"ממשל טראמפ נחפז להעביר לסעודיה טכנולוגיית גרעין רגישה"
הדמוקרטים בקונגרס הודיעו כי יחקרו את מאמצי הממשל לקדם בניית כורים גרעיניים במזה"ת - למרות אזהרות מפני חוקיות המהלך: "נבדוק אם הדבר מנוגד לאינטרסים האמריקניים"
מחוקקים דמוקרטים בבית הנבחרים הזהירו אתמול (ג') כי ייתכן שממשל טראמפ "נחפז" להעביר טכנולוגיית גרעין רגישה לסעודיה, והודיעו כי יפתחו בחקירה כדי לקבוע אם בכירים בממשל הפרו את החוק כדי לקדם זאת.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בדו"ח שפרסמה ועדת הפיקוח והרפורמה של בית הנבחרים, נטען כי היועץ לביטחון לאומי לשעבר מייקל פלין ובכירים אחרים שיתפו פעולה עם חברות אמריקניות וניסו לקדם תוכנית, בשווי מיליארדי דולרים, לבניית עשרות כורים גרעיניים בסעודיה ובמדינות אחרות במזרח התיכון.
המאמצים, נכתב בדו"ח, החלו עוד לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד ונמשכו גם לאחר השבעתו - למרות אזהרות חוזרות ונשנות של אנשי המועצה לביטחון לאומי לפיהן הניסיון לזרז את תהליך אישור ההצעה עלול להיות לא-חוקי.
"הוועדה פותחת בחקירה כדי לקבוע אם הפעולות אותן מנסה ממשל טראמפ ליישם תואמות את האינטרסים של ארה"ב, או לחלופין, משרתות את אלו שירוויחו מהן כספית", נכתב בדו"ח.
עוד נכתב כי "החקירה היא קריטית במיוחד לאור העובדה שנראה כי נמשכים מאמצי הממשל להעביר מידע רגיש על טכנולוגיית הגרעין האמריקנית לסעודיה". הדו"ח פורסם ברקע כוונתם של הדמוקרטים, שהשיגו שליטה על בית הנבחרים בבחירות האמצע בשנה שעברה, להרחיב את החקירות נגד טראמפ.
"איש נלוז, IQ נמוך": אויבי טראמפ ינהלו חקירות נגדו
בדו"ח מצוין כי ניסיונו של פלין לקדם את התוכנית, כבר בשבוע הראשון של הממשל, נחסם על ידי היועץ המשפטי של המועצה לביטחון לאומי בעקבות חשש לניגוד עניינים. זאת, כיוון שטרם כניסתו של פלין לתפקיד היועץ לביטחון לאומי, ממנו פוטר תוך זמן קצר, הוא ייעץ לחברות שקידמו את התוכנית.
עם זאת, טענו הדמוקרטים בדו"ח, מאמצי הממשל בתחום נמשכים כאמור גם היום. הדו"ח ציטט דיווח באתר החדשות Axios לפיו הנשיא טראמפ נפגש בשבוע שעבר עם נציגים של החברות בחדר הסגלגל ודן עימם בנושא.
בנוסף, חתנו ויועצו הבכיר של טראמפ, ג'ארד קושנר, יצא בהמשך החודש לכמה מדינות במזרח התיכון, כדי לקדם את המרכיב הכלכלי של תוכנית השלום האמריקנית בין ישראל לפלסטינים. בסוכנות הידיעות AP נכתב כי ייתכן שבמסגרת הביקור הוא ידון גם בהצעות כלכליות הנוגעות לסעודיה.
יו"ר הוועדה שפרסמה את הדו"ח, הדמוקרט אלייזה קמינגס, אמר כי ביקש מהבית הלבן להעביר לרשות הוועדה מסמכים הנוגעים לשתי פגישות שקיים קושנר, חודשיים לאחר תחילת הכהונה של טראמפ, עם מוחמד בן סלמאן. בן סלמאן מונה זמן קצר לאחר מכן ליורש העצר הסעודי.
סעודיה טוענת כי היא רוצה לפתח כור גרעיני כדי לגוון את מקורות האנרגיה שלה. עם זאת, בדו"ח נכתב כי ייתכן שהמידע שהממשל רוצה להעביר לסעודיה יאפשר לה לפתח נשק גרעיני. בעבר ריאד איימה לעשות כן - אם איראן תפתח נשק כזה.
מחוקקים בארה"ב, בהם גם רפובליקנים, מודאגים מהיחסים הקרובים של הממשל עם סעודיה. טראמפ רואה בממלכה מרכיב חשוב בניסיונו לבודד את איראן. כחלק ממדיניות זו, הוא דחה את הביקורת שהוטחה בה בעקבות רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י ומעורבותה במלחמה בתימן.
"תוכנית מרשל של המזרח התיכון"
לפי התוכנית, המוצגת באתר איגוד חברות הטכנולוגיה שמקדם את התוכנית, IP3 International, החברות יבנו עשרות כורים גרעיניים בסעודיה, מצרים, ובעלות ברית ערביות אחרות של ארה"ב. הפרויקט, נטען, יסייע להגביר את ההשפעה האמריקנית במזרח התיכון ובמקביל יגביר את שיתוף הפעולה האזורי והיציבות הפוליטית בו.
פלין, גנרל לשעבר בצבא, קידם את התוכנית כבר בשנת 2015, ונסע פעמיים באותה שנה לסעודיה. הוא נרשם כיועץ ל-IP3 בשנת 2016, אז עבד בקמפיין הבחירות של טראמפ ובהמשך בצוות המעבר הנשיאותי שלו אחרי הניצחון בבחירות.
גורם המעורה בנושא ציין כי ניסיונו של פלין לקדם את התוכנית נבדק באופן "יסודי" על ידי התובע המיוחד רוברט מולר, שחוקר את ההתערבות הרוסית בבחירות האמריקניות. לדבריו, מולר לא הצביע על כך שהדבר בעייתי מבחינה חוקית. פלין, כאמור, פוטר זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד והורשע בדצמבר 2017 כי שיקר ל-FBI על קשריו עם הרוסים.
בדו"ח מצוין כי המאמצים של איגוד החברות לקדם את התוכנית נמשכו גם לאחר פיטוריו של פלין. האיגוד הוקם, בין היתר, על ידי גנרלים לשעבר בצבא האמריקני. אחד מ"חושפי השחיתויות" שעל עדויותיהם נסמך הדו"ח, אמר כי התוכנית הייתה "מזימה של הגנרלים האלה לעשות כסף".
אדם נוסף שנטען כי ניסה לקדם את התוכנית הוא יו"ר ועדת ההשבעה של טראמפ, טום באראק. לדו"ח צורפה טיוטה של צו נשיאותי, שאמור היה להטיל על באראק את האחריות ליישום הפרויקט. בניסיון לקדמו באראק כתב מסמך המכונה "תוכנית מרשל למזרח התיכון של ממשל טראמפ". המסמך נשלח על-ידי איגוד החברות לאנשי המועצה לביטחון לאומי במרץ 2017.
בדו"ח נכתב עוד כי לפי העדויות שהגיעו לידי הוועדה, הבכירים התעלמו מעצותיהם של "יועצי אתיקה בבית הלבן ששוב ושוב הורו, ללא הצלחה, לבכירים בממשל טראמפ להפסיק את מאמציהם". הבית הלבן, פלין, ואיגוד החברות IP3 טרם הגיבו לטענות שעלו בדו"ח.