פייסבוק מחסלת את אפליקציית אונאבו הישראלית
בעקבות הביקורת על אפליקציית ה-VPN, ששימשה לאיסוף מידע על משתמשים, פייסבוק מסירה אותה באופן יזום גם מחנות האפליקציות של גוגל ומגבילה את תוכנית המחקר שלה
אפליקציות המעקב של פייסבוק יוצאות משימוש: לאחר שנחשף כי פייסבוק הפעילה אפליקציית מחקר ששאבה מידע נרחב על משמשים צעירים בתמורה ל-20 דולר בחודש, ושהתבססה על הקוד של אפליקציית ה-VPN אונאבו שפותחה בישראל, החברה מפסיקה את פעילות האפליקציה באופן יזום ומסירה אותה מהחנות של גוגל.
בחודש שעבר נחשף ב-TechCrunch כי פייסבוק הפעילה אפליקציה בשם Facebook Research, שהייתה נגישה למשתמשי iOS מהדלת האחורית - כלומר באמצעות הרשאות להפצת אפליקציות פנימיות לעובדים, שאפל העניקה לפייסבוק - כפי שהיא עושה גם עבור חברות אחרות.
האפליקציה היא חלק מתוכנית מחקר משתמשים של פייסבוק, והיא העניקה גישה כמעט לכל פרט מידע על גבי המכשיר - כולל לשיחות והודעות, זאת בתמורה ל-20 דולר בחודש. האפליקציה הייתה בשימוש בעיקר בקרב בני נוער, והגיוס למערך המחקר נעשה בהזמנה בלבד. בפועל פייסבוק השתמשה באפליקציה הזו כדי להבין לעומק דפוסי שימוש והתנהגויות של משתמשים צעירים בסמארטפון.
הקוד שעליו מבוססת אפליקציית המחקר שואב בחלקו מאפליקציה אחרת של פייסבוק - אונאבו, שירות VPN שפותח בישראל ונרכש על ידי פייסבוק בשנת 2013 בכ-150 מיליון דולר. אונאבו היוותה את הבסיס להקמת מרכז הפיתוח של פייסבוק בישראל. שירות ה-VPN נחשב בעצמו שנוי במחלוקת: מדובר באפליקציה שנועדה לחסוך בתעבורת נתונים סלולרית, אך ברקע היא אגרה מידע על דפוסי שימוש בסמארטפון. לפני כשנה החליטה אפל להסיר את האפליקציה מהחנות הרשמית, בטענה כי היא מפרה את מדיניות הפרטיות שלה ושואבת קצת יותר מדי מידע על משתמשים.
בתגובה לביקורת, פייסבוק הודיעה כי אפליקציית ה-VPN אונאבו הוסרה מהחנות של גוגל באופן יזום, וכי היא תמשיך לפעול עבור משתמשים קיימים לתקופה קצרה נוספת. מערך המחקר של פייסבוק הפסיק אף הוא לגייס משתמשים עבור אפליקציית Facebook Research, אולם האפליקציה עדיין זמינה בחנות פלייסטור של גוגל. הרשת החברתית טוענת כי בכוונתה לחדד נהלים סביב השימוש באפליקציית המחקר שלה, וכי בכל מקרה היא תפעל כדי להבהיר למשתמשים שבוחרים לקחת חלק במחקרים עתידיים, את ההשלכות הנוגעות להפרת פרטיותם בצורה מעמיקה יותר.