גורם מדיני בכיר אחרי פגישת נתניהו-פוטין: "משבר יירוט מטוס הביון הרוסי מאחורינו"
בתום הפגישה הרשמית הראשונה בקרמלין בין שני המנהיגים מאז פרוץ המשבר בספטמבר, הביע גורם מדיני אופטימיות בנוגע ליחסי שתי המדינות: "אנו מסתכלים קדימה". ראש הממשלה נתניהו: "אמרתי לפוטין שישראל תמשיך לפעול להגנה על עצמה מפני תוקפנות איראנית משטח סוריה"
"משבר יירוט מטוס הביון הרוסי מאחורינו ואנו מתסכלים קדימה". כך אמר הערב (יום ד') גורם מדיני בכיר עם תום פגישתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שנערכה בקרמלין במוסקבה.
זו הפגישה הרשמית הראשונה בין השניים מאז המשבר שפרץ בספטמבר בשנה שעברה ברקע הפלת המטוס, שהעיבה על יחסי שתי המדינות. שני האישים אמנם נועדו בנובמבר בוועידת השלום בפריז, אך הרוסים לא ששו לקבוע פגישת עבודה בקרמלין והמשיכו לגנות את ישראל על הפרת הריבונות של סוריה בתקיפותיה נגד ההתבססות האיראנית.
הפגישה בין המנהיגים היום נמשכה שלוש שעות, וכללה גם ארוחות צהריים שבמהלכה הזמין פוטין את רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו והעניק לה פרחים. בפגישה השתתף גם ראש אמ"ן, אלוף תמיר היימן, שהציג לנשיא פוטין דוגמאות מודעיניות לניסיונות ההתבססות של איראן ולצעדים שישראל נוקטת כדי למנוע אותה.
עוד השתתפו בפגישה השר זאב אלקין שסייע לנתניהו בתרגום, היועץ לביטחון לאומי מאיר בן שבת, ראש הסגל של נתניהו יואב הורוביץ והיועץ המדיני ראובן עזר.
בתום הפגישה אמר ראש הממשלה נתניהו בתדרוך לכתבים כי "הפגישה הייתה מאוד טובה ועסקה בנושאים המרכזיים שמעניינים אותנו: קודם כול בניסיונות ההתבססות הצבאית של איראן. דנו בזה בפירוט רב. הראינו דוגמאות לניסיונות להתבססות הזאת וגם לצעדים שאנו נוקטים כדי למנוע אותה".
ראש הממשלה הוסיף: "אני חושב שהנשיא פוטין גילה הבנה לצורכי הביטחון של ישראל. הנשיא פוטין סיכם שהדיון היה מאוד מועיל. מערכת היחסים שכולם ניבאו שהיא עלתה על שרטון - זה לא המצב בכלל. הייתי אומר שאנו בנתיב של שיתוף פעולה".
נתניהו אישר שסוגיית יירוט מטוס הביון הרוסי עלתה בשיחה. במקביל הוא אישר שדן עם מארחו בהרחבה בדאגתה של ישראל מאספקת מערכת היירוט S-300 לסוריה. "מהצד שלנו הדברים הובהרו בצורה ברורה", ציין נתניהו. "אמרתי לפוטין שישראל תמשיך לפעול ככל הדרוש להגן על עצמה מפני כל תוקפנות או ניסיון של תוקפנות איראנית משטח סוריה.
"הדברים הובהרו בצורה מוחלטת וגם הבהרנו שנעשה זאת תוך המשך התיאום הצבאי עם רוסיה כדי למנוע חיכוכים ולמנוע סכנות מיותרות. דנו בנושא הזה כמעט בכל היבט שהוא. בגמר הביקור, ששנינו הגדרנו כמועיל מאוד, אני יכול לומר שזה היה דיון אמיתי מאוד, גלוי מאוד, ישר מאוד וישיר מאוד. דנו בדברים שמטרידים אותנו".
נתניהו אמר עוד בתדרוך כי הוצאת הכוחות האיראניים מסוריה היא לא רק יעד של ישראל אלא גם של הרוסים. לדבריו, בפגישה סוכם על הקמת צוות משותף למימוש היעד של שתי המדינות להוצאת הכוחות הזרים והחזרת סוריה למצב שהייתה בו מבחינת כוחות זרים לפני מלחמת האזרחים.
"התחלנו בשיח מדיני שעליו יהיה מופקד מהצד הישראלי ראש המל"ל", אמר ראש הממשלה. "לדבר על איך משיגים את היעד של הוצאת הכוחות הזרים מסוריה שנכנסו במהלך מלחמת האזרחים".
"אני לא חוזר עם מגבלה"
הפגישה עסקה גם בנוכחות האיראנית ברמת הגולן, שעומדת בניגוד להתחייבות של הרוסים מהעבר. "דיברנו בפרוטרוט על הנוכחות האיראנית, נוכחות של חיזבאללה, על הניסיונות שלהם להשתמש באדמת סוריה, בטריטוריה סורית, בדרכים שונות. פירטטתי את זה ואמרתי שהכוונה שלנו להמשיך לפעול", אמר נתניהו.
בתשובה לשאלה האם פוטין דרש מישראל לא לשוב ולתקוף בסוריה כי שמוסקבה דורשת מישראל בפומבי, השיב נתניהו: "אני לא חוזר עם מגבלה אלא עם מדיניות ברורה, והמדיניות הברורה היא שנמשיך לפעול.
"אני כל הזמן מבהיר שנשמור על חופש הפעולה הישראלי שמוקנה לנו מתוקף ההגנה העצמית מול גורמים שמכריזים בגלוי על רצונם להשמיד אותנו ולהתבסס בגבולנו. לא נאפשר את זה והדברים נאמרים בצורה הכנה והאמיתית ביותר גם בפומבי וגם בשיחות הסגורות. דנו בפרוטרוט גם בנושאים הצבאיים וגם המדיניים של אותו יעד של הוצאת הכוחות הזרים מסוריה".
עוד נודע כי הסוגיה הפלסטינית כלל לא עלתה בשיחה בין נתניהו לפוטין, וזאת למרות מאמצי התיווך הרוסיים לפשר בין פתח לחמאס, שלא עלו בהצלחה עד כה.
ראש הממשלה סירב בתוקף לענות על שאלות בנוגע להיערכות שלו לקראת פרסום אפשרי מחר של החלטות היועץ המשפטי לממשלה בנוגע לשלושת תיקי חקירותיו. הכתבים לא הרפו, אך נתניהו חמק בכל דרך אפשרית. נתניהו הסכים למשפט שאותו אמר בעבר "לא יהיה כלום כי אין כלום", והוסיף כי כל מה שיהיה לו להגיד בנושא הוא יאמר "על אדמת ישראל".