שתף קטע נבחר

הדי-אן-איי החדש של אשדוד: מטרופולין כלכלי, חברתי ותרבותי מהמובילים במדינת ישראל

הסכמי גג במיליארדי שקלים, עשרות אלפי דירות חדשות לזוגות צעירים, מיזמים של התחדשות עירונית, תוכנית מתאר שצופה לעתיד, ותכנון הוליסטי שמביא בחשבון גם את איכות החיים והמרקם החברתי ראש עיריית אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי, משרטט את החזון של אשדוד ומבסס אותה כמטרופולין כלכלי, חברתי ותרבותי אשר יהפוך תוך שנים ספורות לאחד החדשניים והמתקדמים בישראל

גם אחרי שהכפילה את אוכלוסייתה מאז שנות ה-90, ובעשור האחרון מיצבה את עצמה כעיר מחוז מטרופולינית, אשדוד לא קופאת על השמרים. העיר נמצאת בתנופת פיתוח חסרת תקדים בכל תחומי החיים - בתשתיות ותחבורה, בתיירות, תרבות ואמנות, בטיפוח ערכי סביבה, בחינוך ואקדמיה, בספורט ופנאי - כשלכל אלה מצטרפים תוכנית הסכם הגג שתוסיף לעיר כ-31 אלף יחידות דיור וקידום מסיבי של מיזמי התחדשות עירונית על בסיס תוכנית המתאר "אשדוד 2030".

 

תוך שבע שנים צפויה אוכלוסיית העיר, שכיום היא השישית בגודלה בישראל, לגדול בכ-40%. הביקוש הגבוה למגורים בעיר - הן מצד תושביה הצעירים והן מצד ציבור גדול שמעוניין לעבור לגור בה - בעוד משאבי הקרקע הפנויה לבנייה הולכים ומצטמצמים, הובילו לכך שבעיריית אשדוד חיפשו ומצאו פתרונות שיענו על הדרישה. "כבר עם בחירתי לראשות העיר לראשונה, ב-2008, החלטתי לעשות כל שביכולתי כדי שצעירי אשדוד ימשיכו לחיות ולעבוד בה, להקים כאן משפחה ולבנות את ביתם", אומר ד"ר יחיאל לסרי, שבבחירות האחרונות לרשויות המקומיות נבחר בפעם השלישית ברציפות לעמוד בראש העיר. "ויש לנו את הכלים, הניסיון והידע לצלוח את האתגר הזה טוב יותר מרשויות אחרות".

 

ראש העיר, יחיאל לסרי (צילום: עיריית אשדוד)
ראש העיר, יחיאל לסרי(צילום: עיריית אשדוד)

 

100 אלף תושבים חדשים

כבר בשנים הראשונות לכהונתו של לסרי העירייה ביצעה לא מעט פעולות כדי לייצר מלאי דירות עבור צעירים, אך המודלים שהציעה נחסמו על ידי המדינה. בינתיים מחירי הדירות המשיכו לנסוק, וזוגות צעירים רבים לא יכלו להרשות לעצמם לרכוש דירה בעיר. לסרי לחץ ודחף, ובאוגוסט 2017 חתמה אשדוד עם משרדי האוצר והשיכון והבינוי על הסכם גג הכולל בניית כ-31 אלף דירות חדשות בפריסה כלל עירונית.

 

מדובר בהסכם הגג הגדול בישראל, המוערך בהשקעה של כ-6 מיליארד שקלים, כאשר אשדוד היא העיר היחידה שכל הדירות שייבנו בה במסגרתו מיועדות לזוגות צעירים במסלול "מחיר למשתכן". 80% מהן יהיו קטנות יחסית - 40% בנות 3 חדרים (עד 75 מ"ר) ו־40% בנות 4 חדרים (עד 100 מ"ר). 20% מהדירות יהיו מעל 100 מ"ר. שליש מהדירות, כ־10,000 יחידות דיור, מיועדות לצעירי אשדוד.

 

הדמיה רובע לכיש צפון (צילום: עיריית אשדוד)
הדמיה רובע לכיש צפון(צילום: עיריית אשדוד)

 

אבל לא רק בנייני מגורים ייבנו במסגרת ההסכם: תשתיות קיימות יחודשו ויוקמו תשתיות חדשות, כמו גם גני ילדים, בתי ספר, פארקים, מחלפים וספרייה עירונית. בנוסף, יושקעו יותר מ-1.7 מיליארד שקלים בפיתוח ובתשתיות ברובעים הוותיקים של העיר. ויש עוד: בעיר יוקם רובע חדש - רובע לכיש - שיכלול קריית ספורט מתקדמת, עם אצטדיון חדש, היכל ספורט ובריכת שחייה אולימפית; 170 מיליון שקלים יושקעו בפיתוח פארק נחל לכיש, 150 מיליון שקלים בפיתוח רצועת החוף, 55 מיליון שקלים יוקדשו לשבילי אופניים, ו־53 מיליון שקל להרחבת גשר לסקוב המוביל לנמל. כמו כן, תיבנה תחנת רכבת נוספת, וייסללו שני מחלפים נוספים שיחברו את אשדוד לכביש החוף ויווסתו את הכניסות אליה והיציאות ממנה. בנוסף, יוקמו מלונות חדשים לאורך החוף, יבוצע פיתוח נרחב של אזורי תעסוקה ויתווספו מוסדות ציבור ופארקים.

 

הסכם הגג יוביל בשנים הבאות לתוספת של כ־100 אלף תושבים לעיר, והוא כבר מניב פירות ראשונים: כ־3,000 דירות ברובע פארק לכיש עומדות לקראת שיווק.

הדמיה רובע לכיש צפון (צילום: עיריית אשדוד)
הדמיה רובע לכיש צפון(צילום: עיריית אשדוד)

 

התחדשות כמנוע צמיחה

תוכניות הפיתוח והבינוי של אשדוד לא מסתכמות בהסכמי הגג, וכוללות גם מיזמים נרחבים של התחדשות עירונית (תוכניות פינוי־בינוי ותמ"א 38). "כדי לקדם את שני המסלולים", מספר לסרי, "הקמנו שתי מינהלות חדשות: מינהלת שמקדמת את תוכניות הסכם הגג, ומינהלת להתחדשות עירונית המשמשת מרכז מידע לתושבים וליזמים, מעניקה שירותי ייעוץ, ליווי, תמיכה והכוונה לקידום ההתחדשות ברובעים הוותיקים, ומסייעת ככל שניתן לתושבים בהיבט החברתי־קהילתי".

 

המינהלת להתחדשות עירונית הוקמה לפני שנתיים במטרה לזרז מיזמים ולפשט הליכים שנועדו לחדש ולשקם שכונות ואזורים ישנים. "העיר משנה את פניה תוך מבט לעתיד, ואנחנו חייבים לסייע לתושבים באזורים הוותיקים להשתלב במרחב החדש ולהתאימם לצרכים המשתנים של העיר", אומר לסרי. "לפרויקטים של התחדשות עירונית יש תרומה משמעותית להחייאת המרקם העירוני, לניצול יעיל יותר של תשתיות, לשימוש מושכל במשאבי הקרקע, לשמירה על המרחב הציבורי ולהאטת תהליכים טבעיים של הזדקנות האוכלוסייה באזורים הישנים".

 

חוף הקשתות (צילום: עיריית אשדוד)
חוף הקשתות(צילום: עיריית אשדוד)

 

לסרי מכוון את דבריו לחזון "העיר החכמה", שתהפוך את אשדוד לאחת הערים המודרניות והמתקדמות בארץ: "במסגרת החזון הזה, שבא לידי ביטוי בתוכנית המתאר 'אשדוד 2030', מינהל ההנדסה מקדם מדיניות תכנון חדשה, שמעודדת ומובילה תהליכי התחדשות עירונית, תוך דגש על שדרוג המרחב הציבורי, השקעה בתשתיות, והרחבת ושיפור סל השירותים לתושב".

 

מיזמי תמ"א 38 זוכים לעידוד ול"מסלול ירוק" מצד העירייה, הרואה בפרויקטים הללו מנוע צמיחה אפקטיבי ומחולל שינוי בשכונות הוותיקות. "בזכות מיזמים אלה מתחדשים מתחמים שלמים, הן בתחום המגרש הפרטי והן בתחום התשתיות העירוניות והמרחב הציבורי", אומר לסרי. "כך גם במיזמי פינוי־בינוי, המהווים אמנם אתגר תכנוני לא פשוט, מאחר שהם מוקמים בסביבה בנויה, אך איכות התכנון והיחס המחודש למרחב הציבורי ולמשאבי הקרקע הקיימים הופכים אותם למנוף צמיחה שמבטיח סביבת חיים חדשה לקהילה, בדגש על רווחת הפרט".

