הנשים, הגנרלים והעיתונאים: ניתוח הרשימות לכנסת
רק שתי נשים הוצבו בעשירייה הראשונה של כחול לבן והליכוד - ומספרן הכולל בכנסת הבאה צפוי לרדת. באיזו מפלגה חצי מהמועמדים הם מהפריפריה, כמה חברים בקהילה הגאה צפויים להגיע למליאה ומיהם הטייסים שבדרך לכנסת?
הרשימות לכנסת ה-21 נסגרו אמש (ה') זמן קצר לפני חצות. עכשיו, כמה שעות אחרי שאחרונת הרשימות הוגשה, הגיע הזמן לנתח ולבדוק - מי נתן ייצוג שווה בין נשים לגברים במקומות הריאליים, מי הכניס יותר מועמדים מהפריפריה וכמה אנשי כוחות הביטחון, עיתונאים והומואים צפויים להגיע לכנסת?
כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
לצורך חישוב המקומות הריאליים נעזרנו בסקר "ידיעות אחרונות" שפורסם הבוקר, וכן בסקרים האחרונים שפורסמו בערוצי הטלוויזיה השונים. הנתונים מתייחסים למקומות הריאליים שכל מפלגה יכולה לקבל.
אחת הסוגיות שעוררו ביקורת על הרשימות שהוגשו היה ייצוג הנשים ברשימות, או ליתר דיוק, היעדר נשים ברשימות. הרשימות שמובילות את ייצוג הנשים במקומות הריאליים הן "גשר" של אורלי לוי-אבקסיס ו"הימין החדש" של נפתלי בנט ואיילת שקד - עם נשים בחצי מהמקומות הריאליים ברשימה.
אחריהן נמצאות כולנו ומרצ עם 40% מהמקומות הריאליים שאוישו על ידי נשים, והעבודה עם 37%. מרצ וגשר הן היחידות שאותן מובילות נשים - תמר זנדברג ולוי-אבקסיס. בתחתית הרשימה נמצאות המפלגות החרדיות שאף אישה לא רצה במסגרתן, וגם ישראל ביתנו וחד"ש-תע"ל ששיבצו נשים רק בחמישית מהמקומות הריאליים. באיחוד מפלגות הימין אין אף אישה בחמישייה הראשונה - מספר המנדטים שקיבלה בסקר "ידיעות אחרונות".
מספר הנשים הגבוה ביותר להיכנס לכנסת הוא בכחול לבן, הרשימה המאוחדת של בני גנץ ויאיר לפיד. שם שובצו במקומות הריאליים עשר נשים, אך רק שתיים מהן נמצאות בעשירייה הראשונה ואף אחת בחמישייה. אחר כך הליכוד עם שבע נשים במקומות ריאליים וגם שם רק שתיים בעשירייה הראשונה. בסך הכול, אם הבחירות היו נערכות היום היה מספר חברות הכנסת 30 בלבד - לעומת 35 כיום.
הרשימה עם מספר יוצאי עדות המזרח הגבוה ביותר היא כמובן ש"ס, ששמה המלא הוא "התאחדות הספרדים שומרי תורה". כל חברי המפלגה הם יוצאי עדות המזרח, ובמקביל, הרשימה עם אפס נוכחות של מועמדים ממוצא מזרחי היא יהדות התורה - שמאגדת את פלגים האשכנזיים בציבור החרדי.
מעבר לכך, מחצית מהמועמדים במקומות הריאליים ברשימות הימין החדש, איחוד מפלגות הימין וגשר הם ממוצא מזרחי. 40% מהרשימות של כולנו והליכוד הם יוצאי עדות המזרח, אצל העבודה וכחול לבן האחוזים הם 37.5% ו-27.78% בהתאמה. הכי הרבה יוצאי עדות המזרח צפויים להיכנס מהליכוד ומרשימת כחול לבן - 12 ו-10 מועמדים בהתאמה לפי הסקרים האחרונים.
שאלה נוספת שעולה לא פעם היא עד כמה הרשימות מחוברות לכלל הציבור - גם לאלה שנמצאים בפריפריה. ההגדרה שהשתמשנו בה לפריפריה היא מצפון לחדרה, מדרום לגדרה, לא כולל ירושלים ויהודה ושומרון. פרט למפלגות הערביות (שם יותר מ-70% הם מהפריפריה), המובילה במדד זה היא מפלגת גשר, שם נמצאים במחצית מהמקומות הריאליים תושבי הפריפריה.
המפלגות הבאות בתור בדירוג הן כולנו ומרצ - עם 40% מהמקומות הריאליים שאוישו על ידי תושבי הפריפריה. אחר כך מפלגת העבודה עם 37.5% וכן איחוד מפלגות הימין וש"ס, שאצלן שליש מהמקומות הריאליים אוישו על ידי תושבי הפריפריה. בקרב מפלגות יהדות התורה, ישראל ביתנו והימין החדש אין אף תושב פריפריה במקומות הריאליים.
