שתף קטע נבחר

ערים חכמות חושבות על המחר

מודל קליטת תושבים במערך החכם

בשנים האחרונות הביטוי החם ביותר בתחום המוניציפאלי הוא ללא ספק ערים חכמות, ערים שמביטות קדימה. עיר חכמה הינה עיר שמשתמשת במערך מתקדם שמספק לה כלים טכנולוגיים, באמצעותם היא יכולה להתייעל מבחינה כלכלית ולשפר את איכות החיים של המשתכנים החדשים והתושבים הקיימים.

 

מערך חכם יודע לקחת בחשבון את כל הממשקים תחת קורת גג אחת, לספק מענה בלחיצת כפתור ובזמן אמת הסכמי הגג, לדוגמה, שנחתמו בשנים האחרונות ברשויות השונות, יצרו הקמה של מגה שכונות. מדובר בתהליך משמעותי שהצריך מהרשות לתכנן את העיר קדימה, לנהל במקביל את העיר הקיימת ולהשתמש במשאבים הקיימים, תוך מהלך חכם של ניהול תקציב נכון על־מנת למנוע גירעון כלכלי או אף קריסה כלכלית.

 

יגאל ינאי (צילום: יח
יגאל ינאי, מנכ"ל חברה כלכלית ומנכ"ל עירייה לשעבר. בעל ניסין של 26 שנה ברשויות המקומיות(צילום: יח"צ)

 

מתוך ניסיון העבר שהביא רשויות לקריסה כלכלית ולחוסר תכנון אסטרטגי בראייה ארוכת טווח, מצאתי לנכון לפתח מודל שיאפשר היערכות של הרשות שנתיים קדימה ויצור נחיתה רכה של התושבים החדשים, תוך כדי העברת מקסימום מידע לתושב ומקסימום נתונים לעירייה, לצורך היערכות מתאימה. כאשר פיתחתי את המודל, שכנעתי את משב"ש לתקצב את הפרויקט ופניתי אל חברת זוויות, שעשתה זאת ויצרה מערכת חדשנית של "קליטת תושבים במערך חכם".

 

המערכת מאפשרת לרשויות לבצע מיפוי טרום אכלוס, מסייעת להם בתכנון אורבאני של מבני חינוך, מבני ציבור וגינות ציבוריות ובמקביל מנהלת שיתוף ציבור רב ערוצי עם התושב, מרגע רכישת הדירה ועד לקבלת המפתח והגעתו לעיר. המודל "קליטה וניהול תושבים במערך חכם" שזכה לפרס חדשנות מוניציפאלית של משרד הפנים, נתן מענה לתושבים החדשים ולאגפי העירייה בדיאלוג חכם, מובן ובהיר, תוך פיתוח יכולות טכנולוגיות מרשימות. המודל נתן כלים לאגפי העירייה להיערך לקליטתם של אלפי תושבים חדשים, ויחד עם זאת להנגיש את המידע לתושבים החדשים במערך חכם בזמן אמת.

 

הפעלת המודל הובילה לחיסכון של מיליוני שקלים לרשויות המקומיות ויצרה כלים לתכנון כלכלי מיטבי.

 

חברת זוויות, החברה המובילה ועתירת הניסיון הייחודי ברשויות המקומיות, ממשיכה לפתח ולהתאים מוצרים נוספים כולל בתחום ההתחדשות העירונית. החברה פורצת דרך בחשיבה ובצירוף מערכות, שמקפיצה את הרשות למובילה בתחום המשמעותי "ערים חכמות הצועדות לקראת המחר".

 

   (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

המודל שכבר הופעל והוכיח את יעילותו בערים שונות בישראל, כמו לדוגמה: ראשון לציון, ראש העין וטירת כרמל, נותן לרשות את האפשרות להיערך מבעוד מועד ובזמן אמת. כמו לדוגמה: כמה ילדים בעיר יכנסו לכיתות א' בעוד שנתיים, האם יש צורך בבית ספר ממלכתי דתי, איפה כדאי להקים גינת כלבים, לאיזה אזור יוצאים הרכבים מהעיר ועוד.

 

מודל קליטה וניהול תושבים במערך החכם

על־מנת להעניק ולארגן מערך הסברה מיטבי לתושבים, לשם הטמעת המודעות שלהם ולהבטחת איכות חיים טובה יותר בעיר, יש לעשות זאת באמצעות מערך הסברה נכון ומדויק, שיעשה באופן יזום, קבוע וממוקד לפי תחומי עניין. מדובר במערך הסברה רב ערוצי, החל מהעברת המידע דרך אמצעים דיגיטליים במדיות השונות ועד שיתוף ציבור, קרי, מפגשי ציבור.

 

הידברות בין הגוף העירוני לבין התושבים המתבססת על עקרונות דמוקרטיים ושקיפות, הם עמוד התווך של שיתוף ציבור אפקטיבי. באמצעות שיתוף הציבור ניתן לצמצם התנגדויות ולבנות הסכמות על־ידי הסברה, מתן מידע מקדים, היוועצות וייזום של רעיונות חדשים שעלו מתוך פניות התושב. בחברת זוויות השכילו להבין כי לקהילה, בכל עיר ועיר, יש את הידע והחשיבה שלה והיא מוצאת לנכון לשלב אותם בתכנון המקדים ובמהלך ההתחדשות העירונית. מפגשים יזומים עם התושבים מעצימים את תחושת המחויבות של התושב ויוצרים אחדות קהילתית. המפגשים מבוססים על איסוף שאלות מראש, על־מנת למקד את נושא המפגש ועל־מנת לייצר דיאלוג מתון והבנות איכותיות. בסופו של תהליך ניתן ללמוד מהתושב מה הם צרכיו, לנהל איתו דיאלוג פורה ולהגיע להחלטות יישומיות בפרק זמן קצר יחסית, על־ידי העברת המידע באופן שיוצר שיתוף ומחויבות לצד ערך שמוביל לשינוי.

 

שיתוף ציבור בדיאלוג חכם הינו זרז מוצלח ביותר ללמידת אופי הקהילה וצרכיה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים