחנו כאלה שנושאים את מורשת השואה, אנחנו נמשיך לעשות את זה".
לדבריו של כץ קדמה כאמור התבטאותו של נתניהו בשולי ועידת ורשה בשבוע שעבר, שבעקבותיה קרא נשיא פולין, אנדז'יי דודה, שלא לקיים את הוועידה בישראל. לשכת נתניהו פרסמה ביום שישי הבהרה נוספת באנגלית בעקבות הסערה, ומסרה כי "בתדרוך שערך לעיתונאים, ראש הממשלה נתניהו לא התכוון לעם או למדינה הפולנית, אלא לפולנים. דבריו צוטטו באופן לא מדויק בכלי התקשורת והדיווחים תוקנו בהמשך".
לשכת הנשיאות בפולין אמרה לאחר מכן כי ישראל הבהירה את דברי נתניהו ו"נראה שמדובר במניפולציה עיתונאית". חרף ההבהרה, ביטל ראש ממשלת פולין את הגעתו לוועידה.
בתוך כך, חברת הכנסת ענת ברקו התייחסה היום בריאיון לערוץ הכנסת למשבר עם פולין, ואמרה כי "חלק גדול מהפולנים הם אנטישמים, אבל היום הם בצד שלנו".