לפי הסקר הבוקר, כשליש מחברי הכנסת הבאים יהיו דתיים וחרדים. בש"ס, ביהדות התורה ובאיחוד מפלגות הימין כל המועמדים הם חובשי כיפה, בימין החדש רק מחצית מששת המקומות הראשונים הם דתיים. בליכוד 17% דתיים בין המקומות הריאליים, בכחול לבן 8% ובכלל זאת החרדית הראשונה שצפויה להגיע למשכן - עמר ינקלביץ'. בעבודה, בישראל ביתנו, בכולנו ובמרצ אין דתיים במקומות ריאליים.
בכנסת ה-20 נמצאים שני חברים בקהילה הגאה - ח"כ איציק שמולי ממפלגת העבודה וח"כ אמיר אוחנה מהליכוד. לפי הסקרים הם צפויים לשוב למליאה, ביחד עם שלושה נציגים אחרים, שלושתם מהרשימה המאוחדת של גנץ-לפיד - עידן רול (בן זוגו של הראל סקעת), איתן גינזבורג, ראש העיר רעננה לשעבר, ויוראי להב הרצנו.
בימין מתחו ביקורת על אותה מפלגה מאוחדת והיא כונתה בין היתר "מפלגת הגנרלים". בין ארבעת מוביליה נמצאים שלושה רמטכ"לים לשעבר - בני גנץ, משה (בוגי) יעלון וגבי אשכנזי - ובמקומות הריאליים עוד חמישה בכירים בכוחות הביטחון לשעבר: האלופה במיל' אורנה ברביבאי, אלוף במיל' אלעזר שטרן, ניצב בדימוס מיקי לוי, המשנה ראש המוסד לשעבר רם בר ברק וניצב בדימוס יואב סגלוביץ'.
לעומת השמונה של כחול לבן, בליכוד שלושה בכירים לשעבר בכוחות הביטחון - תא"ל במיל' מירי רגב, אלוף במיל' יואב גלנט וראש השב"כ לשעבר אבי דיכטר - וכן סא"ל במיל' יואב קיש, טייס F-16 בעברו. הביטחוניסטים של העבודה הם אלוף במיל' טל רוסו ואל"מ במיל' עמר בר לב וגם בשתי מפלגות הימין - הימין החדש של נפתלי בנט ואיילת שקד ואיחוד מפלגות הימין - יש ביטחוניסטים במקום ריאליים. אצל בנט ושקד זה טייס הקרב אל"מ במיל' מתן כהנא ואילו במפלגה השנייה זה היו"ר, תא"ל במיל' רפי פרץ - הרב הצבאי לשעבר וטייס מסוקים בעברו - ואל"מ במיל' מוטי יוגב.
בכנסת ה-21 צפוי להיות ייצוג מינימלי לעולים. פרט ליו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ברביעייה הראשונה עוד עולה אחד מישראל מחבר העמים (יבגני סובה) ומלבדם צפויים עוד ארבעה נציגים בלבד לעלייה הרוסית. שניים מהם ממפלגת השלטון הנוכחית - יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין והשר זאב אלקין, עוד אחת מכולנו (טלי פלוסקוב) ועוד אחד מכחול לבן (יואל רזבוזוב). שני עולים מאתיופיה נמצאים במקומות ריאליים, שניהם בכחול לבן (פנינה תמנו שטה וגדי יברקן), ובימין החדש עולה ותיקה מארצות הברית - קרוליין גליק.
המיעוטים ייוצגו כצפוי בעיקר על ידי המפלגות הערביות - חד"ש-תע"ל בהנהגה משותפת של איימן עודה ואחמד טיבי ובל"ד-רע"ם. מלבדם, רדיר מריח נמצאת ברשימת כחול לבן ועיסאווי פריג' במרצ. עלי סלאלחה, מנהל בית הספר המצליח בבית ג'אן, נמצא במקום החמישי והספק ריאלי במרצ.
מספר העיתונאים בכנסת צפוי לגדול במעט, בעיקר הודות למצטרפים ולמצטרפות לכחול לבן. מגישות החדשות מיקי חיימוביץ' ורדיר מריח הוצבו במקומות ריאליים, לצד יועז הנדל ועפר שלח. שלי יחימוביץ' ומרב מיכאלי יחזרו לכנסת, אם העבודה תקבל לפחות שבעה מנדטים ועיתונאים חדשים שעשויים להגיע למליאה הם סובה מישראל ביתנו וגליק מהימין החדש.
ומה לגבי ספורטאים? הג'ודוקא לשעבר רזבוזוב, איש כחול לבן, צפוי להמשיך להיות היחיד במליאה - שם יפגוש את בעלי הפועל באר שבע אלונה ברקת, מקום 3 בימין החדש. המתאבקת האולימפית אילנה קרטיש הוצבה במקום ה-15 ברשימת ישראל ביתנו ואנסטסיה גלושקוב לוונטל - שחיינית צורנית שהופיעה בשיא של 4 אולימפיאדות - היא חלק מרשימת "בהתחלה", שלא צפויה לעבור את אחוז החסימה. לכנסת שתיהן לא יגיעו.