באיסטנבול, חיות הרחוב מרגישות בבית
שישה מרכזי בריאות פועלים במימון העירייה לטיפול בחיות המשוטטות, בהן גם מרפאה ניידת. הרשויות דואגות לפזר מזון מדי יום, וגם התושבים מסייעים להולכים על ארבע. "אנשים נמצאים בקשר מתמיד איתם, ולכן הם גם מוגנים"
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
רבים מתושבי איסטנבול מנסים לעזור להולכים על ארבע בשכונות שלהם, שמים קערות של מזון ומציעים מקלט ליד הדלתות או החלונות שלהם. כעת, הרשויות בעיר מגבירות את המאמצים להבטיח את בריאותן של חיות הרחוב, ובכך גם של התושבים הבאים במגע איתם.
הטיפול לבעלי החיים ניתן בין היתר ב"Vetbus", מרפאה ניידת המוצבת בכל כמה ימים בשכונה שונה ברחבי המטרופולין הטורקי. מבלוד אספה חתול שחור המשוטט בקמפוס באוניברסיטה שבה היא עובדת, ולקחה אותו למרפאה הווטרינרית הניידת לחיות הרחוב, המנוהלת על ידי העירייה.
מבלוד דאגה לשלומו של החתול אחרי שהבחינה שאחת העיניים שלו הייתה סגורה במשך כמה ימים. "לעתים קרובות אנו יוצרים קשר עם העירייה כאשר אנו רואים בעלי חיים הזקוקים לטיפול", היא אמרה.
ניהאן דינסר, וטרינרית העובדת בעיריית איסטנבול, אמרה כי "אנשים בדרך כלל מביאים את בעלי החיים שהם דואגים להם, כך שהם מקבלים טיפול אנטי-טפילי". לדבריה, "אנשים נמצאים בקשר מתמיד איתם, ולכן הם גם מוגנים".
תשומת לבם של תושבי איסטנבול לטיפול בחיות רחוב "נובעת בחלקה מהמסורת האיסלאמית, ומהבניית המרחב הציבורי באימפריה העותומאנית", הסבירה מיין יילדרים, דוקטורנטית בבית הספר החדש למחקר חברתי בניו יורק.
לדבריה, בתקופה העותמאנית עברו אנשים בין הבית, המסגד והשוק. הרחובות היו החלל של הכלבים. "בתחילת המאה ה-20 החלו במדיניות השמדה כמו במערב, ואפילו בשנות ה-90 פקידי העיר היו מפזרים רעל ברחובות כדי להרוג בעלי חיים", אמרה יילדרים. אבל חוק להגנה על בעלי חיים שאושר בשנת 2004 מאלץ עיריות לטפל בחיות הרחוב.
עיריית איסטנבול מפעילה שישה מרכזי בריאות לחיות הרחוב, כולל המרפאה הניידת. המטרה היא לחסן, לעקר ולטפל בכ-130 אלף כלבים ו-165 אלף חתולים שגרים ברחובות, על פי העירייה.
החיות, מצוידות בשבב אלקטרוני, מוחזרות למקום שבו הן נמצאו, למעט אלה אשר אומצו על ידי אנשים במהלך שהותם במרכזי הבריאות.
בשל ההתפתחות בשירותים הללו טיפלה העירייה ב-73,608 בעלי חיים בשנת 2018 - בהשוואה ל-2,470 בלבד בשנת 2004. לפי נתוני העירייה, המעסיקה מאה וטרינרים וטכנאים וטרינריים, מאז שנת 2016 לא היה אפילו מקרה אחד של כלבת.
העירייה סירבה לומר מה עלות השירותים, אך שר החקלאות והיערות בקיר פקדמירלי אמר בחודש שעבר כי משרדו הקצה 31 מיליון לירות טורקיות (כ-6 מיליון דולר) לסיוע לרשויות המקומיות ברחבי טורקיה לטיפול בבעלי חיים בין 2009 ל-2018. "אם אנשים היו יודעים כמה כסף הוצא על השירותים האלה, ייתכן שהם היו כועסים. אבל הנתונים האלה לא נחשפים", אמרה יילדרים.
בעוד שבעלי החיים המצויים ברחובות איסטנבול מוזנים לעיתים קרובות, ביערות המקיפים את העיר, "לבעלי החיים אין מקום להאכיל את עצמם", כך אמר אומוט דמיר, גם הוא וטרינר המועסק על ידי העירייה, במהלך סיור ביער בלגרד בצד האירופי של העיר.
מדי יום מגיעים ליער טנדרים מלאים במזון יבש, ומפזרים את האוכל לעבר כלבים שנאספים אחרי שהם שומעים את הצופר. בכל יום מפזרים לכלבים ביער טון של מזון.
לדברי טוגצ'ה דמירלק, הווטרינרית הראשית במרכז הבריאות של מחוז סולטנגאזי, העובדה שהחיות מוזנות היטב ומטופלות מבטיחה שהן יישארו רגועות ומגבילה כל התנהגות תוקפנית.
מספר הכלבים נשאר יציב למדי בשנים האחרונות, למרות מאמצי העיקור. "אנחנו מעקרים אותם באופן שיטתי, אבל החיות שאנחנו לא תופסים ממשיכות להתרבות", היא הסבירה.
גורי כלבים ממשיכים להיוולד מדי שנה באיסטנבול, כמו כלבלב קטן וזהוב, בן 40 יום בלבד, שנמצא לבדו, מייבב, בצידו של כביש. לאחר בדיקה והשתלת שבב אלקטרוני, הגור הוצע לאימוץ ותמונה שלו הוצגה במרפאה הניידת.
באחד הימים האחרונים משך הגור תשומת לב רבה, אבל עדיין לא מצא בית, אמרה דינסר. "אנחנו ננסה את מזלנו שוב מחר".