לראשונה מאז תחילת המלחמה בסוריה: אסד נפגש עם חמינאי
נשיא סוריה פגש את המנהיג העליון של איראן לראשונה מזה שמונה שנים במהלך ביקור עבודה בטהרן ואמר כי "יחסי איראן וסוריה הם הגורם המרכזי לעמידתן מול 'המדינות העוינות השואפות להחלישן'". חמינאי ציין בפני אסד כי "ניצחונותיו על הטרור פוגעים באמריקנים"
נשיא סוריה, בשאר אסד, נפגש אמש (ב') עם המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, במהלך ביקור בטהרן. השניים נפגשו לראשונה מאז תחילת מלחמת האזרחים המתנהלת בסוריה כבר כמעט שמונה שנים.
אסד בירך את חמינאי לרגל חגיגות ה-40 למהפכה האיסלאמית במדינה, וציין את "יחסי האחווה המאחדת בין שני העמים". הוא הדגיש כי יחסים אלו היו הגורם המרכזי בעמידה של סוריה ואיראן מול "המדינות העוינות השואפות להחליש את שתי המדינות, לזעזע את יציבותן, ולזרוע כאוס בכל האזור".
חמינאי מצדו בירך את אסד על "ניצחונותיו על הטרור". הוא ציין כי ניצחונות אלו הם "מכה קשה לנוכחות האמריקנית והמערבית באזור", ולכן יש "לנקוט בצעדים זהירים מחשש מתגובתם לכשלון". חמינאי הדגיש שאיראן תמשיך לעמוד לצד סוריה עד אשר "סוריה תחלים באופן מלא ותחסל סופית את הטרור". שניהם האשימו את ארצות הברית ב"התערבות במדינות זרות ובעניינים לא לה".
"כל פולש הוא אויב"
בשבוע שעבר הזהיר נשיא סוריה את בעלי בריתה של ארצות הברית בשטח המדינה שלא לבטוח בוושינגטון. בנאום מדמשק ששודר בטלוויזיה הסורית טען אסד שארה"ב מכרה את בעלי בריתה הכורדים, והודיע כי אחרי הנסיגה האמריקנית ישוב צבאו לאזור שבו הם נמצאים.
לאותם ארגונים ששמים את הכסף שלהם על האמריקנים אנחנו אומרים – האמריקנים לא יגנו עליכם", אמר אסד. "האמריקנים ישימו אתכם בכיס שלהם כדי להשתמש בכם ככלי מיקוח. כל שעל מאדמת סוריה ישוחרר, וכל פולש הוא עבורנו אויב".
אסד, נזכיר, עמד רק לפני ארבע שנים בפני תבוסה. הוא איבד את השליטה ברוב ארצו, וספג הפסדים קשים מול המורדים שזכו לתמיכת המערב ומול ארגוני הג'יהאד דאעש וג'בהת א-נוסרה שכבשו שטחים נרחבים. אלא שמאז התערבות צבא רוסיה במלחמה בסוריה, ב-2015, רשמו אסד ובעלי בריתו הצלחות גדולות, והוא השיב לעצמו את השליטה ברוב השטחים שאיבד. בשנה האחרונה כבר אין ספק של ממש שהוא בדרך לניצחון אחרי כמעט עשור של מלחמה אכזרית.
בנאום הפגין אסד ביטחון רב בכל הנוגע להישגי צבאו, והוא קרא לפליטים מרחבי העולם כולו לשוב לסוריה. בשמונה שנות המלחמה נהרגו כ-450 אלף בני אדם וחצי מתושבי סוריה נעקרו מבתיהם, בהם שישה מיליון שברחו אל מחוץ לגבולות המדינה. מדינות המערב וארגוני זכויות אדם מזהירים כי המצב הביטחוני בסוריה הוא עדיין אינו כזה שמאפשר את חזרתם של הפליטים, והאו"ם הבהיר כי הוא עדיין אינו יכול לערוב לשלומם של מי שכן ישובו.
אסד האשים בנאומו מדינות זרות – מבלי לנקוב בשמותיהן – במניעת חזרתם של הפליטים. "סוריה זקוקה לכל בניה, ואנחנו קוראים לפליטים לחזור ולקחת חלק בתהליך השיקום", אמר.