שתף קטע נבחר
 

שנת שיא לצבות הים ולקנסות בגין דיג ללא רישיון

היחידה הימית של רשות הטבע והגנים ציינה שנה לפעילותה באכיפה ופיקוח על הדגה והטבע הימי. כמה דייגים נקנסו השנה? כמה נתפסו ללא רישיון דיג ואיזה שיא שברו צבות הים הנדירות?

קנסות בסך כ-300 אלף שקלים הוטלו ע"י פקחי היחידה הימית של רשות הטבע והגנים במהלך 2018 בגין עבירות הנוגעות לתחום הדיג ופגיעה בערכי טבע מוגנים בסביבה הימית ובחופים. במהלך 2018 נפתחו 304 תיקי אכיפה בגין עבירות דיג שונות, כך עולה מנתונים שהוצגו בכנס שהתקיים היום (ג') לציון השנה הראשונה לפעילות היחידה.

 

אשתקד העביר משרד החקלאות את סמכות הפיקוח על הדיג בישראל לידי הרשות ומאז מאי 2018, בו החלה היחידה לפעול באופן רשמי לאחר גיוס והכשרת כוח אדם, נחקרו 446 חשודים בתיקי האכיפה השונים.

 

  (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

77 אחוז מהתיקים עברו למחלקת התביעות ו-4 אחוז הגיעו עד כה לידי הגשת כתבי אישום. על פי נתוני הרשות, תועדו 218 אירועי אכיפה בשמורות טבע ימיות ופגיעה בערכי טבע בים.

 

65 אחוז מכלל התיקים שנפתחו היו בגין דיג ללא רישיון בתוקף, 11 אחוז מהתיקים היו בגין דיג ללא רישיון תקף לכלי שיט, 7 אחוז בגין דיג אסור בעונת הרבייה של הדגים ו-5 אחוז עקב דיג של דגים מתחת לגודל המינימלי הקבוע בחוק. פעולות אכיפה רבות והצלת בעלי חיים נעשו בשיתוף וסיוע עם השיטור הימי של משטרת ישראל.

 

דייגים שדגו דגים מתחת לגודל מינימום בעכו (צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)
דייגים שדגו דגים מתחת לגודל מינימום בעכו(צילום: אייל מילר, רשות הטבע והגנים)

 

בעקבות הסדרת ענף הדיג - עלייה בביקוש לרשיונות

יגאל בן ארי, מנהל היחידה הימית ברשות הטבע והגנים הדגיש כי בעקבות פעולות הסברה נרחבות ומפגשים עם קהילת הדייגים העוסקים בדיג מסחרי וספורטיבי, חלה עלייה משמעותית בהנפקת רשיונות דיג. על פי נתוני הרשות, בתחום הדיג הספורטיבי האישי, בו על פי הערכות ישנם כ-70 אלף דייגים בישראל, נרשמה עלייה של 107 אחוז וכן נרשמה עלייה של 11 אחוז בהנפקת רשיונות לדיג ספורטיבי באמצעות כלי שיט וכן עלייה של 49 אחוז במספר הנפקות הרשיונות לדיג מסחרי.

 

לדבריו, "מטרת הפיקוח שאנו מבצעים כזרוע מבצעית של משרד החקלאות היא להסדיר את ענף הדייג ולהבטיח שיתנהל באופן מבוקר כך שיאפשר גם את שיקום מצב הדגה הרעוע בים התיכון. דגה עשירה ויציבה בים התיכון היא אינטרס משותף של כל הגורמים העוסקים ומתפרנסים מדיג ולכל מי שהסביבה הימית והטבע בישראל חשובים לו".  


פעילות אכיפת דיג לא חוקי והחרמת סירה (צילום: יגאל בן ארי והראל בז, רשות הטבע והגנים)
פעילות אכיפת דיג לא חוקי והחרמת סירה(צילום: יגאל בן ארי והראל בז, רשות הטבע והגנים)

 

ברשות הטבע והגנים הדגישו כי אמצעי הדיג של הדייגים משתכללים במטרה ללכוד שלל מגוון גם בדיג שמתבצע מהחוף. לדברי אייל מילר מנהל מרחב צפון ביחידה הימית ברשות, במהלך השנה התגלו דייגים החשודים בשימוש באמצעים שונים, ביניהם בחכות ורחפנים המשמשים להטסת הפיתיון למרחק גדול מהחוף וכן בתותחי אוויר לשיגור פיתיון למרחק גדול, במטרה ללכוד דגים החיים המצויים בעומקים גדולים יותר, שימוש במכלים ואמצעי נשימה מלאכותיים ודיג באזורים אסורים.

 

שנת שיא לצבי הים

במרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, ציינו כי ב-2018 נשברו מספר שיאים בכל הנוגע להטלות של צבות ים עם 247 הטלות בחופי הארץ. הקינים שאותרו, הועתקו לחוות הדגרה מאובטחות, מתוכן 217 הטלות של צבות ים חומות ו-34 צבות ים ירוקות. כ-13,000 אבקועים שבקעו מהביצים חזרו לטבע.

 

  (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

על פי נתוני המרכז להצלת צבי ים, אשתקד נספרו 275 צבים ים מתים. 121 צבים ים חיםי הובאו  לטיפול וטרינרי. מרבית הצבים הם צבי ים חומים (93), אחריהם 22 צבי ים ירוקים הנחשבים לנדירים יותר, חמישה צבים רכים וצב ים קרני. 

 

  (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

כדי להאכיל את הצבים הרבים, ציין ד"ר יניב לוי, מנהל המרכז הארצי להצלת צבי ים כי נתרמו במהלך השנה שעברה 40 טון חסה ו-8 טון דגים.


  (איור: shutterstock)
(איור: shutterstock)

 

64 צבי ים הושבו בחזרה לטבע ו-32 עדיין מחכים לשחרור בחזרה לטבע. לקבוצה קטנה הוצמדו משדרים לוויניים כדי לעקוב אחרי נתיבי הנדידה והמחייה שלהם בחיפוש אחר מזון ובני או בנות זוג.

 

אחד מהם הוא פינטו, צב ים חום גדול. ב-2016 פינטו נסחף אל חוף זבולון בקרית-ים צב ים חום בן 40 שנה כשהוא באפיסת כוחות ופצוע בראשו. 

 

 
בסיוע של מצילים בחוף הים הוא הובא לטיפול במרכז הארצי להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים, שם עבר שיקום ממושך והעלה 21 ק"ג במשקלו. 
 
לאחר שנת שיקום, הוא צוייד במשדר לווייני על השיריון והושב בחזרה לטבע, מאז הוא נדד מרחקים עצומים ותועד לאחרונה באזור סרדיניה ליד איטליה.
 
מסלול הנדידה של הצב פינטו (צילום: רשות הטבע והגנים)
מסלול הנדידה של הצב פינטו(צילום: רשות הטבע והגנים)
 
על פי נתוני הרשות, הסתבכות מפסולת פלסטית ובעיקר שקי פלסטיק למזון מהווה את עיקר הפגיעה בצבי הים, וכן פגיעות מקרסי וציוד דיג.
 
ברשות הטבע והגנים יציינו ב-3 למרץ את היום העולמי לשמירת החי בבר בסימן שמירה על הטבע הימי למען האנשים והסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
צילום: יניב לוי, רשות הטבע והגנים
מומלצים