הטייס השבוי ניצל מלינץ'. פקיסטן: "לא רוצים מלחמה"
בעולם חוששים מעימות בין הודו לפקיסטן וקוראים לרגיעה, אחרי עימות אווירי בין מעצמות הגרעין בחבל קשמיר. בהודו בונים בונקרים לאורך הגבול ודורשים לשחרר את הטייס שמטוסו הופל. פקיסטן פרסמה תיעוד של הטייס הפצוע ופונה לשכנתה: "בהתחשב בנשק שיש לשנינו - אסור לנו לטעות"
הודו דורשת מפקיסטן לשחרר את הטייס השבוי שמטוסו הופל בחבל קשמיר, במהלך יום של הסלמה דרמטית בין שתי המדינות השכנות. פקיסטן קראה להודו לנהל שיחות כדי להפיג את המתיחות, ובעולם חוששים מעימות כולל בין שתי המעצמות הגרעיניות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ראש ממשלת פקיסטן, אימראן חאן, הזהיר מהשלכות קטסטרופליות אחרי ששתי המדינות הפילו מטוסי קרב. "האם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לטעות בשיקול הדעת, בהתחשב בסוג הנשק שיש לנו ולכם?", אמר במסר להודו בהצהרה בטלוויזיה הפקיסטנית.
שני הצדדים מנסים שלא להתייחס לסכנת המלחמה בחבל קשמיר, שהסכסוך בין המדינות על השליטה בו נמשך כבר עשרות שנים. ובכל זאת, העימות האווירי ביממה האחרונה הוא אירוע נדיר. מעצמות המערב קראו לשני הצדדים לעצור את ההסלמה ולפתוח בדיאלוג.
בתגובה למתיחות – ולפחד הגדול של האזרחים שחוששים ממלחמה – בנתה הודו יותר מ-14 אלף בונקרים למשפחות שחיות לאורך הגבול הפקיסטני. המקלטים החדשים, שתוכננו עוד לפני העימות האווירי, אמורים להרגיע במעט את התושבים ההודים ולמנוע מהם לברוח מהאזור.
המתיחות החלה ב-14 בפברואר, אחרי פיגוע התאבדות של ארגון טרור פקיסטני בשטח ההודי של קשמיר. 44 שוטרים נהרגו בפיגוע ההתאבדות של ארגון הטרור האיסלאמיסטי ג'ייש א-מוחמד. הפיגוע היה אחד הקשרים שידע חבל קשמיר מאז תחילת הסכסוך בין שתי מעצמות הגרעין על השליטה בו.
הודו הבטיחה להגיב ביד קשה, ומאז יצאה למצוד נגד חברים בארגון הטרור הפקיסטני. אמש התגובה ההודית עלתה שלב, כשהודו החלה להפגיז מטרות בצד הפקיסטני של הגבול. בהודעת הודו נמסר שבתקיפה בפקיסטן הופצץ מחנה של ארגון הטרור ג'ייש א-מוחמד.
מה היו תוצאות התקיפה? תלוי את מי שואלים. בכיר בממשלת הודו מסר ש-300 טרוריסטים נהרגו בתקיפה. פקיסטן מסרה שלא היו נפגעים. כך או כך, זאת הייתה התקיפה האווירית הראשונה של הודו בפקיסטן מאז המלחמה בין שתי המדינות ב-1971. אז, בניגוד להיום, לא היו להן כלי נשק גרעיניים. פקיסטן הבטיחה להגיב במהרה לתקיפות ההודיות בשטחה, וגרמה לחששות כבדים על עימות הרסני בדרום אסיה.
התגובה הגיעה היום. מטוסי קרב פקיסטניים חצו את הגבול להודו ולפי דובר צבא פקיסטן הפציצו מטרות לא צבאיות (מחסנים) כדי להפגין נוכחות אחרי המתקפה ההודית אמש. מטוסים הודיים הוזעקו להרחיק את המטוסים הפקיסטניים. לפי ניו דלהי אחד ממטוסי הקרב הפקיסטניים הופל. הפקיסטנים מכחישים את הדיווח הזה.
לאחר החדירה הפקיסטנית חדרו מטוסי קרב הודיים למרחב האווירי של פקיסטן. בהודעת הצבא הפקיסטני נמסר ששני מטוסי קרב הודיים שחדרו למרחב האווירי שלה הופלו, ושני טייסים נלקחו בשבי. מאוחר יותר תיקן דובר הצבא את ההודעה ואמר כי "רק חייל אחד" נמצא בשבי הפקיסטני.
לפי הגרסה הפקיסטנית מטוס הודי אחד הופל בקשמיר הפקיסטנית, השני התרסק בצד השני של הגבול. משרד החוץ ההודי דרש להחזיר בהקדם את הטייס השבוי, וקרא לפקיסטן להבטיח שהוא ישוב הביתה בשלום.
התקשורת הפקיסטנית פרסמה תמונות וסרטונים של הטייס ההודי השבוי, שנלקח ממטוס מיג-21 שהופל. אחרי שמטוסו הופל הטייס ההודי הותקף על ידי כפריים זועמים והחיילים שתפסו אותו. הטייס ההודי ניצל מלינץ'. באחד הסרטונים נראה חייל פקיסטני מגונן על הטייס מההמון הזועם וצועק לעברם: "מספיק". לפי התקשורת ההודית שמו של הטייס הוא אבהיננדאן ורטמאן.
בתיעוד אחר נראה הטייס בחקירה עם עיניים מכוסות כשפניו מדממות וידיו קשורות מאחורי הגב. הוא מספר לחיילים הפקיסטנים את שמו, דרגתו והמספר האישי שלו. לאחר מכן פורסם תיעוד נוסף של החייל ההודי בשבי, כשהוא שותה כוס תה ומצהיר שהוא מקבל מהפקיסטנים יחס טוב. במשרד החוץ ההודי זעמו על הסרטונים ואמרו שמדובר ב"הצגה בוטה של טייס פצוע" ובהפרה של אמנת ג'נבה.
כתוצאה מהחרפת המשבר סגרה פקיסטן את המרחב האווירי שלה "עד הודעה חדשה". בהודו נסגרו לפחות שישה שדות תעופה, ואזור גדול מצפון לניו דלהי נסגר לטיסות אזרחיות. "אנחנו לא רוצים ללכת למלחמה", אמר דובר צבא פקיסטן.
מוקדם יותר היום ניסתה שרת החוץ ההודי להרגיע את המתיחות, והבהירה שהמתקפה אתמול בפקיסטן רק נועדה לפגוע בארגון הטרור הפקיסטני. "הודו לא רוצה לראות הסלמה נוספת של המצב", אמרה השרה, סושמה סווראג' במהלך ביקור בסין.
ארה"ב, יחד עם סין בריטניה והאיחוד האירופי, קראו לצדדים להרגיע את המתיחות. "אנחנו מעודדים את הודו ופקיסטן להימנע מהסלמה בכל מחיר", אמר מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. סין שוב קראו לשני הצדדים להפגין איפוק ולפתוח בדיאלוג. בבריטניה אמרו שהם מודאגים מאוד מהמצב, וקראו לשתי המדינות – ולמועצת הביטחון של האו"ם – לפעול להרגעת הרוחות.
העימות מהווה מבחן גדול למנהיגי הודו ופקיסטן, נרנדרה מודי ואימראן חאן. האחרון נבחר לראשות הממשלה בשנה שעברה אחרי שהבטיח לשפר את היחסים עם הודו. ניו דלהי מאשימה לעיתים קרובות את פקיסטן בסיוע למורדים המוסלמים שאחראים לפיגועים בקשמיר. פקיסטן מכחישה בתוקף מעורבות כלשהי בפיגועים נגד הכוחות ההודיים.