בריטניה מסייעת לתעמולה של דעאש
ההחלטה למנוע את חזרתה של צעירה שברחה לסוריה משחקת לידי האסלאם הרדיקלי, שתמיד טען שהמערב שונא את המוסלמים החיים בקרבו
לאחרונה החליט שר הפנים של בריטניה, סג'יד ג'וויד, לשלול את האזרחות של שמימה בגום, בריטית שברחה בגיל 15 לסוריה, הצטרפה לדאעש, וכעת הביעה תקווה שיתאפשר לה לחזור לבריטניה. בגום היא לא המקרה הראשון שבו החליטה בריטניה לשלול אזרחות, אך הסיקור התקשורתי שלו זכתה לאחר שנמצאה במחנה פליטים בסוריה עוררה דיון ציבורי הן על עתידה האישי והן על התמודדות עם מקרים נוספים של בריטיות שהצטרפו לדאעש.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
שלילת אזרחותה של בגום היא חלק ממגמה רחבה יותר של התמודדות מדינות מערביות עם אזרחיהן שהצטרפו לדאעש, המתחדדת לאור קריסת שטחי השליטה של "הח'ליפות" בסוריה. בארה"ב קבע מזכיר המדינה מייק פומפיאו שהודה מות'נה, צעירה מוסלמית-אמריקנית מאלבמה שהצטרפה לדאעש, אינה אזרחית עוד ושלא תתאפשר חזרה שלה לארה"ב.
בגום הבריטית אינה דמות מעוררת אהדה: היא לא הביעה חרטה על מעשיה ואף הצדיקה את הפיגוע שביצע דאעש במנצ'סטר ב-2017 כפעולת תגמול מוצדקת על ההתקפות האוויריות של הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש בסוריה. ועדיין, שלילת אזרחות היא פעולה קיצונית, בוודאי במדינות דמוקרטיות, שהופכת אדם למשולל זכויות בעולם של מדינות-לאום. נקודה זו נכונה בוודאי במקרה של אלה הנמצאים כיום במחנה פליטים בסוריה.
ההחלטה על שלילת האזרחות של בגום, שסביר להניח שלא תהיה האחרונה, אפשרית בבריטניה במקרה שבו סבור שר הפנית שהחלטה כזו תואמת את "האינטרס הציבורי", אך היא בעייתית מבחינות רבות: במשפט הבינלאומי לא ניתן לשלול את אזרחותו של אדם שלא מחזיק אזרחות נוספת. בנוסף, שלילת אזרחות מנוגדות לשתי החלטות של האו"ם, שנועדו למנוע מצב שבו אנשים הם חסרי מדינה.
בגום מגיבה לשלילת האזרחות
ואכן, מאז פרסום ההחלטה על שלילת האזרחות של בגום מתמקד הדיון בבריטניה בחוקיותה, וסביר להניח שמשפחתה תערער על ההחלטה על בסיס זה. אך מעבר לבעייתיות מבחינת המשפט הבינלאומי, פעולה זו בעייתית מבחינת המאבק בטרור ובהשלכותיו על קהילות מוסלמיות במערב.
שלילת האזרחות מהווה ניצחון תעמולתי ממדרגה ראשונה לאסלאם הרדיקלי. דאעש ומטיפים אסלאמיסטים אחרים טוענים כבר שנים שמוסלמים לעולם לא יתקבלו במערב, ושאירופה וארה"ב הכופרות שונאות את המוסלמים החיים בקרבם. במקום זאת הציע דאעש אלטרנטיבה, בעיקר צעירים בני דור שני ושלישי באירופה: לחיות כאזרחים שווי זכויות וזקופי קומה ב"מדינה האסלאמית", חופשיים מרדיפה ואפליה.
שלילת אזרחותה של בגום – הליך שאינו אפשרי במקרה של אזרחים בריטים לבנים, ילידי בריטניה, אלא רק במקרה של אלו שנולדו במדינות אחרות – עשוי לאושש במידה רבה טענות אלו ולהוכיח את טענתם של ג'יהאדיסטים על סטנדרט כפול מצד המערב כלפי המוסלמים החיים בו.
מעבר לזה, יש לשלילת האזרחות של בגום גם אפקט "מודיעיני" שמעסיק את שירותי הביטחון בבריטניה. הישארותם של גברים ונשים הרחק באור המלחמה לא יאפשר לסוכנויות המודיעין לנטר את פעילותם ולסכל פעולות טרור עתידיות שבהן הם עלולים להיות מעורבים.
- אדם הופמן הוא דוקטורנט למדע המדינה באוניברסיטה העברית, מומחה לדאעש וחוקר בדסק לחקר רשתות מזרח תיכוניות ע"ש דורון הלפרן במרכז משה דיין שבאוניברסיטת תל אביב.
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
אדם הופמן
מומלצים