פארק הסיטי (צילום: עיריית אשדוד)
פארק הסיטי(צילום: עיריית אשדוד)

 

התחדשות עירונית דורשת השקעת משאבים גדולים מצד הרשות. האם העירייה יכולה לעמוד בכך?

לסרי: "ברור שאנחנו לא יוצאים למסע הזה לבד. לכוחות השוק יש בהחלט מה לומר, ועניין הכדאיות הכלכלית הוא מרכיב שמאיץ או מאט מוטיבציה של יזמים. באשדוד אנחנו רואים לא מעט יזמים שמקדמים ומבצעים פרויקטים של תמ"א 38, אך גם יוזמות הרבה יותר מורכבות ובהיקפי מימון הרבה יותר גדולים דוגמת מיזמי פינוי־בינוי. במיזם הראשון – פרויקט "הדקל" – מגדל בן 26 קומות, הראשון מבין חמישה, כבר עומד על תלו, ובקרוב תחל בניית המגדל השני. המיזם יחליף בניינים ישנים בני 3־4 קומות, ובמתחם ייבנו 675 דירות במקום 150 שנהרסו. ועדות התכנון והבנייה כבר אישרו לא מעט מתחמי פינוי־בינוי נוספים, כך שאנחנו עדים ליוזמות שכדאיות ליזמים ולחברות בנייה, כאשר אנחנו כרשות מקומית נותנים מענה למוסדות חינוך וציבור ולמרחב הציבורי במתחמים".

 

איך התושבים מקבלים את השינויים הללו?

"איש אינו אוהב שהופכים את ביתו לאתר בנייה, אך כל אחד יודע שכאשר הוא משפץ את ביתו תהיה אי נוחות זמנית, שלאחריה ייהנה משדרוג משמעותי באיכות חייו. גם תושבי העיר מבינים שבסופו של דבר כל שינוי שאנו עושים הוא לטובה. מיזם התחבורה הציבורית, למשל, "זכה" תחילה להתנגדות גדולה, ועכשיו מברכים על השינוי ומבינים שהקדמנו את המאוחר. בכל הערים הגדולות בעולם ובישראל סובלים כיום מעומס תחבורתי, מפקקים ומצווארי בקבוק בכבישים, ואנחנו נערכנו בזמן לשינויים".

 

מה מעדיפים הרוכשים, לגור במתחמי התחדשות עירונית או במתחמים חדשים?

"כל אחד בוחר היכן לקבוע את ביתו בהתאם ליכולותיו הכלכליות, צרכיו והעדפותיו האישיים. למיזמים של התחדשות עירונית יש יתרונות שאין למתחמים חדשים: הם ממוקמים בשכונות הוותיקות של העיר ה"מחוברות" להיסטוריה ולמורשת המקומית, המחיר יחסית יותר נוח, והרוכשים יודעים בדיוק מה הם קונים ובאיזו סביבה יגורו. הם מכירים מראש את המוסדות בשכונה, התחבורה, רמת הנגישות ושאר השירותים הזמינים שלא ניתן לחזות מראש במתחם מגורים חדש".

 

לסרי רואה בתוכניות ההתחדשות העירונית חלק מתוכנית הוליסטית רחבה, המטפלת בו־זמנית בכל תחומי החיים העירוניים, תוך סנכרון והתאמה. "אי אפשר לקדם תכניות בינוי, קליטת צעירים ואכלוס של יחידות הדיור החדשות, ללא מתן מענה לתחומי התעסוקה, החינוך והתרבות, פתרונות תחבורה וניידות, תוספת מבני ציבור ואזורים מסחריים, יישום תוכניות לשיפור איכות הסביבה וקיימוּת, ושדרוג של תשתיות העיר. כל אלה מבוצעים כעת באשדוד בידיעה שבסופו של דבר התוצאה תהיה בבחינת 'השלם גדול מסך כל חלקיו'".

