מחקר ענק: בדיקת דם סמוי בצואה שנתית – מדויקת כמו קולונוסקופיה
חוקרים שסקרו 31 מחקרים שכללו עשרות אלפי אנשים מצאו שבדיקת הדם הסמוי בצואה מדויקת כמו קולונוסקופיה, אם ניגשים אליה אנשים ללא גורמי סיכון אחת לשנה. הבדיקה מתבצעת גם בישראל בכל קופות החולים
עדות נוספת לחשיבות בדיקת הדם הסמוי בצואה: סקירת מחקרים שכללו עשרות אלפי אנשים מאשרים שהבדיקה מדויקת כמו קולונוסקופיה, כשהיא מתבצעת מדי שנה אצל אנשים ללא גורמי סיכון ידועים לסרטן המעי הגס. הממצאים פורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.
החוקרים ניתחו נתונים מ-31 מחקרים שכללו מעל 120 אלף איש שעברו בדיקת דם סמוי בצואה ולאחריה קולונוסקופיה. החוקרים קבעו כי מידת הדיוק של הבדיקה, כשהיא מתבצעת מדי שנה אצל אנשים שאינם בסיכון גבוה ללקות בסרטן המעי הגס – זהה לזו של קולונוסקופיה.
בדיקת דם סמוי בצואה מאתרת את החלבון המוגלובין שנמצא על כדוריות הדם האדומות. אנשים שנמצאו "חיוביים" לבדיקה, כלומר שאצלם קיים דימום כלשהו במערכת העיכול, נדרשים לגשת לבדיקת קולונוסקופיה. אולם אלה שאצלם הבדיקה "שלילית" יכולים להסתפק בבדיקה שנתית.
כך מתבצעת הבדיקה
הבדיקה מתבצעת בישראל בכל קופות החולים מגיל 50 אחת לשנה. כאשר תוצאת הבדיקה חיובית, מופנה הנבדק למומחה לגסטרואנטרולוגיה המפנה לבדיקת קולונוסקופיה.
הבדיקה נעשית בשיטה אימונולוגית שנקראת FIT, שאינה מצריכה לשנות את הרגלי האכילה או הנטילה של תרופות או תוספי מזון. את ערכת הבדיקה ניתן לקבל מהרופא המטפל או מהאחיות במרפאות הקופה.
החוקרים מצאו שבדיקת הדם הסמוי בצואה הצליחה לאתר 95% ממקרי סרטן המעי הגס. עם זאת, ב-10 אחוז מאלה שנבדקו ונשלחו לבדיקת הקולונוסקופיה – תוצאת הבדיקה הייתה "חיובי שגוי" – False Positive, כלומר בדיקת הדם הסמוי בצואה הייתה חיובית ואילו הקולונוסקופיה יצאה תקינה ללא חשד לסרטן.
עם זאת, מידת הטעות הלכה והצטמצמה ככל שהנבדקים ביצעו את הבדיקה כל שנה.
"בדיקת הקולונוסקופיה היא הבדיקה המדויקת ביותר לאבחון סרטן המעי הגס ופוליפים זעירים טרום ממאירים", אומר ל-ynet פרופ' יאן גרלניק, מנהל מכון הגסטרו ביה"ח העמק, "למרות שהבדיקה איננה עדיין בסל התרופות כל אדם מעל גיל 50 יכול לעבור אותה בקלות לאחר שיבקש הפניה לכך מהרופא המטפל.
"עם זאת, בדיקת הדם הסמוי בצואה החדישה מסוג FIT המבוצעת גם בישראל היא רגישה וחשובה לאלה שחוששים מבדיקת הקולונוסקופיה. הבדיקה אמנם לא יכולה לאתר פוליפים טרום ממאירים זעירים, אבל בהחלט יכולה להתריע על דימומים מיקרוסקופיים שמעלים חשש לסרטן המעי הגס".
אבחון מוקדם של סרטן המעי הגס
בישראל לוקים בסרטן המעי הגס כ-3,000 איש מדי שנה. מרבית החולים לא יסבלו כלל מתסמינים בשלבי המחלה הראשונים. חלק גדול מאובחנים לאחר שביצעו דם סמוי בצואה בקופת החולים. במקרים מסוימים עלולים להופיע הסימנים הבאים, שדורשים כמובן פנייה לרופא:
- דם טרי בצואה.
- שינויים בהרגלי יציאות במיוחד מעל גיל 50 הנמשכים מספר שבועות (שלשול ממושך, עצירות או שלשול ועצירות לסירוגין).
- כאבי בטן תחתונה שנמשכים מספר שבועות.
במקרה של חשד למחלה, מופנה המטופל לבדיקת הקולונוסקופיה המתבצעת תחת טשטוש, באמצעות צינור המוחדר בהרדמה מלאה לפי הטבעת. בקצה הצינור ישנה מצלמת וידאו וכלי ניתוח המאפשרים איתור של גידולים חשודים, כריתתם ושליחתם לביופסיה.
אם מדובר בפוליפים, גידולים מקדימים של סרטן המעי הגס – הם מוסרים ומביאים להחלמה מיידית. הקולונוסקופיה מומלצת לכל אדם מעל גיל 50, אולם איננה בסל הבריאות בישראל ומתבצעת כאשר מתגלה דם סמוי בצואה, תסמינים מחשידים, או כאשר קיים סיכון מוגבר – סיפור משפחתי של המחלה – אז מתבצעת קולונוסקופיה מגיל 40 אחת לחמש שנים, או כאשר יש מחלות בסיכון גבוה כמו תסמונות גנטיות שונות או פוליפים מרובים, אז מתבצע המעקב בקולונוסקופיה כל שנה.
במרבית החולים יבוצע ניתוח כריתה של חלק המעי בו נמצא סרטן, מה שמוביל להחלמה מלאה. בסרטן הרקטום, עשויים לבצע תחילה הקרנות כדי להקטין את הגידול, ורק אחר כך לפי הצורך ניתוח.
השלב הסופי של המחלה נקבע לאחר כריתת חלק המעי הגס כולל הבלוטות. רק אז מתקבלת החלטה אם יש צורך בטיפול כימותרפי. אם המחלה מאובחנת בשלב מתקדם, ישנם טיפולים כימותרפיים וביולוגיים. חלק קטן מהחולים סובלים ממחלה מתקדמת או חסימתית, אצלם מתבצעים רק טיפולים פליאטיביים לשיכוך כאב והקלה על איכות החיים.
כאשר מדובר בסרטן המעי הגס בשלב 1, הממוקם רק בדופן המעי, מגיע שיעור ההצלחה ל-95%. בשלבים 2 ו-3, בסך הכל מגיעים שיעורי ההצלחה הממוצעים במחלה ל-50 עד 60%. גילוי מוקדם של פוליפים המוסרים מהמעי, מונע לחלוטין את המחלה.
ונכך נראית גלולת הוידאו שמחליפה את הקולונוסקופיה - בבליעה פשוטה: