הכנסת הבאה תהיה גאה יותר: "אנחנו לא מיוצגים בהתאם"
הכנסת ה-21 שתחל את כהונתה בעוד כמה חודשים צפויה לכלול ייצוג שיא של נבחרי ציבור להט"בים. לפי המצב המסתמן בסקרים כרגע, בין שלושה לחמישה גברים הומואים מוצהרים יכהנו כחברי כנסת. עם זאת, המתמודדים מייצגים רק אות אחת מהקשת הגאה: "גבר הומו מביא יותר קולות מאישה לסבית"
עכשיו כשנסגרו הרשימות כבר אפשר לומר: הכנסת ה-21 שתחל את כהונתה בעוד כמה חודשים, זמן קצר לאחר הבחירות הקרובות, תכלול ככל הנראה ייצוג שיא של נבחרי ציבור להט"בים. לפי המצב המסתמן בסקרים כרגע, בין שלושה לחמישה גברים הומואים מוצהרים יכהנו כחברי כנסת החל מחודש אפריל. אלא אם משהו דרמטי יטלטל את המפה הפוליטית עד הבחירות - אמיר אוחנה מהליכוד, ההומו המוצהר הראשון במפלגת ימין, ואיציק שמולי ממרומי המקום הראשון בפריימריז של העבודה, ימשיכו לכהן גם בכנסת הבאה.
כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
לצדם, ראש עיריית רעננה לשעבר, איתן גינזבורג, יחד עם עידן רול - הראשון גוייס על ידי בני גנץ והשני מטעמו של יאיר לפיד - יכנסו לבית המחוקקים משלהי המקומות ה-32 וה-34 בהתאמה ברשימה המאוחדת של מפלגת "כחול לבן" שלפי הסקרים האחרונים נחשבים למקומות ריאליים. נוסף אליהם, במקום ה-35 ברשימה המאוחדת הוצב גבר הומו נוסף - יו"ר מטה הצעירים של יש עתיד, יוראי להב הרצנו.
כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
נוסף על החמישה, מתמודדים לכנסת עוד שני גברים הומואים במקומות שאינם ריאליים או במפלגות שלא צפויות לעבור את אחוז החסימה. ברשימתה של מפלגת "אחי ישראלי" של הרבנית עדינה בר שלום, שלפי הסקרים אינה מתקרבת אל אחוז החסימה, מופיע מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב לשעבר עודד פריד במקום השישי. במרצ, מי שהייתה מזוהה במשך שנים כמפלגה שהשמיעה את קולה של הקהילה הגאה בכנסת, אין אפילו מועמד גאה אחד במקום ריאלי. מנכ"ל "שלום עכשיו" לשעבר, אבי בוסקילה, ממאוכזבי הפריימריז במפלגה, מופיע רק במקום השמיני ברשימתה לכנסת ולא צפוי לכהן בה.
אוחנה זכה לביקורת חריפה; שמולי יצא מהארון במהלך כהונתו
אוחנה, חבר הכנסת הגאה הראשון בליכוד ומייסד התא הגאה במפלגה, נכנס לכנסת העשרים לאחר התפטרותו של סילבן שלום. אוחנה נשוי ואב לתאומים. בנאומו הראשון בכנסת הוא הצהיר כי הוא "יהודי, ישראלי, מזרחי, הומו, ליכודניק, ביטחוניסט, ליברל ואיש הכלכלה החופשית".
במהלך כהונתו, אוחנה שיתף פעולה עם ארגוני הקהילה הגאה, בעיקר לצורך טיפול בבעיות נקודתיות וסיוע אל מול הבירוקרטיה הרבה במשרדי הממשלה. בין היתר, הוא סייע ותיווך בהעברת תקציבים ממשרד הרווחה לארגוני הקהילה. מנגד, למרות היותו הומו מוצהר, אוחנה סירב לתמוך בהצעות חוק שונות (שהוגשו על ידי ח"כים מהאופוזיציה) שנועדו לקדם שוויון זכויות לקהילה הגאה - וזכה בעקבות כך לביקורת חריפה בקהילה.
בעקבות משבר האימוץ, ועמדת משרד הרווחה שקבעה כי אימוץ בידי זוגות חד-מיניים יהווה העמסת מטען על ילדים, הודיע אוחנה כי לא יצביע עם הקואליציה. בשל כך, הוא הושעה מוועדת החוץ והביטחון שבה היה חבר. לצד זאת, גם מהלך זה זכה לביקורת שכן הודעתו של אוחנה הגיע זמן קצר לפני יציאת הכנסת לפגרה.
שמולי, בניגוד לאוחנה, לא נכנס לכנסת כשהוא נושא את דגל הלהט"ב על גבו. מי שהיה ממובילי המחאה החברתית של קיץ 2011 כששימש יו"ר התאחדות הסטודנטים, יצא מהארון רק במהלך כהונתו - וזאת בעקבות אירוע קשה במיוחד: בשלהי חודש יולי 2015, פחות מיממה לאחר אירוע הדקירות הקשה במצעד הגאווה בירושלים שהוביל ימים ספורים לאחר מכן למותה של שירה בנקי ז"ל, פרסם שמולי טור מיוחד ב"ידיעות אחרונות" שבו יצא מהארון.
בשנים שקדמו לכך רחשה הקהילה הגאה לאחר שפעילים מוכרים בה, דוגמת גל אוחובסקי, השמיעו ביקורת קשה על שמולי שהיה נבחר ציבור אך בחר שלא לחשוף את נטיותיו המיניות.
שמולי, שזכה לתשעה מכל 10 קולות בפריימריז של מפלגתו, נמצא כעת בלב ליבו של הליך פונדקאות, יחד עם בן זוגו ערן ופונדקאית אמריקנית. במהלך סערת הפונדקאות האחרונה בכנסת עלה שמולי לנאום, בפני ראש הממשלה במליאת הכנסת, ואמר בדמעות: "אדוני ראש הממשלה, תסתכל לי בעיניים ותגיד לי שאני לא יכול להיות אבא. למה יגאל עמיר יכול להיות אבא ואני לא?".
באופן מפתיע, שני הח"כים הגאים שכיהנו בכנסת האחרונה לא היו ממובילי מהשדולה הגאה בכנסת. השדולה, שהביאה לציון ראשון של יום הקהילה הגאה בכנסת, הוקמה ונוהלה על ידי חברות הכנסת רוזין (מרצ), מרב מיכאלי (העבודה), יעל גרמן (יש עתיד) ומירב בן ארי (כולנו).
"גבר הומו מביא יותר קולות מאישה לסבית"
דומה שמרבית המפלגות שאינן דתיות, מימין ומשמאל, הבינו שרכש להט"בי הוא תוספת כוח בקרב הקולות המתלבטים. הבעיה מתחילה בכך שלצד שיא בייצוג להט"בי, שבעת השמות שמנינו מייצגים רק אות אחת מהקשת הגאה: ה'. אלו שבעה גברים. שבעה הומואים.נשים לסביות, טרנסג'נדריות וטרנסג'נדרים, וגם ביסקסואלים לא נמצאים ברשימה הזו. אף לא אישה לסבית או טרנסית אחת מופיעה במקום ריאלי לכנסת ובכל הרשימות, גם במקומות שאינם ריאלים, קשה לראות נציגות נשית להט"בית ממשית.
אחת מאותן נשים שכן מתמודדת בבחירות, אבל במקום שאינו נחשב לריאלי היא זהורית שורק: פעילה חברתית. לסבית. דתייה. מייסדת המטה הגאה ב"יש עתיד". שורק הייתה הנציגה הלהט"בית ברשימת המפלגה בשתי מערכות הבחירות הקודמות, אך לא נכנסה לכנסת מהמקום שבו שובצה. עתה, עם גיוסו של עידן רול למפלגתה כיו"ר המטה הגאה - גבר, הומו, עורך דין במקצועו, דוגמן לשעבר, מייסד "החזית הגאה" ובן זוגו המתוקשר של הראל סקעת - נדחקה שורק לאחור, אל המקום ה-44 ברשימה המשותפת של מפלגת "כחול לבן". הרכש הלהט"בי הנוצץ תפס את מקומה.
