חוקרים גילו לראשונה כי גורי קופי חרומף זהובים שינקו ממספר נקבות בלהקה, הצליחו לשרוד את החורפים הקשים בסין. גוזל עיט ניצי נדיר בקע בחי בר כרמל, ארבעה מגלנים מצוייצים צפוניים נדירים עברו מלונדון לספרד לקראת השבה לטבע, צב גילדי הגיע לביקור מול חופי אשקלון ונחש מבוהל התגלה בשירותים בבריטניה
חוקרים שעקבו במשך חמש שנים אחרי להקות של קופים מסוג חרומף זהובים בשמורת טבע במרכז סין, גילו לראשונה כי הנקבות לוקחות חלק בהנקה קבוצתית.
קופי חרומף זהובים בסין(צילום: Zuofu Xiang)
זו הפעם הראשונה בה מתועדת תופעת ההנקה הקבוצתית בקופים הללו, הנחשבים לקופים של העולם הישן. החוקרים טוענים כי מדובר בתופעה הדדית שמתרחשת בקרב הנקבות וכ-90 אחוז מהן הניקו גור של נקבה אחרת, אם אותה נקבה הניקה את הגור שלהן בעבר.
ההנקה גובה משאבי אנרגיה רבים מכל נקבה. הקופים הללו חיים באזורים הרריים גבוהים ובתנאי מזג אוויר קרים בהם החורף נמשך כחמישה חודשים, כך שישנם שינויים גדולים בזמינות המזון בטבע.
קופי חרומף זהובים בסין(צילום: Zuofu Xiang)
הקופים נצפו במהלך חמש עונות של רבייה והמלטות. 87 אחוז מהנקבות לקחו חלק בהנקה הקבוצית. על פי החוקרים, 40 מתוך 46 גורים ינקו יותר מנקבה אחת או יותר שלא הייתה האם הביולוגית שלהם. 22 מהם ינקו מיותר משתי נקבות. להנקה חשיבות מכרעת בשרידות הגורים בשלושת החודשים הראשונים לחייהם. ארבעה מתוך שישה גורים שלא ינקו מנקבה נוספת מתו במהלך החורף, כאשר רק שישה גורים מתו מתוך 40 הקופים שהונקו באופן קבוצתי.
קופי חרומף זהובים בסין(צילום: shutterstock)
לרשת החברתית השפעה רבה על התנהגות הנקבות בלהקה, כשעיקר המשתתפות הן הסבתות או הדודות שלוקחות חלק בהנקה. 90 אחוז מהנקבות שלקחו חלק בהנקה הקבוצתית ימשיכו לעשות זאת גם בשנה לאחר מכן עבור אותן נקבות שסייעו להן בהנקה הקודמת. הקופים הללו מצויים אך ורק בסין והם בסכנת הכחדה. מספרם הוערך לפני כ-11 שנה בכ-10 אלפים פרטים בלבד.
העיט הניצי הוא עוף דורס גדול ממשפחת הנציים המקנן באזורים בדרום אירופה, אפריקה דרומית וצפונית לסהרה במזרח התיכון, כולל ישראל. בעקבות סקרי מעקב אחרי קינון של העיטים הניציים בחבל המדברי בישראל מאז שנות ה-70, עולה כי כיום נותרו פחות מ-15 זוגות של עיט ניצי המקנן בישראל.
בשנים האחרונות הוקם גרעין רבייה על ידי רשות הטבע והגנים במסגרת פרויקט "פורשים כנף" בשיתוף של חברת החשמל, החברה להגנת הטבע ורשות הטבע והגנים. מטרת הפרויקט היא לשקם את אוכלוסיית העיט הניצי בחבל הים התיכוני של ישראל.
גוזל עיט ניצי בחי בר כרמל אחרי הבקיעה(צילום: גבי לבל, שמורת חי בר כרמל רשות הטבע והגנים | מצלמות פרויקט פורשים כנף)
ביצה שהטילה אחת הנקבות המשתתפות בפרויקט, הועברה להדגרה מלאכותית בחי בר. הלילה (ב') בקע הגוזל הראשון לעונה ומשקלו כ-70 גרם. לעוף הדורס עוד צפויה דרך ארוכה עד שישוב לטבע. רק לאחר כחמישה חודשים הוא יועבר לכלוב איקלום בצפון ולאחר שייבדק כי הוא מצליח לעוף היטב ולתפוס את הטרף בכוחות עצמו, הוא יושב בחזרה לטבע.
