שתף קטע נבחר
 

טראמפ מוריד פרופיל, קים חוגג בהאנוי: יעדי פסגה ב'

נשיא ארה"ב יודע שמהפגישה לא ייצא פירוק נשק גרעיני - ומקווה רק להסכמה להפסקת הניסויים לזמן ארוך. רודן צפון קוריאה, לעומתו, כבר קיבל את הדבר העיקרי שרצה: לגיטימיות. פרשנות של רון בן ישי מהאנוי

כמעט שעה עמדנו תקועים בצומת בלי יכולת לזוז - אבל איש לא נראה כועס. נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ושליט צפון קוריאה קים ג'ונג און יקיימו היום (ד') בהאנוי את הפסגה השנייה שלהם, ובירת וייטנאם הצפופה נראתה חגיגית במיוחד. דגלים של ארה"ב וצפון קוריאה התנוססו כשביניהם הדגל האדום עם הכוכב של וייטנאם, שלטים המציגים יד לוחצת יד מבשרים על שותפות למען שלום בר-קיימא - וזהו המסר של הווייטנאמים לפסגה.

 

בזמן שחיכינו בפקקי הענק, עשרות אופנועים וקטנועים מטרטרים שפלטו עשן ואדי דלק היו דבוקים אלינו. הרעש היה נורא והשוטרים הווייטנאמים הניפו אלות בפנים מאיימות, אבל אף אחד מהאזרחים לא הראה סימנים של עצבנות או של כעס. להפך, הם נראו עולצים, והרבו לחייך ולצחוק.

 

בדרך לפסגה עם טראמפ: קים ג'ונג און מעשן    (צילום: רויטרס)

בדרך לפסגה עם טראמפ: קים ג'ונג און מעשן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היה ברור לגמרי, כפי שאמרה לי מורת הדרך, שהם גאים בכך שהאנוי נבחרה לארח את פגישת הפסגה בעלת המשמעות העולמית. הם שמחו לראות את קים ג'ונג און עם מנהגיו המוזרים, והתאכזבו מתרגילי ההתחמקות של דונלד טראמפ, שהשתדל לא להופיע בפומבי. אנחנו זכינו לראות במבט חטוף את השיירה של טראמפ עוברת משדה התעופה למלון מריוט בחלק מרוחק של העיר - שורה של רכבי שטח שחורים, מוקפים בשוטרים על אופנועים, לצד שריוניות ברחובות הסמוכים.

 

לא במקרה היו הבדלים כאלו בין ההתנהגות של טראמפ וקים. הנשיא האמריקני השתדל להצניע את נוכחותו ואת הפרופיל התקשורתי שלו, כדי להנמיך ציפיות ובעיקר כדי שדעת הקהל האמריקנית לא תדרוש ממנו תוצאות מרחיקות לכת מהפסגה.

 

טראמפ יודע שמהפגישות היום בערב ובעיקר מחר לא ייצא פירוק נשק גרעיני בחצי האי הקוריאני. הוא מקווה להישג הרבה יותר צנוע, וזה שקים ג'ונג און יחדל להתגרות בו ולאיים עליו בנשק גרעיני ובטילים בליסטיים. לכן הוא מקווה לצאת מהפסגה עם הסכמה על הפסקה לזמן ארוך של הניסויים בכלי נשק גרעיניים.

הפסגה השנייה של טראמפ וקים (צילום: Getty)
קים ג'ונג און בהאנוי(צילום: Getty)

הפסגה השנייה של טראמפ וקים (צילום: Getty)
(צילום: Getty)

הפסגה השנייה של טראמפ וקים (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ביקור נשיא ארה
האנוי, היום(צילום: EPA)

לעומתו, שליט צפון קוריאה השתדל דווקא להבליט את נוכחותו ולייצר "סיפור". מבחינתו, ההישג העיקרי של הפסגה הוא הלגיטימיות שמעניק לו המפגש עם נשיא המעצמה העולמית. הוא לא נדרש לוותר על הנשק הגרעיני באמת, אלא לעשות כמה מחוות סמליות. הוא גם לא נדרש לשפר את מצב זכויות האדם בארצו. בתמורה לפסגה הוא מקבל הוא את כל מה שסבו ואביו לא זכו לו - הכרה בינלאומית והיפתחות העולם אל צפון קוריאה. קים גם מקווה שטראמפ ייתן לו הקלה בסנקציות ויכריז על סיום מלחמת קוריאה.

 

הקרבות שפרצו בין הודו לפקיסטן היום, ומאיימים במלחמה אסייתית חדשה, רק מדגישים את חשיבות המאמץ להרגיע את המתיחויות במזרח אסיה בין צפון קוריאה, יפן, דרום קוריאה וארה"ב. את זה השיג טראמפ כבר בסינגפור. עכשיו הוא יצטרך לנסות להשיג משהו נוסף, ובעיקר את מה שצפון קוריאה מסרבת לתת לו - רשימה של האתרים שבהם מייצרים ומאחסנים נשק גרעיני וטילים בליסטיים, ואת כמויות הטילים והנשק הגרעיני שיש לצפון קוריאה. 

 

פיונגיאנג מסרבת לתת לטראמפ את מבוקשו כדי שארצות הברית לא תוכל להפציץ אותה, אבל בלי רשימה של אתרים וכמויות של נשק גרעיני לא ניתן יהיה לבדוק אם פירוק הנשק שצפון קוריאה עושה אכן מתבצע או שזה סתם "פייק ניוז".

וייטנאם פסגה שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און נשיא ארה
טראמפ נוחת בווייטנאם(צילום: AFP)

וייטנאם פסגה שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און נשיא ארה
(צילום: AFP)

וייטנאם פסגה שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און נשיא ארה
(צילום: AP)
 

המשטר בצפון קוריאה פוחד מארצות הברית. לא רק קים ג'ונג און, אלא גם כל אנשי משטרו מאמינים שהאמריקנים רוצים להשמיד את הצבא הצפון-קוריאני ולכבוש את המדינה. גם כיום הם לא מאמינים לטראמפ. הם מחזיקים בנשק הגרעיני כאמצעי הרתעה אולטימטיבי, ולכן לא יוותרו עליו. לכן גם לא ישיג טראמפ את מבוקשו העיקרי - פירוק הנשק הגרעיני בחצי האי הקוריאני. אבל מה שהוא ישיג בפסגה זה הפוגה ארוכה מאיומים צפון-קוריאניים על ארצות הברית ועל המדינות האחרות. קים מוכן לתת לו את זה, וזה כנראה מה שיושג בפיסגה: ייצוב לטווח ארוך של הישגי הפסגה הקודמת בסינגפור.

 

קים מקווה שישיג גם סממנים נוספים של הכרה בו ובארצו מצד ארצות הברית. למשל, פתיחה של נציגות אמריקנית בדרג נמוך בצפון קוריאה, מה שיבטיח לו שארצות הברית אינה עומדת להפציץ את פיונגיאנג. לכן הוא בא בחגיגיות להאנוי ברכבת משוריינת ועם פמליה מכובדת, ועשה מפגן יחסי ציבור ברחובות האנוי אתמול, כששומרי הראש שלו רצים בחליפות קילומטרים לצד מכוניתו ועומדים סביבו כחומה חיה ברגע שהוא יוצא מהמכונית או מהרכבת.

 

לא לחינם בחרו האמריקנים את האנוי כמקום המפגש. הם רוצים להדגים לקים מה קורה למנהיג האסייתי שארצות הברית חפצה ביקרו, אחרי שניהלה נגדו מלחמה ארוכה. זה בדיוק מה שקרה בווייטנאם. הפשרת היחסים עם ארצות הברית אפשרה למשטר הקומוניסטי, שהביס את האמריקנים במלחמת וייטנאם בשנות השבעים, לפתח כלכלה של שוק חופשי על אף שהמשטר חד-מפלגתי וטוטליטרי. ארצות הברית רוצה להשתמש בווייטנאם כהוכחה לקים שאם יוותר על הנשק הגרעיני, הוא יוכל לזכות סוף-סוף ברווחה כלכלית אמיתית לאזרחיו ולא לחשוש יותר לשרידות המשטר. המודל הווייטנאמי מרחף כל העת מעל הפסגה בהאנוי.

 

האנוי הצפופה לבשה חג. דגלים של ארה"ב וצפון קוריאה וביניהם הדגל האדום עם הכוכב של וייטנאם, שלטים המציגים יד לוחצת יד ומבשרים על שותפות למען שלום בר-קיימא - זהו המסר של הווייטנאמים לפסגה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים