שתף קטע נבחר

 

במקום אמריקה: אירופה מתקרבת למנהיגי ערב

40 מנהיגים משתתפים במצרים בפסגה אירופית-ערבית ראשונה. האיחוד האירופי רוצה למלא את הוואקום שמשאירה ארה"ב, ולחזק את הקשר עם מנהיגי המזרח התיכון על חשבון רוסיה וסין. על הפרק: טרור והגירה

במצרים נפתחה אתמול (א') פסגה אירופית-ערבית ראשונה, שנועדה לחזק את שיתוף הפעולה בין האיחוד האירופי לליגה הערבית. דונלד טוסק, נשיא המועצה האירופית, קרא לחזק את הקשר בין הצדדים ואמר שאסור להשאיר את השליטה באזור ל"מעצמות רחוקות" - רמז לרוסיה ולסין.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

  (צילום: gettyimages)
מנהיגים בשארם. במרכז: הנשיא הפלסטיני אבו מאזן(צילום: gettyimages)
 

את הכנס בשארם א-שייח בסיני פתח נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי. הוא דיבר על תמונת מצב "קודרת" באזור מוכה מלחמות וטרור. א-סיסי קרא להעמיק את שיתוף הפעולה בין ארצות ערב לאירופה. באיחוד האירופי מתייחסים לפסגה בסיני כדרך להגן על הדיפלומטיה המסורתית ועל האינטרסים הביטחוניים והכלכליים – בשעה שרוסיה וסין מנסות לנצל את הוואקום שנוצר כתוצאה משינוי במדיניות החוץ של ארה"ב.

 

נשיא המועצה האירופית טוסק הכיר בכך שיש "מחלוקות" בין האירופים לערבים, אבל הדגיש שלצדדים יש יותר אתגרים משותפים על הפרק מאשר לארצות ערב ולמעצמות הרחוקות. "אנחנו צריכים לשתף פעולה ולא להשאיר את זה למעצמות שרחוקות מאוד מהאזור שלנו", אמר טוסק למנהיגים מכ-40 מדינות. טוסק, כאמור, לא נקב בשמות המעצמות אך גורם באיחוד אישר שמדובר ברוסיה ובסין.

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

לרוסיה, נזכיר, יש מעורבות צבאית גדולה באזור והיא מסייעת לבשאר אסד להכריע את המורדים ואת דאעש. סין מגבירה את הסחר עם ארצות ערב ובנוסף מפעילה בסיס צבאי בג'יבוטי. גורמים האירופי אמרו שהפסגה האירופית-ערבית הראשונה חשובה מתמיד בשעה שארה"ב "מתנתקת" מהאזור, ורוסיה ובסין מגבירות את המעורבות בו. "אנחנו לא רוצים לראות את סין ורוסיה ממלאות את הוואקום הזה", אמר אחד הגורמים ל-AFP.

 

גורם בממשלת גרמניה אמר שבאיחוד האירופי רוצים להראות את הנכונות להגדיל את ההשפעה בזירה הבינלאומית. "היעד שלנו הוא להתחיל במגעים עם אזורים אחרים בעולם. האיחוד האירופי מתכוון להתמודד עם ההשפעה הגוברת של סין ורוסיה באזורים האלה".

  (צילום: רויטרס)
אנגלה מרקל בפסגה בשארם(צילום: רויטרס)
 

  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
  

הפסגה בדרום סיני מתקיימת תחת אבטחה כבדה של כוחות הביטחון המצריים, שמנהלים מבצע גדול נגד הג'יהאדיסטים בסיני. סיסי אמר למנהיגים הזרים שהנוכחות של מנהיגים רבים כל כך מראה שהדברים המשותפים לצדדים גדולים בהרבה מהמחלוקות בין האירופים לערבים.

 

נשיא מצרים קרא בנאומו בפתיחת הוועידה לפתור את הסכסוך הישראלי פלסטיני ולהביא לתום הסכסוכים בסוריה, תימן ולוב. "למעשה התמונה כרגע קודרת", אמר סיסי. הוא קרא לשיתוף פעולה כלכלי בין ארצות ערב לאיחוד האירופי, והזהיר מ"סיכונים ואתגרים גוברים" כמו טרור והגירה. "האם לא הגיעה השעה להסכים על גישה מקיפה למלחמה בטרור?", שאל את המנהיגים בשארם.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

פדריקה מוגריני, שרת החוץ של האיחוד, אמרה לכתבים: "אני מקווה שהפסגה תצליח להתמקד בשותפות שלנו, כשזה נוגע לנושאים כמו יחסים כלכליים, או לעבודה המשותפת שלנו, לדוגמה בנושא פלסטין – להחיות את פתרון שתי המדינות". היא מקווה שהצדדים גם יגיעו להבנות לגבי המצב בסוריה, תימן ולוב.  

 

נושא חשוב בפסגה בסיני הוא משבר ההגירה לאירופה. טוסק קרא לאירופה ולמזרח התיכון "לשבור את המודל העסקי" של המבריחים שמביאים מהגרים מהמזרח התיכון לאירופה. המדינות מתקשות להסכים על דרכים להיאבק בהגירה הבלתי חוקית שמפלגת את 28 המדינות באיחוד. המעקב אחרי מהגרים הוא רק חלק מאסטרטגיה רחבה יותר של אירופה, אסטרטגיה שמטרתה לחזק את הברית עם השכנות הערביות.

  (צילום: EPA)
תרזה מיי. הצבעת ברקזיט שנייה ב-12 במרץ(צילום: EPA)

לפסגה בסיני הגיעו רוב מנהיגי המדינות החברות בליגה הערבית, חוץ מבשאר אסד – שארצו כרגע מושעית מהליגה הערבית בגלל מלחמת האזרחים, ונשיא סודן עומאר אל-באשיר שמתמודד עם מחאה גדולה בארצו. באיחוד האירופי מנהיגי צרפת, ספרד, לטביה וליטא לא הגיעו לסיני. מנהיגים רבים שהגיעו לפסגה אישרו את הגעתם רק אחרי שהתברר שאל-באשיר ומוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי והאיש החזק בממלכה, לא יגיעו. את סעודיה מייצג המלך סלמאן.

 

בשולי הוועידה נפגשו ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי וטוסק בארבע עיניים, קצת יותר מחודש לפני תאריך היעד של בריטניה לפרישה מהאיחוד. הפרלמנט הבריטי, נזכיר, עדיין לא אישר את ההסכם של מיי עם האיחוד האירופי. מיי הובסה בהצבעה הראשונה על ההסכם. ב-12 במרץ, קצת יותר משבועיים לפני תאריך היעד לפרישה מהאיחוד, יצביע הפרלמנט על ההסכם המתוקן.


פורסם לראשונה 24/02/2019 22:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
המנהיגים בפסגה בסיני
צילום: EPA
מומלצים