בעולם מוערך מספרם במספר אלפים בלבד. אחד האיומים המרכזיים של העופות הדורסים במהלך נדידתם הוא ירי. העיטים סובלים בשנים האחרונות מירידה במספרם עקב התחשמלות, הרעלות ושימוש בחומרי הדברה, הרעלות עופרת שמקורן באכילת עופות דורסים שנורו על ידי ציידים וציד. כמו כן, קנים רבים נחמסים על ידי האדם למטרות סחר וגידול פרטי.
צילום: גיא לוויאן, ברשות הטבע והגנים, עריכה: ארז ארליכמן
X
צילום: גיא לוויאן, ברשות הטבע והגנים, עריכה: ארז ארליכמן
צב גילדי ענק ונדיר נצפה החודש מול חופי אשקלון. במהלך סיור הפקחים גיא לוויאן ואביתר בן אבי מהיחידה הימית של רשות הטבע והגנים עם חגי נויברגר מאגף הדיג, הם הבחינו בצב ים. בתחילה שיערו כי מדובר בצב ים חום, אך כשהתקרבו, הבחינו כי מדובר בצב גילדי ענק.
"זו הייתה התרגשות מטורפת מאחר ומדובר בצב ים נדיר", סיפר הפקח לוויאן. לדבריו, הצב צלל במהירות ונעלם. הצב שב לאחר מספר דקות ועלה אל פני המים כדי לנשום. "ראינו אותו אוכל מדוזה שזה האוכל שהוא אוכל בים, לכן חשוב להקפיד לא להשליך שקיות ניילון לים. הן נראות לצבים כמו מדוזות, נתקעות במערכת העיכול של הצבים והם מתים".
צב גילדי(צילום: גיא לוויאן, רשות הטבע והגנים)
הצב הגילדי נחשב לצב הים הגדול ביותר בעולם. הזוחל הכבד מגיע למשקל של 300-900 ק"ג. למרות משקלו הכבד, הוא נחשב לשחיין מהיר וניזון מפלנקטון, אצות ומדוזות. בישראל תועדו מאז שנות ה-50 עשרות תצפיות בלבד בצבי הים הגדולים בים התיכון ובמפרץ אילת. בדומה לשאר מיני הזוחלים הימיים, כדוגמת צבי הים החומים והירוקים, גם צב הים הגילדי נתון לאיומים רבים בטבע כתוצאה מציד בלתי חוקי, ביזת קינים בחופי הים, מפגשים קטלניים עם סירות ורשתות דייגים וזיהומים ימיים - בעיקר אשפה כמו שקיות פלסטיק שנראות במים כמו מדוזות.
בגן החיות של האגודה הזואולוגית בלונדון לוקחים חלק בפרויקט הרבייה של העופות המדבריים הנדירים. ארבעה פרטים שבקעו בלונדון, הוטסו לאחרונה לספרד וישוחררו בקרוב לטבע, במטרה להשיב מחדש לטבע את המגלנים שהיו נפוצים בעבר באירופה, בצפון אפריקה ובמזרח התיכון.
מגלן צפוני בגן החיות בלונדון(צילום: ZSL London Zoo)
המגלנים אמורים להשתחרר בדרום ספרד בימים הקרובים. ארבעת הצעירים, איריס, אינדיגו, איגור ואיבן, שנקראו על שם המטפלים, יצטרכו למגלנים נוספים שהגיעו מגני חיות מרחבי אירופה במטרה להשיבם בהדרגה באזור חקלאי עצום בו ישנם מקורות מים וצמחייה מתאימה לעופות הללו, תוך מעקב צמוד על הסתגלותם למצוא מזון בכוחות עצמם
מגלן צפוני בגן החיות בלונדון(צילום: ZSL London Zoo)
פול אטקין, מטפל בציפורים בגן החיות ציין כי מדובר בהתרגשות גדולה לסייע למין הנדיר, במסגרת פרויקט שהחל בשנת 2004. "אנחנו מקווים שהם יתרבו גם בטבע, ויבטיחו את עתידו של המין".