 

"צריך לזכור שבתוכניות פינוי־בינוי ותמ"א 38 כולם מרוויחים", מוסיף לסרי. "התושבים מקבלים דירות עם ממ"דים ואמצעי מיגון, המשפרים את תחושת הביטחון האישי באזור שכבר היה מעורב בשלוש מערכות לחימה והתמודד עם ירי טילים. במסגרת זו מחזקים את המבנה, משקמים את התשתיות בבניין, ומוסיפים מעלית וחידוש של המעטפת. וכל זה על חשבון יזמים, שמממנים את שדרוג הבניינים באמצעות תוספת אחוזי הבנייה שהם מקבלים. זו נוסחה של win win שבה כולם מרוויחים – הדיירים והיזמים, וגם העיר והקהילה. המיזמים הללו מצליחים להחיות את המרקם הבנוי ומרעננים את הסביבה באוכלוסייה חדשה וצעירה שמאטה את התהליכים הטבעיים של הזדקנות האוכלוסייה באזורים הוותיקים של העיר”.

 

הדמיה רובע לכיש צפון (צילום: עיריית אשדוד)
הדמיה רובע לכיש צפון(צילום: עיריית אשדוד)

 

המאמצים שמשקיעה העירייה כבר זוכים לשבחים. בדו"ח שפרסמה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לשנת 2017, צוינה אשדוד כעיר שהעניקה אישורי בנייה, בהליך החלטה מקדמית, ל־7,623 דירות, מתוכן 1,576 קיימות, והשאר כתוספות הנובעות ממיזמי התחדשות עירונית. "זוהי מחמאה גדולה עבורנו, ובעיקר תעודת כבוד והבעת אמון הן במדיניות שלנו והן באופן הוצאתה לפועל", מציין לסרי.

 

עיר של צעירים

אשדוד היא כנראה העיר הישראלית שמתפתחת בקצב המהיר ביותר: ב־1956‬ הגיעו מתיישבים ראשונים לאתר שיועד להקמתה, ב־1968‬ הוכרזה כעיר, ולפי נתוני משרד הפנים בינואר 2018 אוכלוסייתה מנתה 251,034 נפש. האוכלוסייה גדלה בקצב גידול שנתי של ‎0.6%‏. אבל יותר מכל אשדוד היא עיר צעירה. "כ־20% מהאוכלוסייה הם בגילאי 20־34, וכ־35% עד גיל 19", אומר לסרי. "הצעירים הם דור העתיד שלנו, ואנחנו חייבים להבטיח שיישארו איתנו וימשיכו לפתח ולהצמיח את העיר".

 

איך תבטיחו את הישארות הצעירים בעיר?

"הבעיה העיקרית של הזוגות הצעירים היא מחירי הדיור, והמענה לבעיה הוא בנייה וצמצום הפער בין היצע לביקוש. אשדוד היא עיר מבוקשת בזכות החוסן הכלכלי המוכח שלה, הפיתוח המואץ ותוכניות עתידיות שמקדמות אותה לחזית הערים החדשניות בישראל. הפוטנציאל הזה לא חומק מעיני הציבור, ומכאן הביקוש ועליית מחירי הדיור. מה שאנחנו עושים כעת הוא לכוון את התוכניות, המשאבים ואופני הביצוע כדי שהצעירים יישארו איתנו. המדיניות שאני מוביל נועדה להגדיל את היצע ומגוון הדירות בעיר. התוכניות – הסכם הגג והתחדשות עירונית - משנות את פני העיר וגם את הדי־אן־איי שלה".

 

"ניתן לראות את המהפכה המתרחשת בעיר בכל תחומי החיים: בתחבורה מודרנית, בפיתוח תיירות ואתרי בילוי ופנאי, בפיתוח החופים, בחינוך ורווחה, בספורט, תרבות ואמנות, באיכות הסביבה ובשמירה על משאבי הטבע ועוד. כל אלה מותאמים לתהליכי הגידול הצפויים לעיר בשנים הקרובות, בלי להתפשר על איכות הביצוע. המיזמים נבנים באמות המידה הגבוהות ביותר, כאשר אנחנו מסייעים בפישוט תהליכים, בליווי יזמים ותושבים ובשחרור חסמים. אני מאמין שכל הפעולות הללו יביאו לבלימת מחירי הדיור בעיר".

 

לסיום ממליץ לסרי למי שאינו מכיר את אשדוד לבוא לבקר בה ולהתרשם. "יש לנו מלונות יפים, חופי ים נהדרים, ועולם קולינרי מרתק. תוכלו לבקר באחד המוזיאונים, ליהנות משלל האירועים והפסטיבלים המתקיימים בעיר, ויש הרבה כאלה. אני בטוח שביקור אחד אצלנו יספיק כדי להבין למה כל כך הרבה אנשים רוצים לעבור לגור באשדוד".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים