החללית הישראלית לירח על כן השיגור בפלורידה: "מתרגשים"
חברת spaceX, שתשגר לפנות בוקר את החללית הישראלית לחלל, פרסמה תמונה של המשגר בקייפ קנוורל. מייסדי SpaceIL לא מסתירים את ההתרגשות: "מחזיקים אצבעות לחללית בדרכה". ynet יעביר בשידור חי את רגעי השיגור שצפוי ב-3:45 לפנות בוקר
החלום עומד להפוך בקרוב למציאות: שמונה שנים לאחר שהועלה הרעיון לשגר חללית ישראלית לירח על-ידי קבוצה של שלושה צעירים שישבו בפאב בחולון, תשוגר לפנות בוקר בשעה 3:45 החללית "בראשית" של עמותת SpaceIL, למסע בחלל של כשמונה שבועות עד שתנחת על אדמת הירח. ynet יעביר החל מהשעה 3:30 שידור חי מאתר השיגור בקייפ קנוורל שבפלורידה, ממפעל חלל של התעשייה האווירית ביהוד, שם נבנתה החללית, וממוקדים נוספים. עם זאת, תיתכן דחייה של הרגע האחרון במועד השיגור.
יהונתן וינטראוב, אחד משלושת מייסדי SpaceIL הנמצא בפלורידה, אמר: "המשגר כבר מוכן באתר השיגור עומד עם החללית עליו, כולם מחכים ומתרגשים לקראת השיגור". כפיר דמרי, גם הוא אחד משלושת המייסדים, הוסיף: "בשמונה השנים האחרונות הבטחנו ללמעלה ממיליון תלמידים שנשגר חללית לירח - הלילה, זה קורה ואנחנו, יחד עם כל התלמידים וכל עם ישראל מחזיקים אצבעות לחללית בדרכה".
חברת spaceX של אלון מאסק, שתשגר את החללית הישראלית יחד עם לוויין תקשורת גדול מאינדונזיה, פרסמה תמונה של המשגר פאלקון 9 במתקן 40 בבסיס החלל קייפ קנוורל שבפלורידה.
לקראת השיגור הצפוי שלח באז אולדרין, האדם השני שדרך על אדמת הירח ביולי 1969, איחולי הצלחה לצוות SpaceIL. הוא כתב שישראל תהיה המדינה הרביעית שמנחיתה חללית על הירח וחתם "בהצלחה. בראשית".
If the #SpaceIL mission is successful this Thursday, Israel will become the fourth country to land an aircraft on the moon. Good luck, Beresheet! https://t.co/aO5R50eaKY
— Buzz Aldrin (@TheRealBuzz) February 20, 2019
למרות שמדובר בהישג היסטורי לאומי, המיזם התחיל כיוזמה פרטית שהגו לפני כשמונה שנים שלושת מייסדי עמותת SpaceIL יריב בש, כפיר דמרי ויהונתן ויינטראוב. השלושה נרשמו לתחרות Google Lunar XPRIZE שכללה משימת הטסת חללית אל הירח וקפיצה למרחק של 500 מטרים על אדמת הירח.
התחרות הסתיימה ללא זוכה במרץ 2018, עם זאת הודיעה SpaceIL כי היא תמשיך במשימה עם התעשייה האווירית שהייתה שותפה לפרויקט מתחילת דרכו. במהלך השנים נוספו שותפים נוספים מהמגזר הפרטי, חברות ממשלתיות ואקדמיה. מי שלקח על עצמו את ההובלה להשלמת המשימה ורואה בה כשליחות, הוא הפילנתרופ ואיש העסקים, מוריס קאהן שממן כ40 מיליון דולר ומכהן כנשיא SpaceIL.
חמישה אתגרים עיקריים למסעה של 'בראשית' אל הירח: הראשון, שלב השיגור הנחשב לעתיר סיכונים בפני עצמו. השני, איתור מיקום החללית וקיום קשר עימה בטווח הגדול עד לירח. השלישי, יכולת עמידתה של החללית בתנאים הקיצוניים בחלל, ניווט מורכב (ללא GPS) ועוד. הרביעי, שלב לכידת הירח - שלב בו החללית צריכה לעבור מהקפות של כדור הארץ להקפת הירח ולהילכד בכוח המשיכה שלו.
לצורך כך על החללית להגיע למקום הנכון, בזמן הנכון, במהירות ובכיוון המתאימים, וזאת על מנת שכח הכבידה של הירח ילכוד אותה אל מסלול היקפי ולא במסלול התרסקות. האתגר האחרון הינו האתגר המורכב ביותר - נחיתה רכה על אדמת הירח. מועד הנחיתה המתוכנן הוא בעוד כ-8 שבועות - ב-11 באפריל 2019.