על פי הערכות בין 500 ל-600 מגלנים מצוייצים צפוניים שורדים כיום בטבע, לאחר שמספרם צנח במאות השנים האחרונות עקב ציד, הרעלות ופגיעה בבתי הגידול שלהם. כיום ישנה אוכלוסיה של כמה מאות פרטים המתרבה במרוקו בטבע וישנם פרטים גם בטורקיה, סוריה ובמספר מדינות באירופה ובאפריקה. בישראל קיים גרעין רבייה קטן של מגלנים מצוייצים צפונים בגן הזואולוגי של אוניברסיטת תל אביב.
מגלן צפוני בגן החיות בלונדון(צילום: ZSL London Zoo)
פקח האגודה המלכותית למניעת התאכזרות בבעלי חיים הוזעק על ידי בעלי בית בפרבר עירוני, מזרחית ללונדון, לאחר שמצאו נחש כרכן בחדר האמבטיה. הנחש הפיל בשוגג את אחד הנרות שהיו בחדר והרעש משך את תשומת הלב של הבעלים שנכנסונ לחדר והופתעו לגלות זוחל באורך של מטר וכ-20 ס"מ.
הנחש שמצא מקום מסתור במיכל ההדחה בשירותים, נצבע מעל בכחול מחומר לחיטוי האסלה ונתפס בשלום. הוא הועבר לבית חולים לחיות בר מקומי במטרה לבדוק האם בלע חלק מהנוזלים הכימיים בשירותים.
נחש בשירותים בבריטניה(צילום: RSPCA UK)
על פי הערכה, מדובר בנחש מחמד לא ארסי שברח לבעליו ומצא מקום מפלט בבית שהיה בהליכי שיפוץ.
סואה, גורת למור סיפאקה, נולדה לפני כחודשיים וחצי בגן החיות במזרח צרפת מתכרבלת עם בובה.
למורי הסיפאקה נחשבים בסכנת הכחדה במדגסקר, המקום היחיד בעולם בו הם מצויים בטבע. אובדן שטחי מחייה בעקבות כריתת עצים מאסיבית לטובת תעשיית העצים, התרחבות שטחים חקלאיים על חשבון היערות, גורמים לפיזור ופגיעה קשה באוכלוסיית הלמורים באי. בגני חיות בעולם מרבים את הלמורים ובשנת 2018 חיים כיום בשבעה גני חיות כ-20 פרטים בלבד, מתוכם שבע נקבות.
צפרדע זעירה מסוג young Malayan horned frog בגן חיות בסינגפור, הלוקח חלק ברבייה של דו חיים בסכנת הכחדה.
(צילום: AFP / Roslan RAHMAN)
וויזדום (חוכמה), נקבת אלבטרוס נצחי, בת 68, נחשבת לעוף הימי הקשיש בעולם שעדיין מתרבה בהצלחה במקלט לחיות בר באטול מידווי בארצות הברית. על פי רשות הטבע והמדגה בארה"ב הברית, בתחילת החודש בקע הגוזל ה-36 של וויזדום והיא מוכרת לרשויות מאז שנות ה-50 .
נקבת אלבטרוס נצחי בהוואי(צילום: Bob Peyton/U.S. Fish and Wildlife Service via AP)
הדבורה הגדולה בעולם התגלתה מחדש באזור אינדונזיה לאחר שנצפתה לאחרונה לפני כ-40 שנה. דבורת הענק ע"ש וולאס, זכתה לשמה לאחר שהתגלתה במאה ה-19 על ידי החוקר הבריטי אלפרט ראסל וולאס.
דבורת ענק באינדונזיה(צילום: AFP / Global Wildlife Conservation / CLAY BOLT)
הדבורה הגדולה נצפתה לאחרונה רק בשנות ה-80 וזכתה לכינוי החיבה "הבולדוג המעופף". היא גדולה פי ארבעה מדבורת הדבש האירופאית ומגיעה לאורך של כארבעה ס"מ.