סוף לפרסומי מפלגות אנונימיים ברשת: "שותל תודעה כוזבת"
יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט חנן מלצר, הוציא צו תקדימי המורה כי גם תעמולה ברשת, כולל רשתות חברתיות ומנועי חיפוש, חייבת להיות מזוהה. מלצר: "למנוע הטעיה לא הוגנת של הבוחרים ופגיעה בדמוקרטיה"
הצו ניתן בעקבות עתירתם של עורכי הדין שחר בן מאיר ויצחק אבירם נגד כל המפלגות המיוצגות בכנסת היוצאת. הצו קובע כי החל מיום שישי הקרוב, 1 במרץ, בכל פרסום שייעשה על ידי המפלגות או ביוזמתן, הן יידרשו לפרט בצד המודעה או בגופה את זהותן. המפלגה היחידה שהתנגדה לכך בתשובתה לעתירה היא הליכוד.
הצו חל על המפרסמים ולא על הפלטפורמות שבהן הפרסום נעשה ללא עריכה או עימוד (למשל גוגל או פייסבוק). זאת מאחר שהפלטפורמות הללו אינן צד להליך והבהירו שיפעילו מנגנון של "הודעה והסרה", כך שאזרחים יוכלו לדווח להן על פרסומים תעמולתיים אנונימיים, וככל שיתברר שהפרסום אנונימי, הפלטפורמה תשקול להסיר אותו. במסגרת השיקולים להסרת הפרסום, אמורים להילקח בחשבון אף ההחלטה וצו המניעה שהוצא.
השופט מלצר ציין כי מעבר לעניין איסור האנונימיות, אין בהחלטה כדי להגביל את תוכן הפרסומים. "תעמולה אנונימית, שאינה מזוהה, עלולה לרדד ולדרדר את השיח ולהביא בתקופת הבחירות לניצולן של פלטפורמות הפרסום המקוון, שמטרתן, בין היתר, היא לקיים 'כיכר שוק' ולאפשר זרימה דמוקרטית וזרימה חופשית של מידע", כתב מלצר, והוסיף כי הדבר מהווה "פגיעה באושיות הדמוקרטיה וערכי היסוד של החברה, בניגוד לטיוב ולייעוד של הרשתות החברתיות ומנועי החיפוש לעקרונות הדמוקרטיה".
"מסקנה שונה מזו אשר אליה הגעתי, עלולה להפוך את אחת הזירות המרכזיות בהן נערך שיח בישראל, לשדה הזרוע מניפולציות תעמולתיות וניסיונות לשתול תודעה כוזבת בקרב הבוחרים ולפגוע בדמוקרטיה", הוסיף השופט מלצר.
השופט הדגיש כי מעבר לחבות המשפטית, פרסום תעמולתי אנונימי מקשה על גורמי הביטחון של המדינה להדוף חששות מפני התערבות זרה בבחירות לכנסת ה-21, וזאת כלקח ממערכות בחירות במדינות אחרות בעולם.
ד"ר תהילה שורץ-אלטשולר וד"ר גיא לוריא מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, בירכו על ההחלטה: "זו החלטה דרמטית שתשים קץ למערב הפרוע שהתפתח בתעמולת הבחירות ברשתות החברתיות. היא מטילה חובה לסמן גם חשבונות מזויפים המופעלים לצורך תעמולה, בוטים, מסרים שעוברים בווטסאפ וסקרים שעוברים במסנג'ר ומשמשים ככלי לאיסוף מידע.
"מובן שהיא לא מחליפה חקיקה שתעגן חובת שקיפות והגנה על פרטיות בתקופת בחירות, אבל בהינתן הוואקום שנוצר - ההחלטה תאפשר כללי משחק והגנה על הציבור מפני מניפולציה על התודעה של המשתמשים ברשת".