שתף קטע נבחר

"הפכתי לסטוקרית. כל יום הצצתי בעמוד של האקס"

בניגוד לפרידות העבר, ניתוק כמעט ואינו אפשרי במתחם הווירטואלי, מה שהופך את הפרידות של ימינו מקשות לבלתי נסבלות. ד"ר לירז מרגלית על המציאות הווירטואלית הכוזבת שיש המשווים אותה להתמכרות לסמים

אישה עם סמארטפון (צילום: shutterstock)
מי זאת הבלונדינית הזאת? הוא כבר התגבר עליי?!(צילום: shutterstock)

אם עד לאחרונה חשבנו שהחלק הכי קשה בפרידה זה לומר שלום, בעידן הרשתות החברתיות הפרידה היא רק ההתחלה. מאז כניסתן של הרשתות לחיינו, הפרידה הופכת קשה הרבה יותר. התגברות על פרידה היא תהליך שדורש זמן, רצון להמשיך הלאה והכי חשוב - מרחק. הדרך המהירה והבריאה ביותר להתגבר על האקס היא לנתק את כל הקשרים איתו. הבעיה היא שניתוק כמעט ואינו אפשרי במתחם הווירטואלי, מה שהופך את הפרידות של ימינו מקשות לבלתי נסבלות.

 

יובל אברמוביץ': די לפרידות נטולות הסברים

 

בניגוד לעידן טרום הרשתות בו היינו יכולים להיתקל במקרה באקס הטרי שלנו בקניון או בסופר, היום הקושי להתנתק גדול בהרבה. הרשתות מנכיחות את האדם בחיינו באופן גרפי. הקושי הפסיכולוגי לראות תמונה של האקס עם החברה חדשה גדול משמעותית מהקושי לשמוע מחברים שיש לו חברה חדשה. מדוע? מכיוון שלמרות שמבחינה רציונלית אנחנו יכולים לומר לעצמנו עד מחר שזה שהוא מחייך בתמונה לא בהכרח מעיד על כך שטוב לו ושהוא המשיך הלאה בחייו, החיוך הניבט מהתמונה בעודו שם את זרועותיו על בחורה אחרת, פונה ישירות לרגש ועוקף כל היבט חשיבה רציונלי.

 

הרשתות לא מאפשרות להתנתק לחלוטין

אורי בת ה-24 שנפרדה מאמיר לאחר 5 וחצי חודשים, מספרת לי שההחלטה הראשונה שקיבלה לאחר הפרידה הייתה למחוק את כל התיעוד המשותף שלהם. אבל כאן היא נתקלה בבעיה - "התמונות שלו היו בכל מקום, כאילו יצאנו שנים ולא רק כמה חודשים. התחלתי לעבור על התמונות כדי למחוק אותן, אבל זה רק גרם לי לחשוב עליו יותר".

 

וכמובן שלא מדובר רק על תמונות מהעבר שמקשות להמשיך הלאה - דפני, גרושה בת 42, מספרת לי שלפני עידן הרשתות היה לה הרבה יותר קל להתגבר על הפרידות שחוותה. "כאב לי שבועיים-שלושה וזהו. היום אני מקבלת תזכורת קבועה לקיום שלו כשהתמונות שלו מתאילנד עם החברה החדשה שלו צצות לי בפיד". אז למה את לא מוחקת אותו? אני תמהה, מדובר על לחיצת כפתור וכל הסבל הזה נחסך ממך. "מחקתי אותו", היא משיבה, "מיד באותו היום, אבל אני לא מצליחה להתאפק מלהציץ בפרופיל שלו. כל יום מחדש אני מבטיחה לעצמי שלא אסתכל, אבל לא מצליחה לעמוד בזה".

 

"יצאנו קרוב לשנה, בתקופת הזמן הזו כבר נוצרו חיבורים עם הסביבה הקרובה שלו ואפילו אם הוא לא פרסם כלום, הייתי מסתכלת בעמוד של אחיו ובעמודים של חברים שלו – כל מי שקשור אליו. הרגשתי כמו בלשית. עשר דקות ברשתות וכבר עשיתי אחד ועוד אחד לזה שהחבר'ה מתכננים טיול בסופ"ש לצפון ואיפה הם מתכננים לעצור בדרך, ולא רק שלא הצלחתי להתגבר, זה רק גרם לי להיות אובססיבית. הרגשתי כמו סטוקרית", משתפת מיכל בת ה-32.

