שתף קטע נבחר
הוסף כתבה

כדורגל הנשים בישראל לא מקבל שום כבוד

עד שתפיסת התרבות הספורטיבית בארץ לגבי נשים לא תשתנה, סיכויי ההצלחה שלנו להתקדם שואפים לאפס. ללא התייחסות שווה, העלאת תקציבים ושיפוט הוגן, הכדורגל הנשי הישראלי לא יוכל לצעוד למקום שבו הוא יכול וראוי להיות, ספורט מוביל בישראל מבחינה מספרית והישגית

רבע גמר גביע המדינה בכדורגל לנשים, שנערך לפני שבועיים באצטדיון וסרמיל בבאר שב,ע הפך מבלי להתכוון לנקודת רתיחה בספורט הנשי הישראלי. הדיון שהוצת בעקבותיו שופך אור על המחדלים הרבים והליקויים העמוקים שמאפיינים את הליגה בשנים האחרונות. מתקנים לא ראויים, חוסר עניין כללי, שופטים חסרי ניסיון, פערים עצומים בחלוקת משאבים ויחס לא שוויוני של המדינה הם רק חלק מהבעיות הקיימות.

 

כמה צופים היו בבאר שבע בזמן משחק רבע גמר הגביע בין אס"א תל אביב להפועל באר שבע? התשובה היא בוודאי לא 48,121, שהוא מספר השיא של אוהדי הכדורגל שהצטופפו בקור של ינואר האחרון באיצטדיון סן מאמס בספרד, וראו את קבוצת הנשים של אתלטיק בילבאו מפסידה לאתלטיקו מדריד ברבע גמר גביע המלכה. העניין העולמי הגובר בכדורגל נשים לא הגיע עדיין בישראל, וחבל שכך. דווקא בתקופה מופלאה, בה הכדורגל המקומי בפריחה, ליגת העל מספקת קרב מותח והמרדף לאליפות פתוח מתמיד, משהו עדיין מקרטע. האוהדים לא מגיעים למשחקים, אין סיקור תקשורתי משמעותי, והיחס לליגה מושפע בהתאם.

 

אס"א ת"א מול קריית גת (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
אס"א ת"א מול קריית גת(צילום: עוז מועלם)

 

תנאיו המחפירים של וסרמיל ההיסטורי והרעוע נתנו את האות לפרוץ המלחמה, אך הם רק סימפטומים קוסמטיים חיצוניים לבעיות העמוקות יותר. מבחינת רוב הפרמטרים הבירוקרטיים, ובוודאי לא המקצועיים, ליגת העל לנשים אינה מתוקצבת בהתאם, ונתפסת כליגה נמוכה וחובבנית על ידי רוב בעלי התפקידים בענף ובתחום.  בכל תחומי הספורט התחרותיים באשר הם, קיימת זכות בסיסית אחת טהורה - שיפוט תקין ומקצועי. איגוד השופטים בוחר במודע שלא לייחס את אותה חשיבות לליגת העל לנשים כמו לליגות הגברים הראשונות, שכן רובם המוחלט של השופטים שנשלחים למשחקים אלו הם בעלי ניסיון מועט, אינם שולטים במשחק ובעיקר לא שמים לב לפרטים חשובים.

 

שופט בליגת העל לגברים יקבל בממוצע 2,000 שקל למשחק, בעוד שופט בליגות החובבניות, בהן ליגת העל לנשים, ירוויח רק 250 שקל ברוטו למשחק. מדוע שכר השופטים במשחקי הנשים נקבע מראש ונשאר קבוע, ולא על פי הדרג המקצועי שלו? החלטה זו מנציחה את העובדה ששום שופט בכיר לא יבחר מרצונו החופשי לקחת חלק בזה.

 

גורם בענף מספר: "בשבועות האחרונים אנחנו חווים את בעיית השיפוט על בשרנו. מזה מספר משחקים משובצים שופטים שאין להם את הניסיון המתאים לשפוט בליגות בוגרים/בוגרות בהן כל החלטה של שופט, מנהל, מאמן ושחקנית, יכולים להשפיע על שארית העונה וזהות האלופה. האם בליגות הגברים ישלחו שופטים ללא ניסיון מתאים למשחקים מכריעים וקשים לשיפוט?"

 

ישראל צריכה להתחיל ליישר קו עם הקדמה העולמית ולשים לנגד עיניה את המטרה הכללית של קידום ענף הכדורגל הנשי. ראשית, אפשר וצריך להתחיל בתיקון האפלייה בתחומי השיפוט והיחס מההתאחדות ואגפיה. שנית, החשיפה התקשורתית והציבורית חייבת לגדול. המשחקים צריכים להיות משודרים ולקבל כיסוי רחב יותר. גם אם מעמד כדורגל הנשים בישראל הוא נושא שנוי במחלוקת, ראוי שיקבל את הכבוד המגיע לו.  מועדוני כדורגל הנשים עושים את מירב המאמצים, משקיעים משאבים רבים ונותנים מזמנם על מנת להצעיד את הענף קדימה. כל אלה לא יהיו שווים כלום ללא התמיכה המלאה והאמיתית, היחס והרצון של ההתאחדות לכדורגל לקידום הענף.

 

עד שתפיסת התרבות הספורטיבית בארץ לגבי נשים לא תשתנה, סיכויי ההצלחה שלנו להתקדם שואפים לאפס. ללא התייחסות שווה, העלאת תקציבים ושיפוט הוגן, הכדורגל הנשי הישראלי לא יוכל לצעוד למקום שבו הוא יכול וראוי להיות, ספורט מוביל בישראל מבחינה מספרית והישגית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
נבחרת הנשים
צילום: אורן אהרוני
מומלצים