בקהילה הגאה נשמעה ביקורת קולנית במיוחד על המהלך של לפיד. "כואב לי ומכעיס אותי לראות איך זהורית שורק נדחקה מתפקיד שנכון היה שיהיה שלה, והוחלפה על ידי עידן רול כנציג הקהילה הגאה", כתב בפייסבוק ד"ר גיל פישהוף, פעיל חברתי מוכר ששימש בעבר כמנהל מרכז ניר כץ למאבק בלהט"בופוביה. "מקומם אותי המסר הזה, שניתן להחליף אדם ברגע האחרון, מקוממת אותי גם הדחיקה הזו של אישה לטובת גבר. זה לא ראוי, בטח ממפלגה שערך של שוויון חקוק על דגלה", הוסיף פישהוף. באופן מפתיע, לפיד התייחס לפוסט בפייסבוק והשיב כך: "זהורית בירכה על המהלך, והוא נעשה בתיאום איתה. היא חברה וחלק מאיתנו".
בשיחה עם ynet, שורק לא אישרה כי בירכה על המהלך אך הודתה כי בעולם הפוליטי, היא יודעת מדוע הוא נעשה. "אני מבינה את ההשתקפות של המציאות והקהילה (הגאה) לצערי משעתקת בחירות של הקהילה הכללית", אמרה שורק. לטענתה, בדומה לחברה כולה, בקהילה הגאה יש העדפה לגברים - בדרך כלל לבנים - על פני נשים. היא הוסיפה כי בעיניה רול הוא אדם ראוי, וכי בדומה לכלל האוכלוסייה - "גבר הומו מביא יותר קולות מאישה לסבית". הפעילה הגאה אמרה כי מבחינתה המטרה היא להביא לניצחון של מפלגתה בבחירות, והיא משרתת את אותה המטרה. לצד זאת, הוסיפה שורק כי גם אם יש לה ביקורת על המהלך, היא יודעת היכן לבטא אותה: "בתוך הבית פנימה אני אומרת את מה שאני צריכה להגיד. בחוץ, לקהילה שלי, אני אומרת - אנחנו צריכים לשנות דפוסי חשיבה".
פעילה להט"בית נוספת שקיוותה לכהן בכנסת ה-21, אך לא צלחה את הליך הפריימריז במפלגתה היא ענת ניר. לסבית, יזמת תרבות, מפיקה, אשת שיווק ופעילה חברתית מוכרת בקהילה. ניר הגיעה רק למקום ה-14 בפריימריז הפתוחים של מרצ. בשבוע שעבר, דקות לפני פרסום תוצאות הפריימריז, היא אמרה בשיחה עם ynet שיש מחסור בדמויות גאות בכנסת, ובעיקר מחסור בייצוג נשי. "יש בעיית יצוג להט"בי בכנסת ישראל", קבעה ניר. "אנחנו לא מיוצגים בהתאם ליחס שלנו באוכלוסייה". היא הוסיפה כי "יש בעיה חזקה יותר של ייצוג נשים בכנסת ישראל ואני מייצגת את הציבור הזה לפני שאני להט"בית".
רק כדי לסבר את האוזן, למרות שרשימות המועמדים כבר הוגשו וועדת הבחירות המרכזית כבר סגרה את הדלתות לרישום מועמדים חדשים לכנסת ה-21, הנה שלושה שמות של להט"בים שאינם גברים הומואים, שיכלו למצוא את עצמם בכנסת - ומי יודע, אולי גם יגיעו לשם בעתיד:
הראשונה היא חן אריאלי - יו"ר האגודה למען הלהט"ב וחברת מועצת העיר תל אביב-יפו. אריאלי פעילה כבר שנים ארוכות במאבקי הקהילה. בתקופתה כיו"ר האגודה הייתה מהאנשים שהביאו לקדמת סדר היום הציבורי את נושאי המהות של הקהילה הגאה.
מועמדת אפשרית נוספת היא בל אגם - אישה טרנסג'נדרית ופעילה חברתית בולטת למען זכויות של טרנסג'נדרים ובעיקר טרנסג'נדריות. אגם זכתה בתואר "מחנכת השנה של ישראל" לאחר שהקימה פרויקט לתמיכה בנערות טרנסג'נדריות.
אפשרות נוספת היא אלישע אלכסנדר - מנכ"ל ומייסד ארגון "מעברים" של הקהילה הטרנסית ומרכז תחום טרנס במרכז הגאה בתל אביב. אלכסנדר פועל כבר כמה שנים להשמעת קולם וקולן של טרנסג'נדרים באשר הם - קבוצת האוכלוסייה המופלית והמודרת ביותר בקשת הלהט"ב.