 

זה ידוע שבתהליך הפרידה מחשבות על האקס מציפות אותנו ללא שליטה. סריקות מוחיות הראו שאותם מעגלים מוחיים המעורבים בגמילה מסמים, מעורבים גם בעת אהבה נכזבת או פרידה. הנגישות של הרשתות מקבילה לכך שנראה את הסם בסביבה כל הזמן בעת הגמילה ממנו, מה שהופך את ההתגברות לבלתי אפשרית. הרגש במקרים האלו הוא כל כך חזק עד שהוא מתגבר על כל מחשבה שפויה. עמית מספרת לי שהיא תופסת מעצמה אדם רציונלי. "ברור לי לחלוטין שמה שרואים ברשתות לא בהכרח מדויק, בלשון המעטה, אבל הידיעה הזו לא עזרה לי. פירשתי כל דבר שהאקס שלי עשה כסימן לכך שהוא התגבר עליי - אם הוא הגיב לתמונה של בחורה אחרת, ואם תייגו אותו במסיבת יומולדת של מישהי. מצאתי את עצמי נכנסת לפרופיל שלו כל שעה עגולה".

 

 

הרשתות החברתיות גורמות לנו להיות לכודים במציאות כוזבת, מעגל שקשה לצאת ממנו. ההתעסקות הזו מתישה נפשית, מייצרת קיבעון ולא מאפשרת לבני הזוג את המרחב שהם צריכים על מנת להתגבר על מערכת היחסים. ואם כל זה לא מספיק קשה, אז כדי להעצים את הקושי עוד יותר, הרשתות מספקות תזכורת מתמדת לתחושת הבדידות בכך שהן מדגישות באופן מלאכותי כמה מאושרים כל האנשים סביבנו.

 

דולב בן ה-31 שנפרד מטלי לאחר שנתיים, מספר לי שכל שאר החברים שלו היו במערכות יחסים בזמן הפרידה. "זה הרגיש כאילו הם זורקים לי את מערכות היחסים שלהם בפנים. כל תמונה שלהם הייתה בלתי נסבלת, על החוף שותים מרגריטות, בפאב, בבית מתכרבלים מול נטפליקס. הרשתות גרמו לי להרגיש כאילו שאני האדם הבודד ביותר בעולם".

 

אז למה לא להתנתק? אני שואלת. "תראי", דולב עונה לי בחיוך מריר, "אם היא בסדר עם לראות אותי, גם לי אין בעיה לראות אותה. אני לא רוצה שהיא תחשוב שאני שבור ולא מסוגל להתגבר עליה". ואפילו כאשר מדובר בפרידה לא כואבת, תמיד קיים הצורך להשוות מי המשיך בחייו מהר יותר, מה שיוצר מעין תחרות.

 

שני מספרת לי שהיא הייתה מוצאת את עצמה מתכננת את היום לפי מה שהיא הולכת לפרסם ברשתות - ארוחת בוקר עם חברות, פרידה מקולגה בעבודה, יוצאת עם הכלב לפארק, הכול רק כדי להציג תמונת מציאות ורודה ומאושרת. "חיי סבבו סביבו כאילו שאנחנו במעין משחק מטופש. הוא מפרסם תמונה מהפאב ואני ממועדון", ולמרות ששני הצדדים מודעים לכך שזה רק משחק, אנשים מתקשים מאוד להפסיק אותו.

 

אז מה עושים? הדרך הטובה והיעילה ביותר להיגמל מסם היא להפסיק לחלוטין להסתובב במקומות שבהם הוא נמצא. זה אומר שאם האקס נוכח בחייך, לא רק שקשה להפסיק לחשוב עליו, הרשתות מקצינות מחשבות כפייתיות והתנהגות אובססיבית ומאריכות את תהליך ההחלמה. לכן עם כל הקושי הכרוך בכך, ההמלצה היא להתנתק לחלוטין ולחסום כל אופציה לראות אותו בפיד שלך. זה יהיה אומנם קשה בהתחלה, אבל ההתגברות תהיה יעילה ומהירה יותר.

 

בהצלחה!

 

ד"ר לירז מרגלית היא חוקרת התנהגות משתמשים בעידן הדיגיטלי ומרצה בבינתחומי

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הרשתות החברתיות הפכו את הפרידה לקשה מתמיד
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים